Mari join..:)

Thursday, December 1, 2016

Relocated.

First time sembang pasal kerja huhu.These few months banyak betul perubahan kat tempat kerja. And ada yang tak begitu menyenangkan hati.


Kilang aku ni sub-con@vendor, provide services untuk company2 besar macam Jabil,Plexus,Intel, Celestica, Linear,National Instrument,and diorang pun ada customer lain macam Keysight,GE, Honeywell etc. So customers memang banyak gila. Macam2 requirement la apa. Dulu mula2 kerja Honda yang manufacturer, so salu kena approve la kerja vendor (paling kerap trolley lol) sekarang ni bila jadi vendor,baru ada akai hahaha.


So masa aku mula2 masuk kami ada 3 onsite,satu di Kulim, 2 kat penang ni je. Pastu yang Kulim tu tutup,then now nak bukak another 3 onsite in Penang,sama company tapi company tu ada 3 plant. And guess what,aku kena handle 1 onsite!


Ok,rewind sikit. Masa aku mula2 masuk,bos kitorang Cina perempuan. Pastu tukar bos melayu singapore, banyak benda berubah. Aku mula2 masuk jadi Process Eng,tapi kadang2 kena jadi backup QA Eng,pastu join training dept jugak,pastu kena jadi doc con jugak. Multiple task k, tapi title I technical eng. Haha. Lepas Bos Melayu tu masuk,I kena jadi QA, position yang I paling tak suka sobsss. Dan sekarang ni,bila I kena re-locate to onsite, aku kena jaga operation pulak!


Arghhh bertimpa2 rasa. Huhu. pakcik2 QA lagi 2 orang tu happy,siap cakap tahniah la apa,pastu kata ok la,gaji naik la apa. Ye ke gaji naik pun hmm. Pastu ai punya JD pun dah cacamarba.Title pun tak tau dah nak letak apa haha. So I just assume I process lagi haha. Sebab apa? Once a QA,always a QA. Nanti kalau I nak cari kerja lain mesti orang suh I pergi QA jugak T_____T


Pergi onsite,hmm. Ok la I dapat plant yang ada parking dan bole parking dalam. Lagi 2 site tu parking memang limited,susahla kalau kena pergi sana. Sebelum ni aku salu pi onsite kadang2 pergi untuk mengulat sikit haha,sekarang no-no haha *kena tarbiah satgi nih,tak berkat la ape,huhu.



Yang paling tak best,TAK BOLEH BAWA AIR. Aku jenis kuat minum air kalau kerja, hari2 agak 2 liter gak minum. Makan,ada kantin. Kilang kami yang in-house ni takde kantin,pandai2 la nak makan,tapi leh makan biskut dalam opis.I memang ready balang biskut,milo bagai. Pasni memang makan kat kantin la. Tu la I siap update status FB,melalui hari2 terakhir leh bekpes kat opis huhu.


Paling terutama tak boleh bawak fon haha. Aku ni dengan fon tak leh dipisahkan. Hahhaahahaha #bbnu sangat tau.


Dah biasa dok kilang kecik sebenarnya,pasni dok kat kilang besar balik,lain perasaannya hmm. Yang keep me motivated sekarang, ekonomi yang tak menentu dan bonus CNY nanti hahahahha kbai.



No comments:

Post a Comment