Mari join..:)

Tuesday, May 31, 2016

Cubaan ber-mekap

Sabtu lepas ada kenduri, sepupu mak jemput. Dia dok Penang. Sepupu mak ni, asal Kuala Kubu Bharu. Ayah dia, adik arwah tok aku, aku panggil Tok Alang dulu askar masa zaman Jepun. Motip aku cerita, sebab tak kenal anak2 tok alang ni kecuali sorang yang selalu bertegur sapa kat facebook. Haha. Tu pun tau tu sepupu mak sebab dia bubuh nama penuh, tapi tak tau pangkat dia apa. Masa kenduri baru tau ooo Mak Tam. 


Aku ingat dulu masa aku dengan Fizah kerja Honda, masa bulan puasa kami selalu singgah bazar Ramadan kat Bertam on the way balik SP rumah fizah. Bazar yang kami selalu pergi tu, depan rumah makcik tu je. Haha, tu la tak kenal sedara lagi. Kalau tak lehla makan free, eh.


So pagi tu dalam kol 9-10 gitu, siap2 la mandi apa. Aku cakap dengan Saadah, tolong jadi MUA (make-up artist) yong harini. So dia suruh la aku pakai meiko as foundation. Meiko ni, dulu aku pakai dalam tahun 2012 gitu. Kakak2 Gemok la yang mula pakai,pastu aku try. Yang kuang hajo nye, Gemok kata eh sesuai pulak aku pakai nombor yang sama dengan kakak dia. Kalau orang kulit tak berapa cerah pastu pakai nombor yang cerah, nanti jadi kelabu kan. Dia nak kata aku tak secerah kakak dia la tu. Ceh. 


Masa tu pulak, I baru bubuh toner dengan moisturizer. Pastu buh meiko dia macam diserap. Pastu jadi rupa di bawah. Aku pun tak taula bertapuk ke apa haha. Pastu aku buh lip ice sheer color, silky girl plum kat atas haha.  Motip buh dua2 kan. Huhu. Pastu adik aku lukiskan eyeliner. 


Aku kan tak suka eyeliner, sebab aku rasa lepas tu jadi gothic semacam. Sebab kan kulit kat sekitar mata tu tak berapa sekata, so bila buh hitam2 kat mata, jadi macam kena tumbuk huhu. So adik aku kata, buh atas je dengan bawah tapi buh separuh je jangan sampai habis. Nanti jadi gothic. Pastu dia kata susahla mata yong sepet macam mak pastu aku asyik kedip2 mata haha. Pfffft sepet la sangat kan. 


Blusher ke apa, aku tak pakai. Eyeshadow pun kaler silver so tak berapa nampak. Eyeliner pun sebab mata cemey sebelah, so tak nampak pun kan yang belah kanan tu haha. Mata yang belah kiri ada kelopak leh la nampak sikit huhu. Kening aku rasa, kalau lukis mau berjam baru siap haha.

Kening hampir hilang cis. Takyah tertipu sangat dengan gambar ni, dia buat muka jadi flawless terus. Tapi tengok la adik aku yang kat belakang tu, dia la yang tolong aku mekap haha. Dia kalau siap memang memakan masa ye. Mandi lama, mekap lagi. Lain kan muke kitorang. Dia sorang je muka lain, kitorang semua iras2 je huhu. Tapi bak kata diorang, muka aku hampir fotostat muke mak aku. Beza nya tang hidung pastu mak aku tulang pipi tinggi. Kening dia lagi tak nampak huhu. Eh mana tah gambar mak. 



Haha, ok la nak belajar lukis kening. Eh

Friday, May 27, 2016

Layan game.

Sebab dah lonely sekarang, download la game baru. Tak la baru sangat sebenarnya,aku dok main kat fon adik ke mak aritu. Tapi sampai satu level tu stuck,susah sebab takde hint macam bagitau kategori apa semua. Pastu kadang2 benda nya agak mengarut huhu. Bila google maksud,takde, dia keluar wordbraincheats bla bla bla,maksudnya apa? huhu





So bukak2 tu dia keluar score, ada tinggal berapa hints semua. Yang kat fon mak or adik tu, hints sampai 0. So lagi la blur haha. Sekarang aku kat level Shark tu, pening nak buat. So kadang2 bila dah blur sangat gi la google cheat haha, tak la semua gi tengok cheat k. 


Ok la mencabar minda. Dulu rajin main sudoku sangat,sekarang ni main candy crush dengan COC je.



Ah hari Jumaat, tak sabar nak habiskan ganti puasa. Lagi 3 hari. Asyik risau sebab PMS aku makin banyak tanda ni huhu. Kalau tak sempat, nak kena carry forward jenuhla sebab tahun ni punya lagi huhu. Wish me luck

Wednesday, May 25, 2016

Tak nak kawan dengan sesiapa!

Haha, berlarutan dari kes Lombok aritu, pastu group whatsapp pun ada,sudahnya aku rasa lonely sekarang. Haha. Group whatsapp aku leave satu2 tinggal berapa group je. Group yang ada pun aku senyap je. Kalau tak dulu aku la paling aktif,talkative gila. Risau pulak orang menyampah so aku slow down. Tapi aritu takpela, takde group pun ada orang dok layan aku sembang. Tah pape sembang pun dia layan je.Aku pun heran. Yela,dah kenal 5tahun, tau dah dia tak suka topik apa semua. Tapi kali ni leh pulak dia layan. Hmm musykil.


Tapi semalam... dengan dia pun aku senyap jugak haha.


Aku tak kisah layan topik apa pun,tapi ada dua tiga benda la yang aku paling malas. Satu, bila dia cite pasal orang lain. Contoh dia cite kawan tempat kerja yang nak pergi Australia lepas dia cite kat kawan dia tu yang orang kerja sana dapat RM4000 seminggu. Kawan dia dah ada anak bini, lepas tu kat tempat kerja sekarang kerja tak susah pun sebab kawan dia tu dah kerja lama, siap ada part time pasar malam. So dia kata dia rasa serba salah sebab dia yang sampaikan info tu. Aku just cakap, kenapa nak serba salah. Kawan dia tu dah ada anak bini,maksudnya dia dah cukup matang untuk buat keputusan untuk diri sendiri. Bukan kita paksa dia pun. Dia mesti dah fikir segala baik buruk sebelum decide. So dia kata kalau aku dah kawin mesti aku biar je laki nak buat apa pun,nak kawin lain pun aku kasi.


Ceh. Terus aku hangin. Nak cerita pasal kawan dia cerita la. Yang kaitkan dengan aku nape. Aku memang jenis malas nak ambik tau pasal orang. Sebab tu aku tak suka orang nyibuk hal aku huhu. Sekarang ni, orang tanya ape2 je kat aku,semua aku malas jawab. Family ke kawan2 ke, aku memang takde mood nak jawab. Aritu housemate aku pun,diorang keluar mana tah tak ajak la kan. Balik2 tu aku nak keluar,sibuk pulak tanya nak pergi mana. Aku rasa malas nak cakap dengan sape2. Balik kampung pun, sebab rindu je. Bila mak tanya pasal study semua, aku malas nak jawab. Aku balik kampung nak release stress. Tak nak aku fikir pasal study kat kampung. Mood swing gila sekarang.


Memang soalan yang orang dok tanya aku sekarang "bila nak habis belajar". Aku dahla rasa nak berenti, serius rasa menyampah bila fikir yang aku lulus atau tak depends pada sesi viva nanti. Menyesal amik research,pastu bidang networking yang aku memang dah tak berapa minat sejak degree. Aku amik networking tu sebab ada lecturer yang aku jumpa dulu suggest aku amik master dalam bidang yang related dengan degree aku. Ok la mula2,dah lama2 aku rasa suffocated.



So why la aku tak amik bidang yang aku suka masa degree dulu, Math? Arghhhhhhh rasa loser lonely semua ada. Umur sekarang ni, yang orang lain semua dah berjaya. Aku lak terkedek2 tak tahu hala tuju lagi. Diorang gaji pun hurmmm, aku yang graduate engineering dengan pointer yang ok ni pun tak terbanding. Kadang2 cakap kat diri sendiri "hidup pun menyusahkan orang.tapi nak mati pun takleh, amal tak cukup nak bawa ke sana" Hurmmm cakap pasal mati, dok bayang la mati atas jalan kat mana2. Seram pulak tiap kali terbayang tu. Sebab adik pun meninggal sebab accident, walaupun jasad sempurna je takde apa. Yang aku dok terbayang tu,memang yang dahsyat punya la. Tu la tengok lagi final destination dulu.


Aku rasa kena jumpa psychiatrist.







Tuesday, May 24, 2016

Asal nak puasa je mesti...

Kat kampung aku ada satu trend. Kampung tempat aku dibesarkan tu, Air Kuning. Eh depa tak sebut air. Ayor. Haha. So asal nak puasa je,ada satu benda ni rata2 orang akan buat...


KENDURI MENYAMBUT PUASA
 
 
Yea right. Setiap tahun akan ada banyak jemputan kenduri gini sebelum puasa, berlumba-lumba orang buat. Sampai ada satu tahun tu mak aku cakap, pelik betul orang sini. Kalau buat kenduri jamu orang berbuka puasa,kan bagus. Banyak pahalanya jamu orang berbuka. Sambut puasa buat ape kan.
 
 
Well,aku rasa takde yang salah pun jamu orang makan. Kira sedekah kan. Cuma, tak perlulah jadikan kenduri ni macam wajib. Tiap tahun mesti kena buat,dah jadi tradisi. Selidik dulu, Rasulullah s.a.w dulu ada buat ke kenduri menyambut puasa ni?
 
 
Renung-renungkan,dan selamat beramal hehe.

Monday, May 23, 2016

Five Enough lagi dan lagi

Haha, nampak sangat dah addicted dengan cite ni kan. Ok semalam tengok episod 26 kat 391. Gigih pergi beli makanan berbuka awal sebab nak dok depan tv kol 6.50. Oh, aku tak habis ganti puasa lagi. Bukan puasa sunat ye. Doakan aku berjaya habiskan, rasa macam kufur nikmat lak tak habis ganti puasa.


So, macam aku cakap sebelum ni. Ada banyak kisah cinta dalam kebanyakan drama korea yang kekeluargaan gini. So banyak jugak part kelakar dan menyindir. Episod lepas (Sabtu) bekas mak mentua hero datang jumpa heroin. Marah2 semua. Memang character mak dan bapak mertua hero tu semacam sikit. So heroin cakap,diorang takde perancangan untuk re-marry. Episod ni pulak, mak dan bapak mertua hero tu terjumpa kertas wishlist heroin tu kat dalam poket baju hero. Dan dalam wishlist tu,takde pasal re-marry. Hmmm. Ok ni pasal hero ngan heroin.


Adik hero, Hotae ada girlfriend. Kebetulan pula, girlfriend dia sebenarnya bekerja dengan mak bapak dia. Mak bapak diorang ada kedai makan. So girlfriend dia ter-mengandung la. Pastu, mak Hotae ni dapat tahu, dan galakkan perempuan tu pergi jumpa mak boyfriend dia. Which is,dia sendiri la. Haha, ni yang lawak. Sampai la ke akhir episod perempuan ni sampai depan rumah diorang pun pergi kol ahjumma ni cakap nervous nak jumpa. Ahjumma ni kemain la keluarkan ayat, tak taula nanti dia pengsan ke apa bila tahu hal sebenar haha. Dahla dok kutuk boyfriend perempuan ni aka anak sendiri kat perempuan ni huhu.


Adik hero yang perempuan, Yeon tae pulak dah berkawan dengan Sang min. Ala Sangmin yang kacak tu.

Ni masa episod 24 kot, dia dok angau. Masa ni lawak, dia asyik la nak ter-lalu depan rumah Yeontae. Pastu nampak semua perempuan macam Yeontae. So sudahnya dia jumpa Yeontae ajak diorang berkawan,kawan biasa la. So macam2 la alasan dia bagi kat Yeontae, kawan kena jumpa selalu la. Kena bagi bunga kat parents kawan untuk Parents day la, kawan kena selalu ada aktiviti yang disukai bersama la. Yeontae ni pun naif je dengan Sangmin, percaya je. Haha sebenarnya banyak je yang meragukan, tapi Sangmin ni cover. Part tu pun lawak dah,nampak sangat nipunye.
 
 
Lepas tu kan, Yeontae ni suka membaca,berbasikal. Pastu Sangmin pun kata,haa dia pun suka jugak. Padahalllll. Pastu dia dok rungsing cakap dengan adik dia Taemin takut kalau Yeontae tak suka apa yang dia suka. Adehhh ade jugak orang camni. Huhu. Dan jeng jeng jeng, kan Yeontae ada crush pada Taemin ni selama 7tahun,pastu frust sebab Taemin couple dengan kawan baik sendiri (merangkap adik ipar abang dia) which is punca Yeontae dan Sangmin berkenalan. Sangmin tanya Taemin,dulu ko pernah ada crush dengan gadis biasa kan? OMG adakah Taemin pun suka Yeontae dulu? Huhuhu sebab dia kata gadis yang dia suka tu pun suka membaca huhu. Jeng jeng jeng sangat.
 
 
Pastu kita move to Taemin pulak. Taemin kan bercinta dengan Jinjung,adik ipar Sangtae (hero) merangkap kawan baik Yeontae tadi. So mak bapak Jinjung tak suka Taemin sebab nampak Taemin hantar Jinjung balik pakai kereta dia. Sebab dulu Jinjung pernah belikan moto besar kat ex boyfriend. So parents Jinjung ni ingat,laki ni miskin dan nak ambil kesempatan kat Jinjung jugak. Pastu dok kutuk2 Taemin ni laki tak guna la apa. Parents dia sibuk nak kenenkan Jinjung dengan Sangmin, abang Taemin tu sebab bapak Jinjung suka golf dan dia minat Sangmin. Bagi dia Sangmin calon terbaik la jadi menantu. Padahal Sangmin tu abang boyfriend anak dia.
 
 
So Taemin ni cikgu,merangkap guru kelas anak sedara si Jinjung ni. Tapi Jinjung tak tau. Yeontae tau sebab dia pun cikgu kat situ. Haa pening kan banyak gila merangkap. Ada kes kat sekolah, anak sedara Jinjung ni cakap tak elok kat kawan2 dia. Macam mencarut la kot. So Taemin panggil la nenek pada anak sedara Jinjung ni datang sekolah jumpa,kira bakal mak mertua la haha. Dah jumpa, nenek ni kata baiknya budak ni la apa. Padahal kat rumah dok kutuk laki tak guna pada Taemin ni. Haha,ni lawak. Menyindir sangat. Nampak sangat jangan menilai seseorang dari luaran je kan huhu
 
 
 
Oh ye,korang takyah tengok cite tu pun takpe. Aku cite detail dah kat sini *sindir diri sendiri haha
 


Smule.

Sape kat sini ada smule? Sekarang kan femes smule ni, aku tau beberapa bulan lepas. Masa tu keluar dengan Gemok, dia suruh aku drive, dia dok tepi pastu dok nyanyi2. I stress je dahla kena bawak kereta,pastu tanya nak hala ke mana,tak jawab sebab dok nyanyi. Ceh. Dulu kan aku rajin pergi karok dengan dia. So dia kata pasni tak mau pi karok dah, sebab dah ada smule. Ok fine.


So satu hari ni,aku pergi install smule ni. Check2 bulan 12 taun lepas aku install. Aku rasa sebab Syeirli promote kat group Taayah. Tapi memang tak berapa aktif pun smule. Sebab? Aku pakai pakej internet maxis yang 500MB 5hari,1GB 2am-7am RM10 tu. So, smule ni agak kuat pakai kuota,dan kalau line internet ko so-so je,memang benda tu dok loading sampai ke sudah. Dan satu laginya,sebab kan kalau kuota dah habis, or dah expired, aku still boleh guna internet tapi agak slow. Dan aku,memang jarang topup. Yela,yang penting leh wasap,leh main coc,fb ok la kan. Youtube sume tu aku memang jarang bukak. Bila dah gitu,smule pun takleh le bukak. Sudahnye uninstall je.


Tapi ada sekali tu,sebelum uninstall la, aku drive tau balik kampung. Sepanjang jalan tu hujan lebat. Maka aku bawak kereta dalam 50km/j gitu, kat highway. Haha macam kura2 kan. Aku kan tak leh drive slow gila gitu,mula la gelisey, pastu dah hujan opkos la ngantuk. Maka,sepanjang jalan tu aku ber-smule. Tapi pastikan semua lagu yang aku tau lirik la,lagu melayu. Gile nak tengok lirik sambil drive hujan lebat gitu. Menempah maut namanya. Sedar2 eh dah sampai exit yang dituju haha. Melalak habis2 an,lagu hazama la apa.


Pastu baru2 ni kan femes khai bahar semua tu,pastu macam eh ramai pulak pakai smule. Fon aku yang lenovo tu dah takleh start,so aku pakai tab asus tu je. I install la balik. Fon baru, nak install ape pun boleh huhu. Lenovo aritu berjuta kali asyik kena format,tu yang uninstall terus smule. Letih keje nak install balik je. So saja bosan2 maklumla sejak kengkawan ramai pindah la apa, takde kaki dah nak pi karok. Takpela,kita karok sorang2 jela dengan kengkawan maya.


Aritu mula2 install dok nyanyi la lagu yang aku biasa nyanyi kat karok,lagu hazama,kristal,wings gitu. Pastu aritu, teringat big bang. Diorang kan ada lagu jepun dan korea. So aku nyanyi lagu jepun tu,tajuk dia Koe Wo Kikasete sebab dulu aku ada video clip dia siap lirik,so selalu nyanyi sekali,kira macam dah boleh hafal la. Nasib jugak dia letak lirik in romanisation. Kalau macam lagu korea, dia letak hangul. Matikla mana la ceq tau nak baca hangul tu. Huhu.


 

 
Unbreak my heart ada 2,sebab aku nyanyi dua2 part haha. Nampak tak obses
 

 

 
Haha, gila pergi screenshot part orang komen tu nak tunjuk kat orang. Sebenarnya aku screenshot benda tu tunjuk kat Gemok,sebab dia kata aku dok rosakkan lagu orang. Pfffft.
 
 
2kali aku nyanyi lagu avenged sevenfold, memang gila lah. Yang seize the day tu ala2 ballad sikit, video dia dulu pasal dia kena tinggalkan bini dia. Bini sarat mengandung, kengkawan datang ajak pergi merompak. Bini kata jangan,tapi dah laki sayang kawan,pergi jugak merompak. Pastu kantoi kena masuk penjara. Sedih la cite nye kan. Lagu ni tak de part high note yang gila2 tinggi tu. Tapi still tak cukup napas haha. M.Shadows tu kan bole nyanyi note yang tinggi gila, lagu yang lain perghhh. Mampu humming jela part jerit tu haha.
 
 
Yang I won't see you tonight tu ada part jerit2 tu,nasibla partner aku semangat.Takpe bagi dia je jerit haha.
 
 
By the way,smule ni kena pakai earfon baru jelas. Sebab kan dia record segala bunyi termasuk bunyi2 yang tak sepatutnya,so macam bila aku drive tengah jem pastu nyanyi,memang tak berapa dengar. Satunya segan jugak nak melalak kuat2 risau kereta sebelah2 nampak haha. Kan tinted i dah tak gelap. Pastu bunyi enjin pun kacau la jugak kan walaupun bunyi kereta i tak la macam kereta racing punya huhu. Tapi dia tetap akan tutup suara you tu okey. Eh motip i you pulak.
 
 
Kalau rajin,bolehla beli mic kecik comey mey mey tu untuk melalak. Mesti suara sedap. Ada omputih yang berduet dengan aku kat smule tu,siap ada suara ala2 robot tu. Perghh mesti mic mahal huhu. Aku earfon untuk tab ni memang takde,ada la kisah masa beli fon tu dulu. Budak tu,kawan adik aku,sebab asyik berborak agaknya,mula2 masa beli salah bagi charger. Pastu aku pergi tukar, dia pergi amik pulak earfon tu. Aku pun dah berapa hari lepas tu baru perasan earfon tu takde. Malas dah aku ulang alik kedai tu,biar jela. Lagipun tak pakai sangat.
So aku selalu nyanyi je lantakla situ,bukan nak bagi orang dengar. Janji dapat melalak kan haha.
 
 
Satu benda yang perlu tau, korang kalau nak nyanyi tapi tak nak orang lain dengar, senang je. Nyanyi je pastu takyah la publish or share. Simple. hehe.
 
 

Saturday, May 21, 2016

Terpakai produk ber merkuri

Hoiii tak kusangka tak kuduga aku mengalaminya. Sebelum ni,aku pernah beli krim benzoyl peroxide 10%,tak ingat jenama apa. Tapi 10% sebab aku rasa jerawat aku agak teruk. Dibantainya muka aku gatal2,mengelupas rasa kasar. Buh moisturizer baru lega sikit. Tapi rasa nak garu2 la masa tu. Terus stop pakai.
 
 
So jerawat aku macam cendawan selepas hujan,sebab yang lama tak hilang, dia surut pastu naik balik or ada jerawat baru yang tumbuh kat tempat lama tu. Ngeri tengok muka sendiri sebenarnya huhu. Tu la aku jarang tengok cermin,in denial kah?huhu
 
 
Aku rasa macam2 jugak aku try, tapi memang tak jadi apa. Dulu aku pernah pakai dalacin-t kan,ok jugak bagi jerawat kecut. Muka pun tak gatal. Tapi lepas habis tu,aku tak gi beli lagi sampai sekarang huhu. Kemalasan aku ke kedai memang di tahap kritikal sekarang ni. Tunggu terpaksa baru pegi.
So ada sorang kawan ni suggest 99 ni,satu set ada sabun dan krim malam siang. Harus dijelaskan di sini,aku memang tak suka pakai krim. Tapi dulu masa sekolah aku rajin jugak pakai temulawak. Aku buh kat parut kat muka ni,masa tu jerawat nasi je ada. Jerawat aku stat jadi besar2 masa keja prai dulu kot. Maybe asap welding mempengaruhi kot huhu. So sebab kawan kata ok,aku pun tak tau dah produk apa nak pakai nak bagi ilang jerawat ni. So beli la rm15 1set.
 
 
So khamis malam aku cuci muka,ok la rasa. Memang positif habis la. Malam tu pun pakai krim malam. Rimas tapi terpaksa. Esoknya lupa pakai krim siang. Tapi malam tu,lepas cuci muka. Shikin tegur muka aku merah gila,demam ke. Aku kan tak tengok cermin,tak perasan la. Pasty malam tu aku pakai krim malam. Masa buh kat bawah hidung tu ada rasa pedih2 sikit. Pastu pagi lepas semayang,aku buhla krim siang.
 
 
Pastu aku try tido tapi takleh. Rasa nak kencing,lepas kencing aku tercuci muka dengan air. Lupa ada krim. Pastu aku buhla balik krim,masa tu rasa pedih dan gatal2. Terus google kesan,ramai kata normal la pedih semua masa mula pakai. Tapi kat bawah tu ada komen "jaga2,produk ni ada merkuri". So terus google lagi. Memang confirm sebab tu information dari kkm ke apa.masa tu kecoh pasal produk Quputeh ada merkuri. So 99 ni pun masuk dalam senarai. Aduhai,napela aku tak check sebelum pakai.
 
 
Pastu aku terus cuci muka dan tepek moisturizer. Nak keluar beli makan berbuka tadi,aku tepek bedak nak cover merah2 tu.
Ni,sambil taip ni sambil rasa nak garu2 muka. Gatal gile weh.
 
Ngeri tak? Waktu meeting pagi tadi pun gataiiiii,pastu ni pedih kena aircon or air
 

Friday, May 20, 2016

Udez Review: X-Men:Apocalypse

Semalam keluar X-men sequel baru..dan..aku sebenarnya takla excited bebenor. Aku rasa,ada few sequels yang aku miss. Tapi ada satu good reason yang membuatkan aku gigih tengok walaupun aku puasa dan akan berbuka di dalam panggung haha. Apakah reason itu...tunggu...

 
Aku rasa, Mystique dengan Hank je muka lama.Last sequel, X-Men: Days of Future Past baru Quicksilver aka Peter tu muncul,tapi sikit je.Macam introduction gitu. Dalam Avengers Quicksilver muncul sekali pastu mati.Ceh. Tapi pelakon lain. Walau bagaimana pun, dua2 kacak haha. Haa dapat tangkap tak good reason tu? Hikss
 
Ok muncul pun dia setelah lama menunggu..tak ingat last sequel dia ada sebut pasal bapa kandung dia ke tak..tapi dalam ni,dia fikir nak cari bapa dia..sape bapa dia?
 
Main Pac-Man huhu

Sekolah diorang hancur..dan Peter kebetulan baru sampai,dia selamatkan semua..kecuali yang start kehancuran itu..iaitu Havok sebab Havok macam hilang terus,aku dok tertanya2 jugak,Havok tu terikut sekali Apocalypse ke camne.. Well Apocalypse tu datang secara teleport dan culik Professor sebab Apocalypse tu tau pasal kelebihan Profesor masa Profesor cari Magneto using Cerebro. So Apocalypse ada dengan Magneto masa diorang sembang secara telepati tu, dia takde kuasa tu, so dia jadi berminat nak ambik Profesor X masuk team dia. Dalam team Apocalypse masa tu ada Angel, Storm,Magneto dan Psylocke. So Havok try nak stop diorang dari amik Professor, malangnya tak dapat. Camtu je dia mati.

  
So ni la geng X-men kali ni..diketuai Mystique dan Hank,yang lain baru nak develop kuasa (Jean, Scott aka Cyclops,Kurt aka Nightcrawler)

Dia memang selalu ada spec dan aku rasa macam ada few jenis
 
So Apocalypse ni asalnya Tuhan Matahari Mesir Kuno kalau tak silap aku, sebab dia kata nama dia Ra,En Sabah Nur la. So Mesir Kuno kan puja tuhan ni,so dia rasa hebat la.Memang dia ada few kuasa, macam pasir. Jenis boleh tukar orang jadi pasir sekelip mata,or benam orang dalam pasir gitu. Pastu dia boleh transfer kuasa, macam masa mula2 dia jumpa Storm dia bagi Storm kuasa advance, Angel dan Psylocke pun sama. Pastu Magneto yang tengah kesedihan sebab baru kehilangan keluarga masa dia dah "cuci tangan", Apocalypse pengaruh dia untuk buat kemusnahan kat muka bumi ni. Kat sini aku blur,aku ingat apocalypse tu bermaksud kiamat, tapi rupanya tu nama Ra haha.


Oh ye,ada teori illuminati la pasal movie ni, kan ada piramid,mata satu bagai. Tapi Apocalypse mata dua. Huhu.


Aku rasa nak tulis warning spoiler alert kat atas, tapi biarlah kan. Huhu. Setengah orang suka spoiler,setengah orang tak suka. yang tak suka tu mesti takkan baca entri aku kan hehe.


Walau bagaimanapun,semalam panggung tak full house pun.Aku amik seat A4 macam biasa, banyak je tempat kosong. Belakang aku kan kosong,so aku rasa seram semacam pulak. Haha. Kejap2 aku toleh belakang. Takpela kalau ada pun,janji tak kacau aku huhu.


Ok see you next sequel eh Peter! Hahaaa cannot wait. Bila la dia nak bagitau Magneto yang dia anak Magneto,eh terbagitau pulak.

Tuesday, May 17, 2016

Group Whatsapp.

Korang banyak tak group whatsapp? Aku rasa zaman sekarang ni, asal ada trip ke,projek ke,masuk tempat kerja baru ke,mesti ada group. Tu yang ada orang kata,nak pergi berjalan berdua pun nak buat group,padahal 2 orang je ko nak sembang private pun boleh.Haha.


So antara group yang aku ada, group family ada 2- Anak Cucu Haji Zakaria (tok belah ayah) dengan Fmily Hajjah Fatimah Nuri (Opah belah mak), pastu ada group Batch 40 Taayah, Nak Sembang Apa ek (group kilang JCY,semua perempuan),group ODOJ (ni pun bebudak Taayah jugak,group mengaji),Housemate Comey, SKSC 1988(sekolah rendah), pastu ada la 2-3 trip yang tak delete.


Group paling aktif aku ada, group Batch 40 tu dengan 1 group travel ni. Kat fb Backpackers Buddies Malaysia ni, ada la pompuan ni nak buat group whatsapp, ladies je. So aku join la sebab semua perempuan. Tapi sudahnya memang sembang macam2 kat situ sampai la satu masa ni admin yang mula2 buat group tu sound suruh sembang pasal travel je, walau bagaimana pun admin tu ada jugak la sembang pasal anak angkat la diving la,sama jugak la dia pun tersasar haha.


Group Taayah ni masa mula2 wujud dulu,aku masuk pastu sembang terlalu banyak,aku lak tak mute, tak hide notification,sehari ribu2 mesej. Gila la. Pastu aku ada left sekali sebab banyak sangat sampai rasa sesak nafas (ecey),serabut dengan benda lain sama. Pastu masuk balik, kemain aktif pulak. Setiap masa ada je dalam group. Sampai ada orang tegur, nape aku selalu sangat online tapi tak mesej dia haha.


Group travel tadi tu pulak, sebab dah kena sound tu, sorang ni buat la group lagi satu,khas untuk yang sembang merapu ni. Supaya tak kacau group sebelah yang serius tu. Sudahnya memang merapu sungguh la, tak payah cite la hal pompuan kan haha.


Pastu sejak akhir2 ni,aku rasa sejak balik Lombok kot. Rasa macam malas je nak berkawan. Dulu kalau ter-miss conversation,sanggup scroll baca satu2. Sekarang ni,lantak la. Scroll sekali lalu je. Pastu kadang2 je masuk sembang. Dulu hari2 la good morning apa. Kalah boyfriend girlfriend. Group pun tahla,tak meriah da,maybe sebab ramai kawan2 yang dah kawin. Lepas kawin semua busy,tak sembang. Masa belum kawin kemain aktif kat group. Ramai jugak yang dah kawin tapi aktif, tapi pastu macam sorang2 left. Dulu masa boleh sumbat 50orang je dalam group,sampai tak cukup kuota. Sekarang sendu je. Ramai jugak silent reader, tapi tak nak left sebab seronok baca.


Pastu ada la beberapa kali jugak left group Taayah,pastu masuk balik. Memang sunyi la hidup aku masa takde group tu, tapi napa tah,rasa bosan tetiba. So left. Pastu group travel tu pun,aku left. Oh ye,ada sekali tu diorang gado dalam grup travel tu. Ada sorang ni,dia rajin cite pasal kawan baik dia,lelaki la. Pastu ada sorang BBNU ni, umo 21 kot, dia ni jalan merata dah tapi book flight pun suruh orang lain bookkan. Dia penah nak pergi Singapore sekali dengan aku,tapi suruh aku bookkan flight dia, pastu duit dia kata nanti bank in. Nasib la masa tu ada problem,TAC tak sampai2. Satunya,aku tak pernah jumpa dia depan2,satgi dia lesap memang duit aku tak dapat balik la. Keduanya, cara dia suruh tu macam aku orang gaji dia pulak. Huhu. So BBNU ni pergi sound la budak yang rajin cerita tu. Memang kaw-kaw dia bubuh. Yang kena sound tu umo 31 gitu. So dia accept tu secara matang la,mintak maap semua lepas tu left. So admin datang lepas tu marah balik,suruh cakap elok2 kalau tak puas hati pun dan add balik kawan kena sound tadi. Sejak tu memang suasana agak tak harmoni kat group.Aku pun malas nak masuk dah huhu. So dah senyap2 tu, last2 aku left la.


So group travel tu kan ada 2, satu yang serius,satu yang aktif. So yang aktif tu, ada sorang agen insurans. Asyik la tanya bila aku nak amik insurans dengan dia. Aku dah jawab dulu,kalau aku nak,aku akan cari ko. Ni bila dia rasa takde customer kot, dia akan tanya huda bila nak amik dengan aku. Aku macam ergghhhh pompuan ni. Macam paksa2,nak kata BBNU anak dua dah pun. Of coursela, tua dari aku tapi main wechat huhu. Kelakar, sebab wechat ni memang ramai BBNU. Kadang2 bila baca moment BBNU ni rasa nak muntah pun ada.


So back to agen insurans tadi, aku dah malas nak layan so aku jawab je taknak. Pastu datang sorang ni bebel2 kat aku pasal kepentingan insurans. Yang kelakar, dia kata kalau mak ko kena warded camne. Aku macam erk,bukan ke personal insurance tak cover family. Yang tu kena ambik lain kan,takpela aku pun bukan reti sangat. Tapi ayat2 tu,aku dah tau lama dah. Kan aku pernah amik insurans pastu stop,masa aku gi sambung belajar tu. Pastu kat facebook pun berlambak je kawan aku yang jual insurans,kalau aku nak ambik aku pilih je sorang. Motip bebel kat aku pasal insurans macamla aku baru habis sekolah. Sudahnya rimas,aku left je.


Pastu ada sorang lagi budak group aku kena bebel jugak,umo 23 gitu. Dia mesej la aku cakap lepas aku left,dia pulak yang kena bebel. Pastu dia cite la ape yang diorang kata lepas aku left. Sakit hati jugak baca, agen insurans tu kata "takpela huda sihat sampai umo 100tahun". Hangin juga la,tapi malas nak layan. Yang benarnya,aku memang nak amik insurans balik,tapi aku tak nak amik dengan dia. Sebab satunya,aku tak berapa berkenan sangat dengan dia tu. Nanti kalau nak deal dengan dia tapi rasa tak seronok,baik tak payah kan. Seriously,kawan aku ramai je jual insurans. Tapi ayat diorang camni je "wey aku jual insurans,kalau ada sesiapa nak,pm la aku ye". Berhemah la aku rasa dari yang jenis paksa pastu orang tak nak,nak perli2.


Eh dah macam mengumpat pulak.

Monday, May 16, 2016

Geng Mr. DIY

Aku rasa banyak kali kot dalam blog ni aku sebut pasal Gemok ni the biggest influencer untuk aku. Haha, maybe sebab dia ja kawan aku yang jenis suka cerita pasal sesuatu secara details. Contoh, masa dia minat berkebun tu, semua nama pokok keluar, pastu dia bagi la gambar,jenis tanah la, baja la apa yang dia guna, pastu petang2 je kata balik keje nak berkebun.


Lain dari tu. Masa aku rajin lepak rumah dia dulu, kan dia pakai 125. So kalau motor tu ada problem ke, aku dok la sekali tengok head la block retak la apa. Moto honda dengan yamaha sah2 la lain kan part dia. Design pun lain sebab yamaha more to style,honda more to functional je. So bila kawan dengan dia tu,tau la sikit2. Sikit jelah,aku bukan rajin sangat. Aku bab2 mekanikal ni malas, sebab tu amik elektronik.


So, masa dulu2 kan. Kalau g Jusco Perda, tempat yang mesti singgah ialah Mr. Diy. Pastu dia compare Mr. Diy mana lagi kemas. Dia kata yang kat rumah dia pekerja rajin (tesco Extra Seberang Jaya) so semua kemas. Pastu ada sekali lalu pekan Bukit Mertajam,dia tunjuk Mr. Diy tu kata situ besar pastu dia standalone,tak dok dalam mall. Lalu kat Air Itam pun sama, nampak je dia walaupun tak biasa gi yang tu. Dah tu,selalu jugak dia kata nak kejap lagi nak g mr. Diy. Eh motip report kan. Takdela tiap masa dia report,tapi sebab banyak kali dengar nama tu. Aku macam hisy, asyik2 situ.


Maklumla, Kampar Teluk Intan takde dulu. Baru tahun lepas kot bukak kat Kampar. Masa baru bukak kat Giant tu, aku ajak mak pergi kata nak beli wiper. Sekali belek punye belek,tak berkenan sebab tak banyak pilihan. Sudahnya mak aku beli acu kuih bagai. Aku pulak beli tong sampah untuk kereta. Comel tau kaler pink. Arghh gambar mana gambar.


Erm..tapi selalu jugak aku masuk hardware store apek, tak pun bahagian hardware kat Tesco tu, kan aku rajin ikut ayah gi mana2. Memang aku suka masuk bahagian situ tengok barang, tengok je tak tau apa yang syok pun. Haha. Aku pun kalau orang suruh bertukang ke tukar paip ke aku memang fail. Apa guna orang laki kat rumah tu kan kalau semua pompuan nak buat.


So kadang2 tu,bila keluar sekali kan. Mesti jumpa kat mana2,pastu naik satu kereta. Pastu ada la satu Mr. Diy ni baru bukak, mall tu baru buka, nama Udini Square. Sambung dengan Tesco Sg Pinang. Masa mula2 dok pulau, fikir kat mana la Mr. Diy yang paling dekat. Bila search, semuanya belah Georgetown. Aku memang berat sangat nak pi belah Georgetown ni, rasa jauh giler. Pastu mall belah sana, aku memang tak suka pi sorang sebab tak berapa mahir jalan dalam mall tu. So yang paling dekat Udini la, pastu parking dia tak payah bayar macam Tesco jugak haha. So Tesco tu la selalu jadi meeting point, sebab Tesco tu sape2 datang pulau kalau nak pergi belah Georgetown,mesti jumpa la Tesco tu. Dah meeting point pun kat situ, sah2 la tiap kali jumpa mesti pergi Mr. Diy tu. Siap gelar diri duta Diy.


So semalam jumpa la kat Tesco. Pastu pusing punya pusing la town,selalu mesti try tempat yang tak biasa pi. Pergi Taman Rimba Teluk Bahang,sebelah je dengan Taman Rama Rama yang baru siap renovate tu,cantik dari luar nampak futuristik. Tapi malas nak masuk lagi,ingat nanti nak bawak adik pi. Teluk Bahang tu, aku pergi dah berapa kali, kan hiking pergi Monkey beach tu, Muka Head Lighthouse la,tapi tak perasan pun taman rimba tu haha. Escape tu nampak je.Sebelah2 je. Aritu agak famous juga taman rimba tu kat FB backpackers BBM,nampak cantik le pulak. Dah makan2 tangkap gambor, pastu sambung berpusing2 lagi,balik le ke Tesco.


Sampai Tesco dia tanya, nak balik terus ke. Tak nak masuk Mr. Diy? Bosan la takde kawan gaduh.


Usik mengusik semakin lama menjadi rindu. Eh


Sunday, May 15, 2016

Five Enough. Lagi.

Hehe aritu dah post pasal drama ni. Tapi kalini saje nak cite lagi sebab terkejut. Tak sangka dia rating 1st kat Korea! Masa DOTS dulu pun rating 1st..tapi percentage lagi tinggi la dari five enough ni. Tapi sekarang memang takde drama best pun. Masa DOTS aritu Please come back mister pun keluar sekali. Terus rating drama tu jatuh gila2 sebab penangan DOTS.errr ni sumber dari kawan aku la. Hehe

Aku baru pasan..banyak jugak part kelakar dalam ni. Petang tadi pun tengok episod23 kat 391 aku leh gelak sorang2. Kat rumah aku siap record..tapi sebab lambat lagi nak balik kampung,lagipun nanti nak berebut TV lagi dengan orang2 kat rumah. Tengok jela dulu. Sekarang ni masalah pulak. Tak sabar nak tunggu episod seterusnya. Cisssssss

Aku rasa, cite ni kalau letak tv3 pukul 7 tu macam tak laku je huhu. Sebab hero tak kaya, heroin bukan orang miskin. Heheh. Average je depa ni. Janda &duda lak tu. Lagi satu kan. Aku rasa kan,cite korea dengan cina (singapore&Malaysia punya) banyak yang cite dia byk cinta. Maksud aku, contoh ada 5 beradik, so tiap adik beradik tu ada kisah cinta masing2. Ni bukanlah generalization,aku pun bukan tengok semua cite ye dak.

Hmm. Adoi lambat lak subuh ni.

Thursday, May 12, 2016

Wanderlust &backpacking.

Seiring dengan taik lalat di kaki, tandanya suka jalan. Memang mak aku asyik komplen, jalan sesaja. Well I'm not the kind of active person, ramai cakap aku pasif. Kadang2 belajar la cara nak jadi agresif, maklumla bila masuk alam pekerjaan ni orang suka yang agresif dari pasif walaupun pleasant. So ada time tu tunjuk agresif sikit. Aku ni walaupun baran tapi time kerja jarangla baran tu keluar pun. Selalu dia keluar masa drive, hahaaaaa.


Masa dok unimas, ada la kawan yang jenis suka jalan ni. Macam ada sorang senior aku ni, Syawal, dia kata dia apply unimas sebab nak ronda Sarawak. Dia ada pakcik kat sarawak. Pastu dia extend 1 sem ke 2sem tah, so 5 tahun la dia dok sarawak. Dia kata bosan dah sebab dah pusing semua. Ada classmate aku pulak, Eton dan Asri (depa ni couple pastu kawin masa final year) jenis jalan jauh2 sikit. Yang aku ingat diorang pi Beijing. Tak silap aku diorang cite bas kat sana free je. Masa ni tak femes lagi backpackers semua tu. Tapi aku heran juga la mana la diorang ni dapat duit berjalan. Dah tu sah2 la Asri yang tanggung semua, tak taula camne kan sebab tak pernah tanya. Cuma depa ada la buat bisnes kereta sewa nak dekat final year gitu.


Masa tu I dengar je, maklumla duit pun takde nak jalan sangat. Masa first sem tu agak boros, siap pergi Sabah lagi masa cuti mid sem. Pastu second sem nganga. Start tu insaf tak nak jalan dah haha. Tapi gi Sabah tu pun bukan melancong, pergi sebab saja nak tengok tempat orang. Angie (roommate aku) nak jumpa boyfriend dia kat sana, pastu aku beli tiket baru bagitau ayah sekali ayah tak bagi pergi. Haa amik. So aku cakap dengan Angie tak jadi pergi pastu pagi kami nak pergi tu dia gerak aku bangun pastu nak2 kena pergi jugak sebab kesian tengok dia huhu. kesimpulannya pergi sabah semata-mata UMS je.


Pastu masa aku kat UTM, my biggest influencer la si Gemok tu. Aku kan nak pergi Bandung sebab conference, masa tu dia dok sebut la backpackers backpackers. Aku kan facebook memang tak berapa sangat,even Amran Fans pun aku follow tapi macam tak pernah nampak dia kat news feed. Pastu tau la isu dari grup wasap je. Masa kat UTM tu masa habis kat COC ke,wasap gitu la. FB tak berapa. So bila dia suh bukak grup BBM tu aku bukak jela tapi tengok gitu2 je. Siap pergi central market belikan badge BBM untuk Gemok jumpa la abang Edy yang admin group BBM tu, dia kata selamat ber-backpacking tapi aku blur je haha.


Tapi setakat pergi Bandung untuk kerja, aku pergi ITB je, memang sampai2 naik teksi terus ke ITB, lunch and supper suma sana, pastu tidur dengan lecturer aku, dah tu follow je kengkawan UTM makan malam, esoknya sepanjang hari kat ITB lagi, pastu habis conference pergi shopping sikit, makan,balik hotel. Pagi besoknya checkout terus fly balik KL. So kat mana yang nak kajinya huhu.


Lepas tu kan dah ada pasport, so fikir la,takkan la pasport ni semata-mata untuk Bandung je. Dahla RM200, 5tahun lak tu. Rugi2. Masa tu mula la fikir nak pergi serata Asia Tenggara je. So fikir mana la nak cari duit. Gemok masa tu bising pasal nak pergi Krabi. Dia dok cite la Krabi best apa semua. Pastu dia pergi dengan family kak dengan abang ipar dia hantar gambar semua kat aku. Ceh. Bikin panas.


So boleh kata, Krabi tu first destination la try ber-backpack. Gemok cite semua kat aku, nak naik bas apa kat mana semua dia cite. So I follow je apa yang dia ajar masa pi Krabi tu. Oh ye, backpacking ni basically pergi ke sesuatu tempat dengan usaha sendiri, belajar cara kehidupan local, dan try to survive with small amount of money. So kalau setakat bawak backpack pastu pakai agen, follow itinerary yang agen buat, its not backpacking at all.


Ada few backpackers yang I kagum, sebab dok beberapa bulan pergi vietnam, thailand,laos,kemboja, myanmar cara backpacking dengan bajet bawah RM2000,sorang pun ada, ko mampu? Diorang travel naik bas, train, flight maybe masa pergi or balik dari Malaysia untuk jimat masa, pastu naikla tuktuk ke sewa basikal ke motor masa kat sana,itinerary sendiri buat of course, kadang2 tempat yang diorang pergi tu takde pun dalam google. Contoh kalau backpacker German tiba2 ada kat kampung aku (kampung aku takde dalam google maps). Ok i tak mampu backpacking cara gitu,sebab takde masa yang cukup gitu. Lagipun aku ni cerewet ya amat pasal makan huhu. Satgi orang goreng ulat memang aku sanggup lapar je haha. Tapi serius, masa berjalan makan memang jadi no2,3 so memang selalunya aku kurus sikit haha. Nak2 aku pulak bukan jenis suka simpan jajan ke cekelat ke dalam beg. Balik malaysia lelemak tu semua datang balik,tak sempat rindu haha.


So setel Krabi, Miri, Brunei, Singapore n Lombok..nak pergi negara Asia Tenggara lain pula. First country aku nak pergi, Kemboja. Arghhh tapi dah berapa bulan ni, takde duit lagi huhu. Nanti la bila ada duit.Aku ingat nak road trip Malaysia je,memandangkan ada 3 negeri dalam malaysia ni yang aku tak sampai lagi, tapi takde geng yang sekepala huhu. Hiking trekking pun aku buat, tapi yang dekat2 jela, yang mencabar belum try lagi. Tapi setakat yang aku minat nak gi jela,target G7 apa2 tu aku tak rasa nak buat pun, Annapurna tu memang bye2 aku tak rasa nak cabar diri sehebat itu. Pastu aku jugak suka naik train (adakah aku ni lalang?), bole rujuk entri yang aku pi Singapore tu,rasa nak ulang lagi je naik train jejauh tu. Wishlist aku melambak,aku rasa macam ahh aku nak setel dulu wishlist ni baru kawin leh tak camtu. Nanti dah kawin camne nak bawak "handbag" kulu kelo (ke hulu ke hilir) huhu.


So tujuan saya menulis entri ni..takde yang nak join saya ni? Dijamin jimat sebab saya kedekut orangnya :P


Wishlist:
1. Kemboja
2. Royal Belum
3. Gua Tempurung (lol)
4. Gua Mulu
5. Lambir Hills National Park
6. Gua Kelam
7. Kelate/Ganu/Perlis
8. Jepun


and the list bertambah panjang tak yah tulis banyak2 huhu..harap dapat setel yang malaysia dalam tahun ni jugak






Friday, May 6, 2016

Happy birthday Gemok ke-27


Happy birthday, bestie. Sindrom 30-an tu mohon control sikit hahaha. Rileks, ada 3 tahun lagi kahkah.



Thursday, May 5, 2016

100 benda pasal Taayah yang tak dapat dilupakan. Part 1

Atas permintaan YM Raja Zubaidah Raja Sabaradin, marilah buat satu entri pasal Taayah. Huhu.


#1 First day daftar,sedih sangat. Masa mula turun kete, ada senior kot 2orang tengok aku pastu bisik2. Tak taulah cakap ape. Daftar 10/2/2000. Ingat tarikh ni sampai bila2.

#2 Bilik bermastautin masa Form 1 ialah RPBD. I rasa bilik paling best compared dengan 3 lagi bilik. Masa mula masuk tu, orang first dikenali ialah Ainsyahdu. Org teluk intan, dah tinggal sekolah jumpa balik tengok2 sedare pulak sebenarnya haha.

#3 Kenal k.Yanti. Masa buat halaqah kat surau (bersembang le kisahnye) ada satu kumpulan akak2 ni suke tengok2 pastu gelak2. Perasan le depa tu usya.Pastu ada sekali masa ada event kat rumah biru. Ada akak ni panggil.Nama dia Syakila kot.So Syakila ni kata la ada akak ni nak buat jadi Adik Sembang ke ape tah.Eh pelik2 pulak gelarannya.Tapi masa tu depa tanya,perasan tak kami dok usya2? Aku dengan innocent nya cakap ye. Haha. Btw akak ni 3T masa tu, masa form 4 dia keluar. So rajin gak la berutus surat masa form 2. Dia dok Serdang,Kedah dan lahir bulan April jugak.Hehe. Yang lawak masa form berapa tah,ada sorang akak ni tunjuk gambar aku dengan kak Yanti masa form 1 tu.Aku dahla comot je. Malangnya takde simpan pun gambar tu. Tak taulah kalau k.Yanti simpan huhu.

#4 Masa form 1 ada event "Couple". Macam cabutan bertuah la,kita dapat 1 nombor ni pastu gi la cari sape yang dapat nombor yang same. So masa tu dapat akak ni kelas 3R. Akak ni dok depan bilik aku je masa tu,RKBA. Masa form 1 tak rapat pun,tapi masa form 3 baru baik. Dia siap bagi fail dengan buku2 motivasi camtu,siap bagi gambar jugak. Gambar tu masa pakai baju sukan.Dia rumah kuning,Tun Fatimah. Aku rumah hijau. Entah mana aku letak gambar tu. Huhu. Maklumlah adik2 ramai. Jangan2 kena koyak dah.

#5 Masa form 1 kena marah dengan cikgu Geografi sebab tertido dalam kelas. Masa tu kalau mengantuk jenis tak dapat tahan nye. Dahla mata aku "kecik", tak tido pun kadang2 orang ingat tido. Tak faham betul. Aku kalau tido jenis mata rapat la. So macam 24jam orang ingat aku tido. Ceh. Oh,cikgu tu marah pastu tanya result UPSR. Aku cakap 3A 2B. Pastu dia kata tak layak masuk Taayah bla3. Eh aku dapat 2A kot masa ujian kemasukan,lagipun UPKK 7A.Yang dapat UPSR 4A tapi ujian kemasukan dapat 1A 1B pun leh masuk. Terasa sedih di situ.

#6 First period masa akhir tahun Form 1. Siap ada orang ajar camne nak pakai pad,camne nak mandi wajib. Terasa mengada di situ. Sume pun nak kena orang ajar.

#7 Dapat surat layang. Membe yang share 1 komputer masa kelas IT kata aku asyik conquer komputer. Masalahnya, suruh buat tak nak dah tu macam malu2 dan teragak-agak. Pastu aku pun buatkan la sebagai wakil kononnya. Pastu tak puas hati pulak. Salah siapa? Ceh. Hint:budak satu kampung aku. Yang tahu tu tahu. Hahha. I memang ada unfinished business dengan dia.

#8 I suka nasi lemak kantin masa form1 haha. Sedap tapi mak punye sedap lagi la opkos.

#9 aku nangis tiap kali ayah datang melawat or hantar balik asrama. sebab:kehidupan asrama yg kejam haha

#10 Masa kat asrama mak selalu bagi makanan banyak2 untuk share dengan kawan2,paling selalu kerepek buh dalam tin biskut. kadang2 tu 2 tin biskut penuh dengan kerepek.

#11 masa form 1 seminggu lepas orientasi atuk meninggal. Tahu pun sebab telefon opah, masa tu dah tanam dekat seminggu. Sebelum daftar form 1 memang atuk dah sakit, kurus sangat sampai tinggal tulang dengan kulit.

#12 Ecah cakap aku lesbian masa form1. asal jumpa aku dia lari.

#13 arwah fadilah yg baik, sebelah katil masa form 1. Aku ingat lagi dia puasa sunat rejab dan syaaban full.

#14 kawan baik masa form 1,form 2,3 tikah rahim. Masa dia kena tocer dengan kak bilik dia (dia suka dok dalam stor,kawan bilik dia yg sebaya kata dia pelik) aku kena panggil sekali. Ada kak bilik dia,aku ingat sampai sekarang muke akak tu. Kata aku datang bilik diorang suka bising. Akak ni selalu pakai selipar jepun pegi prep. Ye betul2 selipar jepun tu.

#15 masa form 1 kat dewan makan ada lauk ikan jeket masak asam pedas ke sambal,yang aku ingat kuah dia ceroi gila. Aku ingat ada orang kata sampai muntah makan lauk tu.

#16 tapi masa tu aku suke lauk kari daging ada sambal belacan,dap.

#17 nasi lemak dewan makan tumpuan ramai,selalunya jumaat. Masa menu tu je orang ramai kat dewan makan.

#18 Time nasi ayam (lunch) pun orang ramai kat dewan makan

#19 Kelas i'dadi, aku suke tido tapi aku suke bukak kamus cari makna pastu tulis bagi penuh buku (nampak rajin haha), it helped my Arabic a lot.

#20 Masa form1 dapat no2 untuk kelas 1T, no3 untuk idadi. Dapat piala tinggi huhu. Masa idul ilmi (penyampaian hadiah) 2001 tu birthday aku,ayah datang hehe.

#21 Masa form 2&3 nombor puluh2 haha, tapi masa idul ilmi untuk form 2 (2002) dapat hadiah jugak,sebab exam I'dadi yang besor tu I antara yang dapat jayyid jiddan.

#22 Masa form 1 tandas antara RPBC & RPBD xleh guna sebab sumbat, najis la apa keluar memenuhi lantai. Euw memang bau. Masa tu ada bilik air besar antara blok Rumah Putih dengan Rumah Kuning, so nak membuang ke nak mandi kat situ la.

#23 Kakak STA garang, pastu semua kak tu nama pendek nye huruf, L la S la macam2.

#24 Masa nak masuk form2, kena campur dengan senior. Kena buat macam2 masa nak masuk bilik tu.

#25 Rindu jamuan akhir tahun,katil dirapatkan pastu makan ramai2. Ada persembahan jugak. Yang kelakar persembahan masa form 2 ke form3, aku dapat 3 ke 4 watak. Puiii.


******bersambung*******

Wednesday, May 4, 2016

Aircon punya pasal.

Aritu kan opah dok umah aku beberapa bulan. Lepas dia sakit masuk hospital aritu, mak jaga dia kat Klang. Pastu ikut balik umah sekali. So start musim panas gila tu, opah mengadu panas, ayah pun gi la pasang aircon. Opah dok bilik aku, sebab ada bilik air kan. So bilik aku la yang ada aircon tu haha.
 
 
Lepas opah balik Jeram, eh sebenarnya dari masa opah ada. Memang dia dok berulang masuk bilik tu,sama dengan Qaisara jugak. Pastu dok tido jugak dalam bilik tu. Aritu Jumaat malam kan adik2 aku yang dok asrama semua ada kat umah. Macam ramai sangat padahal 2 orang je. So adik yang pompuan tu memang tido dalam bilik (aku suke tido luar) tapi malam tu aku rasa malas nak bentang toto so tido jela dalam bilik. Malam tu aku sedar dalam kol 4 adik datang masuk bilik tapi pastu dia keluar balik. Haha,dia memang jenis tido berjalan. Tengah2 malam pindah tempat tidur. So dia tengok kami berdua ada dalam,tak jadi la dia tido situ. Sian huhu.
 
 
So malam tadi. Dia sibuk main lego,bukan lego sebenarnya tapi lebih kurang lego la. Main lego atas katil. Aku da ngantuk gila, dahla senggugut pastu gi cameron balik hari pulak. Memang letih la. Dari 9.15 terkebil2 nak tido. Pastu dok main dengan dia, main cucuk2 pinggang dia pastu dia buat2 jatuh la,layan jela peel adik bongsu tu. Last2 dia terlelap,baru la aku bole tido. Pastu 11.30 terjaga nak kencing, tengok eh sedap je dia berselimut. Dia ni la satu2nya adik aku yang tak suka berselimut sejak baby. Baby kan ada selimut comel tu. Tapi dia tak nak. Kalau letak tu,mesti selimut tu akan ke tepi. Kaki dia akan tolak2.
 
 
Selimut kesayangan aku tu. Nampak je selimut yang biasa, tapi asal balik umah je aku mesti cari tu bila nak tido huhu. Besor, 10orang leh muat huhu. Suhu 24 pun aku gigil dah semalam.

My heritage- Mandailing

Baru2 ni pergi kenduri dua pupu kat Bangi. Ni first time kot drive gi sana. Dulu aku pernah stay sana lepas grad,sebab kononnya nak sambung master kat UPM. Ayah we dan mak we aku ni lecturer kat sana,fakulti bahasa. Ayah we ni sepupu mak,tapi adik beradik susuan jugak. So kiranya dengan ayah we ni,dan adik beradik dia semua boleh salam. Mak dengan sepupu2 dia bole tahan rapat, childhood diorang selalu bersama sebab dok dekat2 kot. Opah dok Soeharto,tok wo(abang sulung)dan opah yang dok sebelah2 kat felda sebelah je,gedangsa. Opah cu je jauh sikit kat KL. So adik beradik opah ni la,keturunan Mandailing. Tapi tak berapa kuat sebab belah pompuan kan. Arwah tok aku Temusai.



So Ayah we ni anak Tok Wo,kira pure Mandailing. Siap masuk persatuan Mndailing Malaysia,sekali Ahmad Termimi Serigar yang pelakon tu. Apa yang aku baca, keturunan Mandailing ni kena ada nama siregar tu or Nasution,or Harahap. Tapi takdela dalam family aku nama semua tu. Tapi kalau korang dengar nama gitu maksudnya diorang tu Mandailing la. Jihan Muse pun Mandailing(tetiba). Pastu ayah we ni selalu gak la masuk media sebab Mandailing ni. Aku syak sebab dia paling pandai cakap kot huhu.


So Mandailing ni tak famous macam Jawa,Banjar. Diorang ramai kat Perak and Selangor (yang aku tau lah). Bahasa dia,aku memang tak tau langsung haha. Jangan ditanya. Bahasa Perak pun I cukup2 makan je,nak tambah bahasa Mandailing. Fail terus huhu.


So masa anak Tok Wo yang bongsu tu kawin 2-3 tahun lepas,memang buat adat mandailing. Baju pengantin lelaki dia ada kain tergantung kat bahu,tak berapa meriah. Yang pompuan la meriah. Pastu makanan dia lain sikit dari biasa. Tapi tak taula lauk tu lauk Mandailing ke mana. Mak kata makanan "orang kite". Aku tak tanya lelebih sebab mak ngah sembang ngan orang lain. Masa kenduri tu memang meriah, siap panggil gordang sembilan. Gordang tu gendang. Masa anak sulung ayah we pun adat mandailing jugak (dia tulis kat kad siap) tapi aku tak gi,sebab masa tu Liza anak arwah kawan baik ayah merangkap kawan sebilik dan sekelas aku dulu kat Taayah kawin jugak tarikh yang sama. Mak kata tak sampai hati tak gi sebab mak Liza siap datang menjemput kat rumah. Huhu.


So masa anak kedua ni, camne pun mesti gi la kan.

Ni lah sepupu tu,yang lelaki.

Ni kumpulan yang menyanyi lagu Mandailing,tak taula dia nyanyi apa. Huhu.
 
 
Mak aku tanya Tok Wo, tau ke orang tu nyanyi apa. Dia pun tak tau huhu.

 

Captain America: Civil War

Semalam(28/4) dalam kol 11 gitu dapat hidayah (puiii) nak gi tengok Captain America. So terus check showtime. Ah pegi sorang jela malas nak tunggu orang. So click2 showtime kol 6.20petang, ok la aku rasa sebab dekat je pun,mesti sempat. Aku tak nak balik lewat sangat sebab nanti esoknya nak drive balik kampung pulak. So malam Jumaat kena tido cukup. Tengok seat,perghh banyak kosong lagi ni, aku pun book la belakang sekali, A4. Sekali pi mesej member sat nak tengok sekali tak. So cancel dulu. Aku pun book A3 sebab kononnya nanti kalau kawan nak join bole la dok A4 tu. Takkan la ada orang nak dok sebelah aku kan. Forever alone la manusia tu (macam mengata diri sendiri je ni haha). Ok fine,sekali kawan aku tak nak. So I went alone. Dan sudahnya,tempat A4 tu ada apek duduk. Tapi lantakla, aku datang tengok wayang je bukan buat wayang. Eh


Terbaik sekali, jalan jem dan aku sampai kat tempat duduk A3 tu kol 6.50. Puiii time tu la nak jem bagai.


So starting cite tu, I blur sikit. Aku pun tak sure aku ada tengok tak 2 siri Captain America sebelum ni. Aku rasa tengok yang first je kot. Masa captain america baru jaga dari tido tu,tengok2 bangun 70tahun selepas. Ingat Ashabul Kahfi? Haha emo.


Episod ni,diorang kena sain satu perjanjian ni. Kiranya lepas ni Avengers under control, takleh suka2 bertindak sendiri lagi. So Ironman (my heartthrob haha) nak sain,tapi Captain America tak setuju. Masa nak sain tu pulak, ada pengeboman kat tempat diorang bersidang tu dan mengorbankan King of Wakanda (ke Nigeria lupa dah). So diorang dapat capture wajah pengebom tu dan sahkan dia winter soldier yang kawan kepada Captain America. Aku tak sure pasal winter soldier ni, first time tengok.  So tak tau cite pasal dia. Tapi dia pun bangun 70tahun selepas macam Captain America tu.


So tu yang jadi ada 2 team tu. Episod Avengers yang last kan ada 2 adik beradik yang dapat power tu,Quicksilver ngan Wanda, yang Quicksilver tu mati masa last episod. Eh tetiba ingat pasal tu kan,dah Quicksilver tu hensem kan,kikiki. So Wanda masuk team Captain America, pastu winter soldier, Antman (aku tak tengok Antman) pastu yang bole terbang tu. Team Ironman ada Spiderman, tu yang menarik sikit. Kan Spiderman selalu sorang2 dia je,tak masuk geng Marvel. Memang dah digembar-gemburkan sebelum ni. So ramai yang excited tunggu. Banyak part kelakar kat Spiderman tu. Haha.


Ok la,tak tau nak cite ape sebenarnya. Haha,yang penting cite Avengers tak pernah mengecewakan. Lain la dari Batman vs Superman aritu,tak berapa syok.