Mari join..:)

Saturday, July 30, 2016

Dah lama tak membaca.

Percaya tak, aku dulu masa kecik ulat buku. Cakap macamlah retis terkenal haha. Aku sedar sejak kebelakangan ni aku semakin malas membaca. It used to be my hobby, mesti la rasa pelik kat diri sendiri bila ada perubahan kan.


Pak cik aku kata,aku boleh baca masa umur 4tahun camtu,aku pun tak sure sangat. Yang aku ingat aku lehla baca muqaddam pastu khatam Quran masa darjah 1. Pastu dah besar malas ngaji. Ape nak jadi tah. Hmmm


So dari kecik, aku jenis tak suka duduk satu tempat lama2. Cepat bosan. So tiap kali gi mana pun, aku bawak buku. Contoh masa tu I tengah bergiat dengan satu buku latihan math ni, gi mana pun i bawak,kecuali jamban. Haha.


Gi rumah opah cik,bawak buku. Balik kampung,wajib bawak. Tidur pun tepi bantal wajib ada buku. Actually tabiat tu ada sampai kat unimas. Tak sedar bila stop. Aku rasa sejak dok rumah sewa. Sebab masa tu dah jarang ada masa untuk membaca. Entahla. Tapi eh,aku ada rak buku masa tu.mesti ada membaca kan, hmmm.


Dulu paling suka sekali bila pergi kedai buku. Tiap bulan ayah mesti bawak. Maklumla dulu susah,mana ada kereta. Kalau keluar, mesti gilir2. Harini aku, esok adik,camtu la. Tapi masa tu keluar dekat2 je, pekan air kuning tu la. Jalan teruk lak tu. So sebulan sekali ada la pergi kedai buku kat Kampar. Tak ingat lak naik ape haha.


Dulu pergi kedai buku, rambang mata. Tapi bajet ayah bukan banyak pun, takdela borong2. Adik beradik pun ramai jugak,selang 2-3tahun sorang. Paling legend, masa darjah 5, gi beli buku form 1. Masa tu tokey kedai tanya, ai sape yang sudah tingkatan 1 ni?


By the way, buku form 1 tu memang susah. Macam taraf add math kot. Sebab bila aku form 1, tengok balik soalan tu macam taraf KBAT jugak le. Aku buat pun, tengok contoh, try tiru pastu check jawapan. Tak la genius I ni.


Apa yang kita baca, boleh mempengaruhi kita. Masa aku darjah2 ni, ada satu buku ni. Aku tak ingat tajuk atau isi kandungan. Tapi dia ada gambar2. Bagi aku memang menarik sangat, dan selalu buat aku nak jadi rajin. Tiap kali baca je,aku jadi rajin. Macam magik.


Dah besar sikit, mula baca komik dan novel. Aku ingat dulu novel cinta first aku baca, tulisan Ras Adiba Radzi. Tak ingat tajuk, tapi aku ingat heroin dia nama Ratna, guru tadika. Dalam tu selalu ada lirik lagu Roy "keringkanlah pipimu,ratnaku..cubalah senyum" cite tu ada part sedih, nangis teruk jugak la masa tu,haha. Buku mak long aku,iaitu adik bongsu ayah yang beza 11tahun dengan aku. Maklong ni pun banyak pengaruhi aku jugak. Mak kata aku pandai macam maklong (dulu la). Maklong sekolah taayah jugak, pastu kelas pun sama. 1T dan 2S. Tapi masa form 3 dia 3R. Aku still kst 3S. So tengok dia masuk taayah,aku pun nak jugak. Tulisan maklong unik,macam tulisan computer. Pernah tiru kejap tapi lupa dah. Dia sekarang cikgu, tak taula tulisan dia dah berubah ke belum. Oh btw,maklong dulu amik sains computer kat USM,tapi I tak tiru la hehe. Eh dah tersasar.


Sebenarnya banyak buku aku baca dulu2 kala, maklong punya. Opah kata pinjam je mana2. Masa aku dok rumah maklong lepas grad dulu,ada la sebulan. Sampai tak mampu membaca dah. Novel dia banyak gila. Bosan baca yang melayu, baca english punya. Pastu baca balik yang melayu. Sampai bosan dah sebab banyak jalan cerita yang lebih kurang. Aku rasa ni la sebabnya aku dah tak minat baca novel sekarang. Hahaha. Aku cari yang betul2 aku rasa lain dari yang lain je.


Dah besar sikit, aku baca buku ilmiah. Dulu ada sekali Gemok pengaruh aku pasal pelaburan emas. Gigih jugak aku beli buku, baca pasal emas ni. Tapi tak praktik pun. Sebab ada banyak pendapat, dan aku amik pendapat dr.zaharuddin pasal tu. Sebelum tu,banyak gak seminar pasal emas yang aku pergi.


Sekarang ni, sedang memikir arah tujuan hidup. Yelah,umur dah banyak. Tengok kawan2 yang dah stabil,risau juga. So aku fikir nak menuntut je ilmu sebanyak mungkin,dan teruskan pekerjaan sekarang. Setelah 2kali bertukar profesion, aku rasa kerja sekarang paling kena dengan jiwa. Gaji mungkin taklah banyak mana kalau nak compare rakan sebaya dengan kelayakan yang sama, tapi insyaAllah satu hari nanti mungkin okey. So aku ingat, nak start balik la tabiat membaca tu.


Dah kata menuntut ilmu, walaupun pengalaman adalah guru terbaik, membaca pun jambatan ilmu. Tapi sejak2 ada smartfon ni, 24jam dengan fon. Tak ber-whatsapp, buka facebook, pastu bosan bukak instagram,pastu bukak COC, pastu candy crush, pastu word brain. Tengok2 eh dah waktu tidur. Bila nak membaca nya? #bebelkatdirisendiri


Ok bukak buku huda. Letak fon kat tepi lepas publish ni k.



Friday, July 15, 2016

Five Enough dah nak habis

Haha, tak move on lagi. Dah nak masuk episod 43 dah, sikit lagi habisla.


Banyak pergolakan berlaku dalam rumah anak 5 tu. Biasala, anak manja Sangtae mana tahu buat kerja rumah. Anak2 Mijeong memang biasa dah sebab takde ayah kan. Macam2 benda buat sendiri je. Pastu Mijeong nak amik hati anak tiri, tak berani nak marah la apa. Sama jugak dengan Sangtae, layan anak Mijeong lagi baik. So masing2 simpan dendam. Hmm.


Yeontae dah tau Sangmin dan Taemin adik beradik so dia minta putus sebab rasa tak selesa dengan Taemin. Taemin try pujuk tak jalan jugak. Aku syak nanti mak Sangmin dan Taemin tu terjumpa Yeontae dan suka kat menantu tak jadi tu. So last-last mesti bersama jugak. Rasanya la hahahaha. Berangan nak jadi director ke udez oiii?


Aku tengah download beautiful Gong Shim, pagi tadi aku terjaga awal dan takleh tido balik, aku layan cite tu dan gelak sorang-sorang. Haha sweet sangat bila teringat balik. Rasanya penyakit layan drama korea tu dah datang balik huhu. Biasala, bermusim kan. I bukan hardcore fan hehe

Thursday, July 14, 2016

Raya Entri.

Setelah seminggu beraya, so up la sikit cite I tahun ni. 


So Jumaat 1/7 tu I dah berdebar2 nak balik raya,excited huhu. Cuti lama katakan,seminggu. Pastu mak I suruh pickup Alip kat KV Slim River. So ok la, I amik half day, tepat 12.15 blah terus. Dalam kol 2.40 sampai tol Slim. Call Alip, katanya kat stesen keretapi, kononnya nak balik sendiri. Puiii, adik2 aku yang sekolah menengah kat kampung gajah je ni,mana la tau nak naik public transport ni. huhu


Sampai kampung dah 4lebih, ya Allah panas betul la Perak ni rasanya. Alip kata dah berapa hari memang tak hujan. Walaupun aku tak puasa, pun rasa flat dah. Nak gi bazar ramadhan pun tak sanggup rasanya, tunggu 6lebih baru gi pulak. Tu pun sebab tahun ni memang I tak jalan bazar lagi. 



Then tragedi raya. Sebenarnya hari Khamis 30/6 n Jumaat 1/7 tu dah ada tragedi, aku renew insurans kereta tapi takde confirmation, duit dah tolak. Tapi alhamdulillah tengahari 1/7 tu setel dah. Cuma sticker road tax takleh amik lagi la. Lepas cuti raya nanti baru dapat. Takpela,aku tunjuk jela resit renew roadtax nanti. Lepas tu satu lagi prob muncul...


Sabtu pagi ayah gerak aku, suruh bawak adik2 pergi beli kasut raya. Aku lak, bawak adik2 pergi tengok Finding Dory hahah. 




Lepas tengok, baru pergi cari kasut. Teluk Intan biasa la,nak raya, jem gila la. Balik dari shopping, I balik tido. Bangun2 ayah kata aircon kereta aku rosak, pelik lak sebab aku bawak tadi ok je. Pastu malam tu berbuka kat luar, aku bawak la kereta tu. Ok je sejuk. Balik dari berbuka bawak dila, fendi dengan anak buah Qaisara sekali pergi teluk intan shopping lagi. Masa nak balik tu, haah aircon aku rosak. Bahang rasanya dalam kereta. 


So esoknya...

Try nak servis sendiri.


So Isnin kot aku pergi dengan Alip. Orang kedai tu kata, compressor rosak. Gemok kata, jawapan standard la tu. Sebenarnya tak rosak pun. Tepon ayah, ayah suruh balik. Petang tu adik aku Apis pergi bawak repair. Lega huhu. Tapi terbang jugak RM300, nasib mak taja haha.


Tragedi seterusnya, kuih raya huhu. 


Mula2 aku buat kek coklat. Ok je kek tu, jadi elok dan sedap. Pakai tepung segera je haha. Tambah air, telur dan minyak je. Senang sangat. Adik aku kata laku je masa orang datang raya ketiga tu. Huhu eh kedepan sangat cite ni.


Tragedinya bermula.. Aku cari bahan nak buat kuih, chipsmore cookies. Tapi aku pergi berapa kedai, TF la kedai kek la,kedai 1 malaysia semua takde. Malas nak pergi Giant ke Tesco. Sudahnya hari sebelum raya baru dapat. So dapatla membuat biskut tu huhu. Gemuk2 biskut I, macam tuan dia haha.

yang dah siap tak capture gambar, dapat 1 tupperware je. Pasni kalau buat kena buat kecik2 dan kurangkan serbuk koko. Sebab masa gi rumah orang,sedap pulak yang takde koko tu.


Tragedi paling dahsyat sekali...

Inti cream puff macam jem haha.

Komot2, sebab mula2 adunan dia terlampau cair. So aku tambah banyak tepung, konon nak bagi keras. Last2 fedup and hajat nak jadikan muffin je. Sekali eh jadi pulak kau. Tapi tak cantik la kan huhu. So Selasa tu kerja I buat kuih je, adik aku Dila kata,yong amik tender buat kuih tahun ni. Ceh. Mula2 berhajat nak buat cheese tart, tapi takde keberanian setelah kes cream puff tu haha. 


Tapi laku je sepupu2 makan cream puff tu masa first raya tu. Oh ye, tahun ni turn raya first kat Perak, 2nd raya baru balik Selangor. So rumah I penuh la first raya tu sebab adik beradik ayah semua ke sini. Rasanya yang takde maksu Penang, dengan ayah alang Kulim. Adik beradik ayah aku 8 orang, 4 laki 4 pompuan. Ayah aku nombor 4, tapi untuk adik beradik laki dia anak no3,faham tak hehe. Sebab yang kedua tu perempuan,meninggal masa kecik. So jadi 4 yang atas semua laki, 4 yang bawah semua perempuan. Pandai planning ye opah dengan atok huhu.


Ada cerita lawak. Ayah aku cakap nak masak lemang tahun ni. Gigih suruh sepupu dia hantar buluh kat rumah. Pastu nak pinjam bekas nak rebus lemang tu dari opah cik (tiap tahun kami order lemang kat opah cik, sediakan barang2 opah cik yang masak) sudahnya petang tu aku tanya la, aik kata nak masak lemang sendiri tahun ni. Ayah aku senyap je. Rupanya tak jadi,suh opah cik jugak HAHA. By the way, lemang rebus lagi sedap tau dari bakar. Bakar dia jadi macam ada kerak tu.


Tema tahun ni, hijau.




Oh alamak! Takde gambar family huhu. Baju aku, Saadah, izzah dengan mak semua sama. Dila lain la,dia kan da kawin huhu. Tapi I punya tragedi sikit, tak cukup kain nak buat kainnya, so kain I kaler itam je sobsss. Tengok la tudung aku tu, bulat gile. Lawak lak tengok muka sendiri haha. I pakai lip cream Fame kaler nude je dengan bedak Pixy natural white. Motip cerita detail kan haha.


So raya pertama tu, dok rumah pastu petang sikit pergi rumah opah cik. I dapat duit raya k haha. Jadi la, tiba2 mak nyah nak bagi haha. Opah cik masak nasi tomato dengan bihun tomyam. Rumah aku ada bihun sup,nasi impit kuah kacang dengan rendang ayam je, rasa kurang pulak sebab selalunya kami masak soto. 


Raya kedua, mak masak nasi arab (macam nasi minyak huhu) dengan ayam berempah. Sedap2. Letak pulak sambal kicap tu, bertambah I makan heheh. Dasarrr. So pagi tu mak terus gerak balik kampung dalam 9 lebih camtu, kata nak singgah beraya rumah besan kat Slim River. Aku pulak rilek je tak mandi lagi tengok tv, pastu dah nak tengahari ingat nak beraya rumah kawan2, gigih la mintak location bagai. Sudahnye sampai Kg Gajah tengok jem, cancel semua. Balik kampung terus huhu. Jalan dari selatan agak banyak kereta, tapi ke selatan pun banyak jugak. Meriah betul orang balik kampung tahun ni. 


Dalam 2jam sampai la Tanjong Malim, singgah makan KFC dulu. KFC penuh dengan Melayu. Motip betul semua kejar KFC, masa puasa pun time berbuka penuh jugak dengan Melayu. Tiba2 cakap macam sendiri bukan melayu hahah. Sebenarnya frust berapa kali nak berbuka dengan KFC tak dapat. haha


Seram tak tengok mata I? huhu. Baju ja baru, tudung lama

Co-pilot. Dia dengan izzah je naik dengan aku masa balik kampung tu. Yang lain dah balik dulu. Apis tak balik kampung sebab Jumaat tu dah keje.



Baju raya I yang kedua takde tragedi haha. Suka baju ni. Selesa sangat, I pakai sampai malam. Hahaha. Malam tu gi beraya rumah Opah Yang kat Gedangsa. Memang tak mandi la hahahahaha. 


Tapi petang raya kedua tu ada tragedi. Tapi bukan pada aku la. Pada kawan ayah aku merangkap ayah kawan aku jugak. Pakcik tu nama Zamri. Dia pergi Bota sebab nak ziarah kubur mak mertua, tapi masa balik terlibat dalam kemalangan area Hospital Changkat Melintang. Meninggal di tempat kejadian. Kawan aku naik kereta lain dengan anak isteri,belakang kereta tu je. Isteri dan anak bongsu pakcik tu dibenarkan balik, tapi anak kedua tu teruk sikit,masuk ICU. Tapi hari kedua kemalangan isteri dan anak bongsu tu kena submit ke KPJ ipoh sebab ada pendarahan,muntah darah pulak. Tak taula cerita sekarang ni camne hmmm. Puncanya mengantuk, dah nak ajal kan. Alfatihah.


Raya ketiga pagi tu hujan lebat gile kat kampung, tapi takleh lena pulak kol 4 pagi tu. Raya ketiga tu aku ajak mak pergi Kuala Kubu. Saja beraya umah Tok Alang. Soeharto ni alamat memang Kuala Kubu, tapi rase jauh no nak pergi Kuala Kubu tu pun,lagi dekat pergi Tanjong Malim je. padahal dalam 45minit je pun huhu. Tok Alang ni adik arwah tok. Bekas askar. Adik tok sorang lagi kat Jengka, yang tu tak pergi la. Ayah aku pagi tu balik dah dengan Saadah dan Alip sebab Pakcik Zamri nak dikebumikan pagi tu. Dila and Fendi beraya kat Slim River.


Candid sepupu I si Aiman. Dia ni baru form 1,tapi badan besar macam umo 20 dah. 


Sepupu mak dan husband

Mak si Aiman tadi, mak uda dengan tok alang. Masa ni diorang ramai pergi solat. Yang kecik2 main kat luar,tengok arnab la apa.

pak uda dengan opah. Masa ni tengah bincang pasal tanah,tu yang muka serius je tu.

Adik aku Izzah dan Khairuddin.

Yang pakai kepiah tu Naim,abang Aiman.

Kami pergi beraya 2 kereta ja, sebab Pak Usu dan Mak teh balik kampung suami isteri masing2 kat Kedah. Paklong lak raya kat rumah maklong kat Gedangsa. Pergi 2 rumah je,pastu balik huhu. Sebab dah nak maghrib pun.


Raya keempat masih di kampung. Aku dah rasa tak senang duduk dah sebab bosan huhu. Pak uda  tengahari tu dah gerak ke Tapah rumah kakak ipar. Tinggal lah kami je dengan opah. Tunggu Pak Usu sampai baru boleh balik.


So raya keempat I pakai kurti. Haha,dah lama beli tapi tak pakai2 lagi. Ayah cakap macam India. Aku kata, kite kan putih, mana leh rupa macam India. Haha ayat tah pape. Patutla masa kat KFC orang dok usya je baju I haha. Sebab kaler tu kot. huhu. KFC lagi? Yelah, khairuddin tu hari2 nak ayam. Benda lain semua tak selera. Nyampah.


Sudahnya raya kali ni tak pergi rumah kawan2 langsung, sebab sampai rumah dah dekat senja. Kawan2 semua mesti dah ready nak balik KL huhu. 


Soalan terakhir,


takde ke orang nak jemput I pergi rumah terbuka? Tak puas lak rasanya, nak makan rendang lagiiiiiii