Mari join..:)

Sunday, April 30, 2017

Birthday Trip to Taiwan (Intro)

So this year I've celebrated my birthday in Taiwan. Yeah, by myself.


Dah berapa tahun nak celebrate birthday dengan travel, tapi xberjaya. So tahun ni aku dapat kutu bulan 4,pastu bonus pun masuk hujung bulan 3. So elok je bonus masuk aku terus book tiket hahah.


Sebenarnya aku pernah cakap dengan someone tu, aku nak gi taiwan for honeymoon. Memandangkan aku takde sape2,so gi jelah, buat ape nak tunggu benda tak pasti ni.


Aku dah study tempat nak gi agak lama, tak ramai melayu gi taiwan, kalau gi pun mostly gi taipei. Aku tak suka gi bandar2 sebenarnya, so I skip taipei. Aku book flight pergi balik KL-Kaohsiung-KL. Tak beritahu sesiapa. Even my family. Till the very end.


Then memandangkan nak jalan jauh, awal bulan ni aku bawak mak dan adik2 gi gold coast morib dulu. Lebih kurang bodek jugak, sayangnya ayah tak leh cuti. Kalau tak leh kira percutian anniversary dorang jugak. Letih tapi worth it la kot.


Persediaan ke taiwan. Hmm, baca blog, dan paling penting, tengok currency. Dulu just buang 0 kt blkg, tapi sekarang bahagi 7. Lebih kurang la. Dan tengok weather. Sebab taiwan ada musim typhoon macam Philippines jugak, kang tak pasal je. Ramai orang recommend untuk gi taiwan bulan 4-5 sebab cuaca cantik.


Apa yang best taiwan? Nature. Banyak national park. Aku takla pencinta nature sangat, tapi bolehla. Much much love dari shopping. So tu reason yang kukuh untuk gi taiwan, sebab kerajaan taiwan memang jaga national park diorang. Dan sekarang memang dorang ada tahun melawat taiwan ke apa, tak sure.


Aku fikir jugak, kalau cuti sape nak buat keje aku, macam mana kokde nak gi keje. Tapi bila lagi nak selfish. Kilang aku takkan tutup sebab aku takde je. Kokde boleh naik uber or grab car. Bukan jauh pun hillside dengan rumah kami. Tiap2 tahun aku celeb besday dengan family, so apa salahnya tahun ni aku jalan. So... 22 april selamat la aku ke Kaohsiung Taiwan. Details aku cite nanti dalam part2 seterusnya ye. ✌

Friday, April 14, 2017

Disibukkan.

I was busy since last year August. Mula2 sibuk dengan entertain guests from KL (u know who u are haha) pastu part time jobs, padahal aku da stat keja tu dari january 2016. Tapi keje nye salu masuk xbanyak.Sekali last year tu belambak chuols, nak bernafas pun rasa tersekat2. Cewah.



Just imagine la eh, I bole setel skrip 1800++ lines in one day, kadang2 2 skrip 500,800 lines a day (drama senang sikit sebenarnya). Dan ada bulan tu aku bole dapat 3k plus from that. Memang sibuk la masa tu. So lehla I beli gshock ice2 baby 1, SJcam,bawak family gi langkawi hahaha. 


Lepas tu dah slow sikit pasal tu, adik I datang keje sini. Bulan pertama tu teruk jugak la, sebab parents pun tengah takde duit,aku pun cukup2 je nak sara diri, tambah lak nak sara adik. Masa tu jugak I busy kena handle onsite. Semua kucar kacir, dan ada perasaan tak puas hati sebenarnya. Yelah, engineer kena buat keje Planner. Kadang2 rasa macam downgraded. I tak kata Planner tu keje orang bawahan,tapi well u dont need a degree to be a Planner in this company. Orang takde SPM pun jadi planner kat company aku. So u got my point?


Tapi lepas tu,bos aku, maybe dia memahami walaupun aku tak pernah cakap kat sesapa pasal ni. Dia cakap "I want u to get your hands dirty",kata maybe u can be good enough to take whole department later. Baru la I rasa motivated sikit. Well aku takdela jenis orang yang rasa mighty, engineer so nak poyo kata ni bukan kerja aku, ni tak setaraf dengan aku ke apa. I dont mind helping others, kerja operator pun aku buat je,takde masalah pun. Kita satu team kan,kalau quality tak bagus, delivery failed,semua affected kot. Tapi aku kena careful, pernah dulu aku tolong kerja operator dan bos besar nampak,cakap tak berbaloi bayar gaji u untuk buat kerja2 ni,jadi issue pulak dah. 


Tapi satu je benda yang tak buat aku happy, gaji. Hahaha, fikir umur2 gini gaji dok tang tu je, orang yg takde engineering degree tapi jadi engineer pun gaji lebey dari aku, wth betul. Pastu merungut depan aku gaji engineer sikit. Kira bersyukur la ko boleh jadi engineer. Orang yang penat2 belajar 4 tahun ni yang patut merungut. Eh luahan perasaan lak.


I have to admit, I miss someone sebenarnya. Someone I shouldnt miss. Tengok Saga BLM teringat,motor merah pun teringat. Keep reminding myself about the pain he brought me, his weaknesses, the reasons why he's not a good partner, telling myself everythings a lie, but still, we have no control on our heart. Easier said than done. Thats human. You can say all the good things like "tak payah jadi bodohlah, dia tak layak untuk kau lah, ramai lagi bagus dari dialah" no need babe, I know. I think I'm just lonely.  


Yup,memang disibukkan dengan macam2, Allah helping me to forget it.