Mari join..:)

Friday, March 16, 2018

Exit interview Part 1.

OK ni belum interview lagi, baru monolog.


I got minor operation on my forefoot last December.The accident happened on Sunday,sprained my left ankle and something got quite deep into my right forefoot. I got 4 days MC, and need to extend since I was working at customer site,the distance between parking area and your office is like thousands of km (exaggerateeee) but my assistant begged me to come on Friday, told me tonnes of problem need to be settled by me. And my close cousin's nikah is on Friday afternoon.Well the ceremony is not the main point here,it won't be cancelled just because of me not attending it,but my parents will be here. I already booked an apartment for them to stay for the weekend,I will be only off work at 5.30pm and its Friday. I won't let them wait until 7@8pm for me,kan? The problem is here in my company, leave must be applied three working days prior to.Considering that I have access to the Intranet only if I go to work, so I applied first thing in the blessed Friday morning. Finished everything I can before going back at 2 (kalau half day bole balik kol 12.15 sebenarnya), and went to my parents. The next week I received a warning letter- for not telling "superior" about my leave,even my leave application directed to my actual superior. Superior yang dimaksudkan tu adalah supervisor. Sebab di customer site tu kata bos dia yg berkuasa, walaupun title I engineer. Hmm. That's when I started to find new job. Walaupun awal lagi sebelum duduk customer site tu bos pujuk yang kerja aku buat sekarang cuma temporary, nak sediakan aku untuk big next step.  



Didn't even care about my hardship, usah kata la nak wish get well soon ke apa. Ingat senang nak dapat MC 4 hari kalau  bukan serius? Yang supervisor tu pun, satu rumah kot. Dia pun duduk customer site, takkan tak tau tahap jalan jauh kat Jabil tu camne. Serius aku baru jalan 10meter pun da stop sebab urat kaki tu camne tah nak cakap. Yela orang jalan tapak kaki rata, aku senget sebelah. Ko larat ke? Yang sebenarnya dia tak puas ati pasal ape tah, aku pun tak faham. Elok2 Justin berenti terus tunjuk taring, maybe ingat dia akan ganti tempat Justin kot. Silakan, tak hadap pun lah. 


Yang sakit hati supervisor tu, sebelum tu mintak tolong dengan dia. Dia cakap setel sendiri. Site masing2. Ok fine. Then bila aku cuti ape kena mengena dengan dia? Aku cuti pun aku reply email apa. Takde pulak kalau aku cuti semua kerja terbengkalai. Dia hari-hari balik awal, aku hari-hari pun stay.


Ok aku tak cakap macam kat atas pun. Hari tu aku da try survey kat FB apa diorang akan jawab masa exit interview. Dan semua suruh cakap benda positif.



So pagi ni bos aku datang masa aku tengah tekan2 perut (ye aku baru habis MC jugak, sebab demam plus muntah-muntah angkara nangka) kebetulan pagi ni pulak senggugut. Dia panggil aku dan elok je aku duduk dia tanya " you da dapat kerja lain?" aku fikir, apa lagi alasan kan. Kalau sebab nak demand gaji, bukan dapat pun. Kalau dapat pun aku da takde hati. 


So aku cakap ya. Then dia cakap notis aku 2 bulan. Aku hantar emel resignation letter aku Jumaat lepas sebenarnya, aku tulis je 1 bulan. Sebab bulan depan da start keja tempat baru. And aku da sign pun offer letter. So lepas tak lepas, awal bulan depan I lesap. Banyak je kes kat sini camtu. Tapi I tak suka, lagipun aku kerja da lama jugak sini. Even aku cabut awal pun tetap jugak notis tu aku bagi. Lagipun manager tu kan kata everyone is replaceable. Kalau aku takde pun apa yang rugi sangat kan.....


So aku cakap, ok nanti I edit. Then dia kata Isnin nanti kita discuss dengan Roslan dia bagi you release awal tak. Oh cantik. Tapi tak cantik jugak. Sebab aku lebih rela kejam dengan bos ni dari Roslan. Roslan tau pasal kes adik aku, dan dia tolong aku dari segi tu. Dia jugak ada vision yang bagus, asal engineer dan sekarang VP. Banyak perubahan dia buat, aku nampak. Tapi aku da tawar hati. Lagipun aku memang nak resign sejak Justin takde. Nak dapat bos macam Justin tu huh, memang satu dalam sejuta. 


Paling penting, aku nak jadi engineer balik. Sebelum ni ada sorang QA engineer baru, dia kata QA assistant manager tu cakap kat dia, dulu ni kerja huda, tapi dia tak perform. Aku macam what? Bila yang aku jadi QA engineer? Ya aku pernah tolong dia sekejap tapi dahla no black and white, JD pun takde.  And tak perform? Kalau tak perform camne bole confirm. Dan sape yang tolong kau selama aku kat sini? Title dari awal aku masuk Process ok Process. Aku memang pangkah QA. Sekarang handle Production. More tu supervisory. I dont like that too. Berasap je chuols kena umpat, dengan orang yg cuma tau ampu je pulak tu. Kalau dia punya performance superb sangat bole la terima jugak.



So kita tunggu Isnin untuk Part 2. Kalau rajin.HEHEEHE





No comments:

Post a Comment