Mari join..:)

Saturday, August 23, 2014

Saya...

Saya Sukakan Awak Sampai Saya Terlupa Yang Saya NI Hanya KAWAN BIASA...

Saya Rindukan Awak Sampai Saya Terlupa Yang Saya NI BUKAN Sapa² pun...
 
Saya Cintakan Awak Sampai Saya Terlupa Yang Saya Hanya Bermain Dengan Perasaan SENDIRI...

Saya Nak Sangat Memiliki Awak Selamanya Sampai Saya Terlupa Yang Saya TAK LAYAK MEMILIKI AWAK...

Saya Hanya Dapat Dekati Awak Dan Buat Awak Tersenyum Di Saat Awak BERSEDIH...

Saya Tahu Kehadiran Saya Hanya SEKETIKA...

First date dengan jiran sebelah.

Tajuk kemain. Hahaha bertabahlah. Entri ni panjang berjela.

Aku rasa pernah cite pasal jiran aku ni. Bukan jiran rumah. Tapi jran meja di opis.  Dia pernah tanya kenapa Melayu tak boleh celebrate Valentine Day dulu. Aku de cite sini.

Masa mula masuk JCY dulu aku disuruh duduk sebelah meja dia. Meja tu penuh dengan tray barang,tooling semua. Dia kan section Head untuk Tooling,NPI dengan AQ. Memang jenuh dia mengemas.

Lepas tu budak baru masuk NPI. Diorang susun semula kedudukan tempat duduk. Mula2 Izat tu duduk sebelah kanan Tan. Aku dari mula masuk dok sebelah kiri Tan. Lepas tu bila Zati masuk diorang susun balik bagi engineer2 NPI duduk sebelah2. Aku tak faham mula2 tu aku kena pindah mana. Pastu Tan yang terangkan "Izzat dengan Zati dok sebelah Nadia,Shuhada tukar duduk tempat Sunder,Sunder pindah tempat U. U dok tempat Izzat. Jangan risau U tetap dok sebelah I."Ayat akhir tu sambil dia sengih. Haha dia ni kadang2 bole jugak bergurau. Cuba time dia tengah stres. Kalau lawak gila pun tak dilayan.

Nak kate rapat sangat pun tak jugak dengan dia. Cuma rasanya sebab dari dulu meja sebelah dia kosong. So bila aku masuk baru dia ada jiran/teman.

Habit dia ni tengahari@lepas lunch dia selalu tertidur. Aku mula2 tak perasan. Sebab masa tu aku selalu duduk cleanroom. Jarang dok opis. Tapi member yang cite. Mungkin sebab dia ni comel pastu single,so akak2 opis tu minat nak usik2 dan perati dia.

Aku tak pernah la tegur habit dia. Tapi ada sekali tu ada cabutan bertuah kat opis. Dia dapat pati ayam. Masa dia minum tu dia yanh cakap dengan aku dia selalu mengantuk. Aku suruh dia beli pati ayam Brands. Esoknye dia bawak dah. Tapi rasanya sama je kot dia mengantuk jugak. Hehe jangan marah ye Tan.

Dia hari2 makan ubat. Sekali tu ubat Klinik Kulit Lim. Muka dia flawless je so aku heran dia makan ubat ape. Tapi dia tak cakap. Just cakap bukan untuk cantik. Mungkin dia ada gatal2 kot.  Sekarang ni ubat lain pulak. Dalam paket2 kecik. Sehari 2bijik. Warna coklat. Tak taulah ubat ape.

Tiap kali salah seorang dari kami cuti. Mesti akan tanya kenapa. Sekali tu aku tau dia pergi Johor. Aku ingat melancong. Rupanya pakcik dia meninggal. Rasa bersalah aku sebab aku terus mintak souvenier bila dia datang kerja. Masa adik aku meninggal aku cuti seminggu. Mungkin dia ni tak aktif facebook kot so tak nampak status dan gambar kat hospital. Aku datang tu dia terus tanya "eh u cuti lama kan.seminggu.pegi mana?holiday eh?" Aku jawab "takla my brother passed away." Dia pulak nampak bersalah.

Dia ni selalu ingat aku takde kawan. Masa aku baru masuk. Dia tanya kawan aku Amira "u tak ajak Huda makan dengan u ka" Padahal memang hari2 aku makan dengan Amira tu. Huhu.

Ada sekali tu. Dia mintak nombor fon Izat. Sah2 la aku takde. Sebab kan masing2 ada speed dial. Kalau ada pape call je speed dial. Lagipun aku jarang ada kerja sekali ngan Izat tu. Dia cakap kat aku ape tau. "U ni memang tak campur dengan orang eh. Nombor fon kawan2 takde. Facebook kawan2 JCY pun takde" I is sentap okey. Memang lepas benti dari Honda aku memang tak berkawan sangat dengan budak2 kilang yang aku masuk lepas tu. Ada pun cukupla 4-5 orang rapat.

Lepas tu dia pegi tanya orang lain nombor Izat. Bila dia duduk balik aku tanya la "dah dapat ke nombornye?" Dia tanya aku nak ke. Izzat single. Mie tu pun single. Hampeh. Nyesal tanya. Tapi aku tak ambik pun nombor diorang. Aku amik nombor bos aku,and few numbers lagi yang penting. Sambil tu dengan selamba mintak nombor dia sekali. Nasib dia bagi tak banyak soal. Pastu aku nampak noti ade wechat rupanya. Boleh tahan jugak. Mesti ada main shake jugak kadang2 ni. Haha.

Satu benda memalukan aritu aku beli pad Lexee kat Rahman. Rahman ni da kawin so tak malu la nak beli. Masa nak bawak kat meja aku sorok2. Tapi Tan ni cepat pulak processor dia masa tu.tau pulak dia aku beli pad. Dia cakap kat aku "Kenapa U nak sorok. Rahman lelaki,I pun lelaki. U beli pad kat dia takpa tapi dengan I u malu pula" Cis. Tak pasal kena gelak.

One day ada jamuan raya kat opis. Ada one guy ni bawa lemang masuk opis bagi kat kak Mazni. Aku tak perasan pun. Tiba2 dia cakap "huda favourite food u". Aku macam hah? "Tu lemang Amran bawak". OMG dia tau aku suke lemang. Huhu terharu sangat.

Okey pasal first date.

Ceritanya bermula 1-2 minggu ni. Hann Tan tanye bila aku last day. Aku bagitau dan tanya balik "kenapa,nak belanja I eh?hehe" Dia angguk dan jawab "yela" dengan serius. Tapi kat kantin. Ceh. Ape kelas kan belanja makan kat kantin. Sobssss.

Pastu Jumaat kan berkabung. Aku whatsapp dia malam tu suruh pakai baju grey. Sebab aku pakai baju kurung grey haha. Siap pesan aku nak kek secret recipe. Dia cakap ok. Tapi aku takla harap sangat sebab dulu masa aku mesej dia bagitau dia naik pangkat pun dia cakap nak belanja tapi sampai sekarang takde ape.T_T

Pagi tu dia pakai baju hitam. Hurmmm.Tapi rasanya jarang dia pakai baju tu. Nampak baru. Lupa dah la tu.

Pastu tengahari tu aku hulur tangan kat dia. Dia tanya kenapa? Kata nak bagi kek... Dia kata "malam nanti la kita pegi" Aku terus erkk betul ke ni? Dia cakap betul la... Hoyeahhhh.. Kak shud pulak pasang telinga dengar Tan cakap nak bagi kek. Huhu

Petang tu aku datang kat meja aku dia yang tanya pukul berapa nak pegi. Kat secret recipe mana. Dia kan selalu balik kerja lambat. Aku ingat nak balik dulu la mandi ape. Dia cakap "oh u tunggu I kat rumah eh" Haha kalaula dia datang jemput kat rumah memang kecoh la opis nanti. Aku suruh dia mesej je bila dia nak balik. Dia kata dalam 7.30.

Aku pulak relak2 je. Nervous lak tu. Pikir lak nak pakai baju pe haha. Keluar dengan Gemok pun pikir tapi tak kisah sangat sebab Gemok bukan pakwe aku pun. Hann Tan ni sebab ni mungkin first and last dapat dinner berdua. Diorang cakap dia bukan jenis suka keluar malam2 gi makan ape ni. Berdua lagi la tak.

Tapi aku heran 7.30 aku keluar dari rumah pun dia tak mesej. Mungkin dia lambat. Takpela gerak dulu. On the way dia call. Rupanya whatsapp dia tak masuk kat fon aku. Tau la line kat umah ni kadang2 gile. Dia cakap dia dah on the way ke autocity. Aku suruh dia bawak 30km/j sebab aaa aku tak suke orang tunggu. Dahla dia nak belanja pastu kena tunggu lak. Ish ish ish. Siap pesan dia suh main candy crush sambil tunggu aku.

Secret recipe Autocity memang biasanya tak ramai. Mostly Chinese. Pekerja pun chinese. Yang Seberang Jaya tu banyak Melayu. Jusco aku malas gi sebab parking susah. Lagipun takut kantoi dengan budak kilang.

Masa aku sampai memang nervous. Orang lain pandang pelik sebab yelah,lelaki Cina eating with Malay Girl. Walaupun aku chinese look(muntah.haha) tapi dah pakai tudung tu memang Melayu habis la. aku duduk terus silentkan phone. Tebiat habis aku ni. Dia pun tengok aku pelik masa sedang menyilentkan phone tu. Yela aku dok sebelah dia 15 bulan macam2 ringtone aku pakai. Kan aku selalu set ringtone untuk mesej Gemok. Kalau time Gemok rajin mesej aku berapa puluh kali la dia dengar ringtone phone aku dalam satu hari. Tetiba kat luar aku sibuk lak kan nak silent haha.

Hann Tan memang matang dan gentleman. Whatsapp dia yang tak sampai tu berbunyi "are you ready to come out?" Bayangkan kalau betul jadi boyfriend. Ahhh cair. Pastu masa aku dok tengok menu. Tanya dia kek ape sedap. Dia bagi cadangan la few cakes. Tapi aku teringat dia mungkin lapar so aku suruh dia cepat order. Dia tanya "u dah buat pilihan eh?" Lepas tu aku macam "aa dah"

Sebenarnya masa dia dok sebut order dia baru aku decide nak makan ape. Kalau gi dengan kawan2 atau Gemok aku dan kawan2 aku jenis suka biar waiter tunggu lama. Gemok selalu bebel pasal ni.Huhu. Pastu Hann bebel sebab last2 aku pilih chocolate indulgence gak. Kek yang mula2 aku tengok pastu kata tak mau tu.haha

Tapi tapi tapi.dia ni memang kesihatan. First time aku makan dengan orang yang order fresh milk. =.="

Aku pulak makan sangat tak sihat. Dengan latte nya. Kek lagi. Total different. Dahla kek 1slice je pun besar. Dia ada sebut pasal gemuk makan kek tapi aku buat tak dengar haha

Sambil2 tu sempat capture gambar dia. Tapi fon aku ni spoil la. Bunyi shutter takleh silent. Pastu dia cakap "u tangkap gambar I curi2 eh" haha kantoi. Nak ajak selfie aku memang tak mampu. Aku kan tak suka bergambar sangat. Bila terpaksa tangkap mula la ekspresi muka terpaksa sangat. Satgi mesti gambar dengan dia tu tak jadi..T___T

Agak lebih sejam gak aku duduk dengan dia. Nampak pekerja kemas2 meja kat luar tu baru aku ajak dia balik. Sebenarnya aku sian dia balik kerja mesti letih. Aku dah siap berehat tadi huhu. Tapi sebab sayang nak balik aku makan la slow2 haha. Lagipun aku memang kenyang.

Tapi kan. Banyak2 benda yang dibualkan. Satu soalan yang aku paling segan sekali dari dia ialah "u masak ke kat rumah" haha adoiiiiiiii. Terkesima sebentar.

Mungkin dia perasan gak aku nervous kot. Aku sebenarnya tak suka makan dok depan laki. Sebab aku nervous bila nak cakap tu aku pandang dia,orang tu pun pandang aku. Dahla meja tu kecik. Aku sambil cakap sambil tengok kiri kanan jadinya. Arghh awkward. Ikut kajian katanya lelaki yang perangai cam aku. Prefer pompuan dok sebelah dia daripada dok berdepan. Sebab lelaki tak kisah tak nampak muka pun.asalkan dia tau pompuan tu ada kat sebelah je ok dah. Ni aku pulak yang awkward. Dia ok je. Mungkin gak sebab selama ni dok tepi dia ja so kalini dia teringin nak berdepan ngan aku pulak kan. Assumption apakah ini...haha redha jelah wehhh

Last tu dia cakap "jumpa lagi nanti bila ada peluang" Ada nampak sikit riak sedih (takpela bagila aku perasan sikit weyyyyyy) masa nak pisah tu.

Sedih lak aku bila ingat.

Kak ilya suruh aku gi ngorat dia. Aku ni dahla tak pandai ngorat pastu nak ngorat lelaki yang pemilih pulak kan. Gemok yang dah kenal aku 3tahun setengah pun reject aku yang serba serbi tak kena ni. Ni kan pulak dia. Dahla nanti memang banyak gak constraint yang akan ditempuh. Lainla kalau dia yang ngorat aku dulu. Aku ni dari beberapa tahun dulu dah cakap dengan mak aku yang mak aku akan dapat menantu Korea. So mak aku kompem ready dah. Mak dia nak ke menantu Melayu? Huhu dahla.

Yang lawak petang tu kak Ilya dok usik aku pasal nak makan malam. Dia tak cakap terus terang tapi just cakap malam nanti nak buat friendfinder cari aku.nak datang kacau la. Hann Tan yang sengih sengih.

Btw thank you Tan for being such a good friend. Dia ja yang buat farewell party untuk aku. Sobsssss.















Dibenci.

Lepas Gemok menjauhkan diri dan suruh cari lelaki yang lebih baik dari dia dulu,aku ada cuba berkawan dengan seorang jejaka di kilang. Sebab utamanya ramai cakap dia ni sangat baik dan single pula tu. Kita panggil dia M.

Satu hari. Keluar dengan kawan2. Kita panggil dia I. Bersama seorang kawan lain yang baru kenal. Dia sama kilang ngan kami tapi plant lain. Kita panggil dia ni L.

Masa tu aku rasa aura lain kat dia ni. Dia senyap ja masa lepak tu dan asyik dengan phone bermesej.

Then esoknya kot. Aku lepak dengan kawan2 yang sama tapi without L la of course. Aku cakap "jangan2 dia ni kapel dengan M". I tu terkejut dan tanya kenapa aku bole fikir camtu. Dahla L tu putih melepak. M tu hitam manis. Macam taik cicak katenye. Tapi aku tak jawab.

Satu malam tu gi makan dengan kawan2 termasuk I ni. Makan nasi ayam penyet. Naik kereta aku. Then after makan drop diorang kat kilang sebelum balik. Kebetulan masa tu duit aku hilang so aku pegi cari dengan kak Mas berdua kot2 ada orang jumpa tapi takde rezeki. Yang lain dah balik. Keluar kilang aku nampak L naik kereta M. Terus aku cakap dengan kak Mas "betul instinct saya"

Esoknya I cakap diorang dah tau lama pasal benda tu tapi sebab diorang bukan L so takkan nak cite. Well I'm hurt sebab kawan2 sembunyikan pasal ni. Bukan sebab M dah berpunya. Seriously aku rasa lega masa tu. Sebab aku tak la suka M sangat pun. Aku fikir aku cuma cuba mengalihkan perhatian aku dari Gemok dengan menggunakan M. Kalau M nak kat aku,aku rasa aku takkan berlapang dada terima dia sebab hati aku memang pada Gemok. Syukur aku tak menyusahkan hidup orang lain dengan harapan palsu.

Then hidup aku diteruskan macam biasa. Gemok masih kawan baik aku. Masa eksiden pun dia yang tolong aku macam2. Dan aku bersyukur ada insan yang sudi menghulurkan tangan di saat aku kesusahan...

Siang tadi aku cerita pada I yang M ada mesej mintak maaf kat aku. Sebab takut aku kecik hati pasal perbuatan dia dulu. Aku okey je sebab bukan ade feeling serius kat dia pun. Pastu I bukak satu cerita. Katanya lepas kami keluar sekali tu,L marah2. Dia tanya I hubungan aku dengan M. I jawab "huda tu main2 saja dengan M. Dia tengah gaduh dengan pakwe dia(Gemok) pastu pakwe dia suruh cari laki lain."

Oh. Maksudnya selama ini aku dibenci oleh L.

Bila mengetahui aku dibenci oleh 2 orang dari pihak berbeza,aku rasa loser sangat. Aku orang yang takde pape dan hanya bole mengimpikan saja untuk memiliki kebahagiaan dunia memang tak berkeinginan untuk menjadi perampas. Sebaliknya aku sudi menolong mereka mencapai kebahagiaan itu. Tu lah seorang yang bernama Udez. Sentiasa disalah tafsir dan seorang loser. Lebih baik aku pergi.




Thursday, August 21, 2014

Terima kenyataan

Menerima kenyataan tiada jodoh itu bukan mudah..kerana sayang itu tidak mudah pergi..biarpun masa sudah lama berlalu...

Hurmmm.

Wednesday, August 20, 2014

Sayang.


Air mata takkan menitis
Jika hati tak terluka...
Ketawa takkan wujud
Jika hati tak terhibur...
Rindu takkan hadir
Jika hati tak menyayangi...
Dan sayang takkan berputik
Jika hati tak mencintai...

Apabila aku kesepian
Hiburkan aku dengan suaramu
Apabila sakit
Ubati aku dengan kasih sayangmu
Dan apabila aku pergi
Kuburkan aku dalam hatimu

Tiada cinta tanpa air mata
Tiada rindu tanpa kasih sayang
Tiada kejujuran tanpa keikhlasan
Dan tiada yang akan berkekalan tanpa kesetiaan

Seseorang yang mencintai kamu
Begitu jarang memujimu
Tapi dalam hatinya
Kamu adalah yang terbaik.

Sesungguhnya SAYANG wujud dari sebuah pertemuan
Dengan sepuluh pertanyaan
Dan seratus keyakinan
Mewujudkan seribu pengorbanan
Serta berjuta kali perjuangan
Dengan hanya satu keikhlasan hati.

Cepat fedup.

Aku rasa aku jenis cepat fedup la dengan benda yang aku tak pandai. Macam tak suka gile sifat putus asa ni sebab banyak benda aku akan buat sampai habis. Aku tak suka berenti buat kerja separuh jalan. Macam kalau tengah buat sesuatu pastu kena buat kerja lain. Tunggu aku habis buat tu dulu baru aku gi yang satu lagi. Tapi aku tak suka orang tunggu. Sebab aku tak suka tunggu orang maka aku pun tak suka bila ditunggu. Rasa macam kena ketuk kepala banyak kali.

Mungkin sebab low self esteem kot. Contoh bila mekap. Baru pakai lipstick. Membe2 laki kelas dah ejek cakap tak sesuai la,ko lagi elok bila tak pakai pape la. Dah cewah2 kan aku. Terus tak nak mekap. Biarlah pucat dari kena ejek.

Bila pakai baju lawa sikit. Orang tengok lama2 aku mula la tak selesa. Walaupun aku suka baju tu tapi sebab tak suka orang tengok lama2 aku pun jadi malas nak pakai baju lawa tersebut. Perangai apakah ini? Anak dara patutla melawa kan. So kalau nak bagi aku pakai lawa2 jangan tengok lama2 atau tegur. Kalau tak confirm aku gi tukar baju lain nanti.

Memasak. Bila mood memasak aku datang. Pastu kena sound "itu pun tak tau" atau "tu la rajin sangat masuk dapur". Confirm aku letak balik senduk. Mood memasak aku tak datang selalu jadi baik diam bila aku nak masak. Cakap apa yang penting saja. Sakit hati terus bila ingat. Lagi2 kalau adik cakap "rajin pulak yong harini". Dia bangun tengahari aku tak cakap apa pun. Padahal aku dah buat macam2 dah sebelum dia bangun tu.

Kerja kemahiran tangan. Ni memang leceh sekali. Baik bertukang, melukis, even guna pembaris nak buat garis lurus pun boleh senget jugak! Aku pernah belajar jahit mata lalat ngan mak. Okey jugak tapi aku dah lupa dan mak aku tak cukup sabar tengok kecepatan aku membuat kerja. Mak aku memang A buat semua tu. Lukis,bertukang,jahit,buat kuih. Selalu cakap tangan aku takde seni. Even tulisan aku pun tak cantik walaupun masa belajar dulu berapa orang member sibuk nak tiru tulisan aku. Tak faham.

Oh aku jugak tak bagus dalam sport. Memang fedup masa sekolah rendah disuruh masuk lari 100m,4x100m sebab tak cukup orang. Pastu cara lari kena ejek. Tak nak masuk dipujuk masuk. Pastu ejek. Memang sakit ati. Mak pun ejek jugak. Nasib sekola rendah rumah sukan ade 3 je so semua orang dapat hadiah walaupun corot. Tetiba teringat masa form5 menang nombor 1 jalan atas bata haha.

Last sekali bawak motor. Aku belajar bawak moto 2009. Ayah suruh amik lesen moto. Kalau tak memang sampai sekarang aku tak pernah bawak moto. Aku tak pandai balance moto walaupun aku mahir berbasikal. Lepas eksiden kat sekolah memandu aku try bawak moto ayah area umah dan lancar. Tapi moto lain aku bawak jadi terhuyung hayang. Sampai sekarang lesen moto cuma hiasan. Bawak gi kedai pun tak mau. Rela aku drive gi kedai dari bawak motor. Kate je dulu keja kilang moto.

Lastly bercinta. Aku tak pandai mengorat langsung. Gemok cakap aku berkawan pun tak pandai. Memang pun. Dari kecik memang aku jarang bergaul dengan orang. Kawan2 masa kecik jiran sebelah rumah,sepupu2,pak anjang,mak andak dengan adik adik. Aku jenis dok rumah je. Sebab sekali tu bila berbasikal jauh pastu balik lambat. Terus kena marah dan hampir dirotan. Sejak tu malas jalan. Masuk sekola menengah pulak dah start pakai tudung,baju lengan panjang semua. Lagi la malas keluar. Dok je rumah sampai mak pun boring tengok. Kalau keluar pun dengan ayah.

Yang last ni aku malas nak fikir. Sebab lepas kawin bukan nak bercinta sangat. Tanggungjawab yang lebih. Sebab tu banyak orang bercinta pastu kawin tak bahagia. Sebab keadaan bercinta dengan kawin tak sama pun. Bercinta memang la indah je. Nak sedapkan ati sendiri ke aku ni haha. Sebab tak pandai bercinta,jadi aku kena tunggu la orang yang sudi bersabar dengan diri aku ni muncul. Sian.

Tuesday, August 19, 2014

Untuk ayah.

Cite ni dari beberapa tahun lalu..ditambah dengan ulangan cerita baru ni..maka ingatan segar semula...

Aku seorang yang selalu fikir negatif tentang diri sendiri. Sejak kecil lagi aku sensitip. Pastu suka nangis senyap2 waktu malam sebelum tidur or masa orang lain semua dah tido. Masa kecil kebanyakannya sebab mak. Bila dah besar sikit sebab pelajaran dan macam2 lagi. Of course,cinta juga termasuk. You know,sorang je kan laki yang wujud dalam blog ni. Okey ni bukan nak cite kisah cinta aku dalam entri ni.

Ayah aku ade sorang kawan baik. Nama dia Pakcik Harun. Pakcik Harun ni ada anak nama Liza. Liza ni masa form1 sama kelas dengan aku sampai la form3. 1T,2S,3S. Masa form2 dan form3 pulak sama bilik. RBBD. Tapi aku tau ayah kami kawan pun masa form1. Tak ingat pulak kejadian mula tau tu. Hehe.

Jadi nye dipendekkan cite. Pakcik Harun meninggal 2-3 tahun lepas. Tau dari media sosial. Terkejut sangat sebab dia sihat je. Raya tahun tu kebetulan ada di area situ,jadi ayah ajak ziarah. Masa tu benda pertama mak Liza ingat pasal aku ialah "oh budak pandai Math". Dia tak ingat pun aku satu bilik@kelas Liza tapi dia ingat yang tu. Adoila.

Pastu mak Liza bukak cite. Ayah2 kami ni kalau jumpa asyik sembang pasal kami je. Ayah selalu nampak tak kisah tapi sebenarnya dia sangat kisah cuma tak cakap. Aku rasa aku ada sifat ni. Dia dok luah perasaan kat pakcik Harun cakap dia risau anak nak belajar Sarawak. Memang ayah ada suruh aku tukar. Sebab ayah andak aku ada bagitau dia aku leh mintak tukar pastu suggest aku apply USM. Penang la tu. Tapi aku tak nak bazirkan masa setahun aku sebab kalau nak tukar pun,aku still kena pegi Unimas jugak belajar setahun baru boleh tukar. Dan aku bukan di"lelong". Unimas ialah 2nd choice aku selepas UTM. Dan kedua dua course yang aku apply tu ialah Telekomunikasi. UTM taulah,requirement tinggi. Pointer aku tak smpai 3.5 pun masa matrik. Banyak main.

Bagaimanapun,aku selamat dah graduate dari Unimas. Walaupun memang banyak cabaran yang aku da tempuh. Gila kena berdikari masa tu.

Back to ayah.

Mak Liza cakap lagi. Diorang tak sembang pun pasal anak yang lain. Topik utama diorang cuma kami anak anak sulung diorang ni. Pastu risau keputusan anak masing2. Can you imagine? Camne perasaan terharu aku dengar. Memang aku jenis banyak main. Tapi bila mengingatkan ayah mak kat kampung baru aku pulun belajar. Kalau tak,satu satunya subjek yang aku ambil berat cuma Math saja. Dari sekolah rendah memang camtu. Tapi biasanya ayah cuma tengok result dan gelak kalau nampak merah. Biologi la selalunya. Kalau biru pun markah cun 40. Haha.

Dah kerja ni. Aku rasa tak berguna. Aku tak mampu pun buat ape2 untuk ayah. Nak buat rumah besar,last2 ayah yang buat sendiri. Nak belikan kereta untuk family tapi last2 ayah beli sendiri jugak. Aku tak sempat benar2 membantu ayah. Memang itu yang buat aku lega bila lambat berkahwin. Aku rasa tak sampai hati nak kawin kadang2 tu sebab tanggungjawab anak pompuan lebih untuk suami selepas kawin. Teringat masa adik aku nak kawin dulu mak cakap "dia nak cepat2 pergi dari keluarga ni la tu". Bukan nak kata adik aku jahat,cuma mak terasa sikit kot masa tu sebab lepas belajar cepat2 nak kawin. Apa pun adik aku tu anak kesayangan mak. Takkanla mak nak sentap lama2.

Sekarang ni,doa aku biarlah aku dapat buat sesuatu untuk keluarga aku sebelum berkahwin. Dengan kudrat aku sendiri. Walaupun orang cakap "rezeki akan lebih lepas kita kawin" tapi dah orang taknak kat kite kan. Bukan boleh paksa. Kalau orang tu suka kat kite. Dia takkan bagi apa apa alasan untuk bersama dengan kite.


Thursday, August 14, 2014

Naluri lelaki.

Aku terfikir pasal ni sebentar tadi. Kadang2 aku rasa naluri Gemok ni boleh tahan tepat. Mujur la aku ni bukan jenis suka buat benda bukan2. Contoh dulu bila aku terbangun lambat dan lewat ke kerja. Tau aje dia. Padahal tak bagitau dia pun. Kerja pun lain tempat. Takkan dia pasang spy pulak kan.

Masa eksiden aritu. Nampak je kat fon aku kol dia. Dia dapat rasa aku eksiden langgar lori. Betul pun. Huhu.

Bukan naluri perempuan ja yang tepat. Naluri lelaki pun tak kurang. Untung aku budak baik. Hehe.

Wednesday, August 13, 2014

Novel yang realiti.

Pada post aku 2 hari lepas,kawan sekolah Taayah iaitu Sarah ada komen pasal cerita aku dengan Gemok macam realiti novel. Perghhh. Macam best bunyi nye.Huhuhu. Boleh challenge cita Jodoh kat Astro tak?


Walau bagaimanapun. Novel ini masih belum pasti kesudahan dan watak utama cerita ni iaitu aku masih belum nampak klimaks atau pengakhiran cite ni. Hihihi. Allah saja tau. Hero pun tak mungkin tahu. Manalah tau jika akhirnya hero menjadi orang lain? Atau heroin bertukar? Sedihnya bila membayangkan kedua dua kemungkinan ini terjadi.


Seriously aku bukan seorang yang berfikiran positif atau pemaksa. Aku terima apa yang datang dengan tawa atau air mata.Tapi aku selalu doa walau camna pun akhirnya,hati aku akan redha terhadap takdir Allah itu. Walaupun kadang2 aku hampir meroyan dengan takdir yang ku lalui. Aku rasa itu semua normal yang semua orang harus tempuhi. Dan normal untuk kita nampak orang lain bahagia dan mengharapkan bahagia yang sama walaupun mungkin keadaan diorang tak seperti yang kita nampak. Mungkin diorang dah banyak menangis sebelum tu?


Seriously aku takut hadapi masa depan. Dan takut buat keputusan. Tapi melihat keadaan sekarang,mungkin keputusan tu yang terbaik. Apa pun. aku doakan terbaik untuk dia.

Renew roadtax cara mudah

Haritu nak renew roadtax. Rasa malas nak gi Perodua macam seperti 2tahun berturut sebelumnya. So aku pilih nak guna myeg. Try nak wat secara online tapi napetah takleh login. Mungkin line tak berapa ok. So try cara kedua. Call myeg 03-78018888.

Ok dapat.

Bagi details yang dia tanya seperti nombor kereta,cc kereta,model kereta dan macam2 lagi. Dalam 10 minit camtu diorang send quotation kat email jumlah yang perlu dibayar. Bole transfer guna internet banking or gi ATM. Sebab 5pilihan bank yang dia ada tu aku takda. So aku mintak untuk transfer guna ATM ke akaun Maybank diorang.

Lepas transfer bagi salinan resit kat diorang through email. Then dia suruh isi borang.  Nombor enjin dan chasis suma tu. Bole check dokumen insurans terdahulu. Semua ada kat situ. Then kena tukar insurans lain sebab untuk first party cuma ada RHBi dan AIG. Aku pakai UniAsia. Then memikirkan aku pun dah siap semua so baik aku teruskan je. Amik la AIG. Dah setel. Petang hari yang sama dia send softcopy polisi insurans tu. Aku print siap2 dan simpan. Hari Selasa or Rabu baru roadtax sampai umah Gemok. Pinjam alamat dia sebab peti surat umah aku tak leh kunci. Kang ilang naya. Tapi aku buat jumaat. Isnin tu Public holiday lak. So lambat la dapat. Kalau wat Isnin mungkin Selasa dah leh dapat.

Ok setel. Nak gi makan. Huhu

Iklan Home Tutor.

Calling for SPM and PT3 students in KL! Personal home tutor for Maths And Add Maths is available for students near Setapak, Keramat,Ampang,Selayang dan Gombak. You can contact me at 017-5049769 or email to misshyda@gmail.com for more details about the tuition. Tuisyen akan dijalankan di rumah. Anyone interested to be tutor for (Physics,Chemistry,Biology,Science) also can email me at misshyda@gmail.com. Thank you!

Monday, August 11, 2014

Kebetulan yang indah.

Ini cerita Sabtu 2 minggu lepas. Siangnya aku pegi kenduri abang Fizah belah perempuan. Juga bawa mak,Izzah dan Adik jalan2 kat penang. Lepas hantar mak,aku gerak ke Sungai Petani rumah Fizah. Sebab dia dah pesan suruh tido umah dia. Mula2 aku malas (segan sebenarnya) tapi malas nak buat banyak kerja sangat ulang alik. So terus ke umah Fizah. Ikut jalan dalam,masa tu mesej jugak dengan Gemok. Okey bukan drive sambil mesej k. Kat traffic light sahaja.

Dia cakap ada kat umah kak Ilah. Tasik Gelugor. Terus aku cakap nak gi sana la. Lama tak jumpa baby Aleesya dan Alya. Alya ni kalau nampak muka aku ja dia punya seronok. Bukan perasan k. Sebab dia datang kat aku terus peluk aku. Rindu la tu kan. Berbulan gak tak jumpa rasanya. Tapi selalu lupa nama aku. Cis.

Pas makan2 aku nak solat Maghrib. Konpiden gi masuk bilik solat semua. Tak pernah solat situ sebenarnya. Dah rakaat kedua. Gemok datang jenguk. Sambil dukung baby Aleesya. Bukak pintu terus jerit "oi terbalik!" Dia tanya kak dia "weh hang ajaq dia ajaran sesat apa ni.kiblat terkalih!"

Cis macam mana aku bole tak perasan arah kiblat sejadah yang memang sedia terbentang tu!!! Aku memang tak tengok sebab karpet dan sejadah tu berat ke arah selatan. So terus hala ke selatan ja. Sebab nya selalu kita akan biar ruang kosong belakang kita solat kan. Ni ruang kosong tu kat belah depan. Faham tak aku terang ni?tak paham sudah. Huhu. Malu okeyyyy.

Kes kedua malam yang sama. Aku terus Isyak sekali. Lepas setengah jam camtu aku dan Gemok nak bertolak balik. Eh bukan balik tempat yang sama. Dia balik seberang jaya. Aku pulak ke sungai petani of course. Start2 enjin dia ada la tercongok depan kete. Aku perasan ada bau pelik. Baru nak cakap kat dia. Dia pun bau benda yang sama. Cepat2 suruh aku mati enjin dan bukak bonet depan.

Bau minyak.

Dulu ada orang penah bagitau. Kalau bau minyak kuat camtu maksudnya samada petrol bocor. Atau minyak itam yang bocor. So dia check check. Takde leaking. Cuma katanya pelik nape air aircond aku menitik atas besi. Patutnya ada saluran katanya. Ok nampak sangat aku jaaaarang tengok depan tu. Pastu dia tengok air bateri. Hampir kosong!!! Dia tanya aku tadi temperature naik tak. Aku cakap biasa ja.

Tengok dalam kete ade la 2-3 botol air mineral. Biasa la mak ayah aku kalau jalan memang selalu beli air mineral pastu tinggal je dalam kete. Aku pulak memang biar je air tu sebab takut kes macam ni dan spare bila Adik nak terkencing di mana mana. Ok lega. Tapi memang kena leter la sebab aku jalan merata tak tengok langsung keadaan kereta yang basic sekalipun.

On the way sorang sorang gi umah Fizah. Aku senyum sendiri. First memang lawak pasal salah kiblat tu. Kedua syukur sangat sebab Allah gerakkan dia untuk kedua dua kes tu. Dahla aku semayang Maghrib Isyak sekali. Tak ke haru kalau aku baru pasan salah kiblat masa lipat telekung? Pasal kereta tu lagi la. Kalau kereta mati tengah jalan yang sunyi? Nauzubillah min alaik.. Seram okey. Kalau kat kampung takpela ayah ade. Kat Penang sape yang nak tolong aku...T_T

Sampingan:Aku tau blog ni berisi bila ada cerita pasal Gemok je kan. Bila blog sunyi lama maksudnya aku tak jumpa dia la. Kalau jumpa pun sekejap je. Huhuhu. Korang doa la aku ditemukan dengan jodoh aku secepat mungkin ye. Dan harap jodoh aku tu ada la ciri2 Gemok:memahami dan pendengar setia aku. Walaupun Gemok masih bujang tapi aku tak berani berharap kerana aku... perempuan.



Sunday, August 10, 2014

Perginya adik kandungku...

Kejadian berlaku Hari Guru tahun ni. 16 Mei 2014. Aku seperti biasa. Gi kerja buat rutin biasa. Masa tu tengah sibuk dengan masalah ACA. Kena buat eval dan macam macam. Sempat update status di FB wish selamat hari guru pada mak.

Petang tu masa nak balik. Pukul 5 something ayah called.

"Assalamualaikum. Ade kat mana"

"Waalaikumussalam. Keje le. Nape yah"

"Kamu balik tak arini"

"Tak tau lagi. Nape"

"Azam eksiden nak gi semayang jumaat tadi.kat jambatan kedua jalan Chenderong balai"

"Yeke? Ade kat mane?

"Teluk intan. Jap lagi nak bawak ipoh. Kamu bawak kete elok2. Slow2.Risau ayah"

"Ok. Japgi nak semayang dulu. Amik barang umah dulu baru balik"

"Ok"

Aku terpempan jap. Terus gi toilet. Memikirkan dia eksiden biasa,aku agak relaks tapi berdebar sikit.

5.40 camtu aku gerak ke umah sewa. Ambik barang jap terus gerak balik Perak. Dalam perjalanan ke umah sewa pak teh call tanya keadaan Azam. Aku ade update kat FB sebelum tu. Mintak doakan. Dia pesan aku hati2 balik kampung.

Dah naik highway. Sampai Hentian Gunung Semanggol aku singgah isi minyak dan solat. Ayah call cakap Azam dah kat Ipoh. Dia pesan aku hati2 sekali lagi. Aku memandu laju ke ipoh. Lepas tol jelapang ayah called suruh balik umah terus. Azam tak jadi dioperate sebab dia tak bagi respons. Baru aku rasa debar2 gila. Tak bagi respons maksudnya adik aku dah koma la kan? This is not ordinary case. Aku terus pecut ke Gopeng. Ayah suruh tunggu kat Gopeng sebab ayah pun on the way patah balik dari Ipoh.

Ayah suruh balik umah dulu. Mandi dan makan pastu gi hospital balik. Azam dah kat Teluk intan.

Malam tu dekat kol 11. Aku,ayah dan Alip pergi hospital bawak baju mak dan Azam. Depan bilik kecemasan mak tunggu aku dan Alip. Senyum. Sampai depan mak. Aku salam. Mak terus peluk aku sambil cakap "doktor cakap azam takde harapan lagi" Lagi terpempan aku. Nangis sakan kami kat situ. Terlalu mengejutkan.

Pastu kami gerak ke surau. Mak gi mandi dan solat. Sementara aku call Dila,pak long, mak teh,Fizah juga Gemok. Semua suruh aku sabar. Dila cakap dia dah kat Langkap. Aku tak rasa letih walaupun jam dah dekat pukul 12 tengah malam. Dekat jam 1pagi baru aku gi tengok arwah Azam. Melihat keadaan Azam yang koma tetapi luarannya cuma calar2 dan bengkak di kepala bahagian kanan. Air mata tak kenal erti surut ketika itu. Sebelah Azam ada atuk yang sudah nazak.

Doktor datang periksa Azam dan mintak panggilkan mak atau ayah. Mak datang. Doktor bincang sesuatu dengan mak. Mak datang kat aku tanya pendapat. Perlu ke buat heart pumping kat Azam. Aku tak ingat panggil ape benda tu. Tapi guna letrik tu. Doktor cakap risiko besar sebab tulang rusuk boleh patah dan akibatkan kecederaan dalaman yg lebih teruk. Aku panggil ayah. Kami sepakat buat keputusan untuk tak ambil risiko tu. Kami serahkan pada Allah saja. Takut akan menyiksa dia lebih teruk.

Aku dah keletihan. Pegi tido dulu dalam kete. Seorang. Masa tu aku rasa macam Azam menemani aku ke kereta. Dapat tido dalam sejam. Mengantuk tapi susah hati. Aku bawak mak balik dulu untuk rehat. Siang tu paksu,pak long,mak teh,pak uda,opah dari KL semua datang. Juga adik beradik ayah yang berdekatan dan kawan2 kolej dia.

2hari ulang alik.

Pagi Ahad. Aku terkejut bila nampak air kencing Azam ada darah. Mak cakap darah dah mula keluar dari hidung,mulut dan kencing. Doktor ada bagi ubat jantung kat Azam.

Petang Ahad dalam pukul 2.30 ayah suruh aku balik sebab nak hantar Alip balik asrama. Bawak opah sekali.

Petang tu dalam 5.15 aku on the way nak hantar Alip. Ayah called cakap tak payah hantar Alip balik lagi sebab Azam dah kritikal. Bunyi beep machine terlampau kerap di belakang membuktikan tahap kritikal melampau.

Sampai di hospital. Jantung dia dah berhenti berdegup. Sekejap ada. Sekejap 0. Hujan renyai2 di luar. Doktor sahkan Azam dah takde. Pendarahan dalaman.18 mei 2014,6.58 petang. Lahir di hospital teluk intan pada 29 Ogos 1997,meninggal pun di sini. Mesej mak di rumah "azam dah takde" Ayah usahakan Azam dapat dibawa pulang pada malam tu juga. Tak perlu post mortem. Aku ambil saadah di stesen bas. Balik hospital Azam dibawa ke bilik mayat. Adik yang tak mengerti keadaan cakap "lepas ni kena tanam"

Macam mimpi semuanya. Ya Allah.

Malam itu selepas Maghrib Azam berjaya dibawa pulang. Naik kereta ayah je. Sampai pada waktu Isyak. Katil dah tersedia menyambut Azam. Mak datang terus cium Azam. Dan baca Yassin. Sedikit darah keluar dari mulut arwah akibat dari luka pada bibir yang kena corong alat bantuan pernafasan tu. Aku lap. Mak cakap "macam tidur je..."

Pagi Isnin. Azam selamat dikebumikan dalam 11 pagi di tanah perkuburan Kg. Tersusun Air Kuning. Aku cuma dapat melihat dari jauh kerana "cuti". Cikgu2 kolej vokasional,sedara mara jauh dekat turut datang. Cikgu2 dia minta kami bersabar sambil cakap "jangan sedih,dia adik yang baik."Barang arwah di asrama juga telah dibawa bersama. Petang sedikit. Kawan2 dia dari sekolah lama juga datang.  Mak cakap "ramai kawan ngan cikgu dia datang". Rasa terharu.

Sampai sekarang,semuanya masih macam mimpi. Aku rasa ralat sebab last aku jumpe dia ialah pada tanggal 24 March 2014. Kan aku eksiden hujung bulan 1 dan dapat keta balik hujung bulan 4. Jadi sepanjang tempoh tu aku cuma balik kampung sekali. Bila dah dapat keta,aku balik diorang pulak tak balik. Aku nak jumpa dia 2minggu sebelum dia meninggal tu di sekolah. Kebetulan ada kenduri berdekatan,tapi waris selain ibu bapa tak dibenarkan melawat. Esoknya pula,kami pergi melawat opah di Kuala Selangor. Tak sempat jumpa dia. Masa aku balik kampung aku pasti akan tanya "adik2 balik tak mak" kalau tak balik aku akan pergi sekolah diorang walaupun sekejap. Tapi masa tak mengizinkan. Dia ada call ayah minta ayah datang tengok dia. Tapi ayah cakap tak sempat. Tu yang aku rasa ralat. Masa tu memang aku nak sangat gi tengok dia...

Hargailah orang di sekeliling kita sebelum dia pergi. 


*dia jatuh moto. Moto ok. Cuma ada calar sikit. Kemungkinan dia jatuh pastu bangun semula tapi pening sebelum jatuh semula kerana dia jatuh ke sebelah kiri jalan. Tapi bengkak di kepala pada belah kanan dan semasa dijumpai kepalanya di bawah divider. Menurut orang yang menjumpai adik aku,dia sedang menangis. T_T



Friday, August 8, 2014

Semuanya kerana Clash of clan.

Clash of clan atau ringkasnya coc ni memang hot sekarang. Gemok sejak beberapa bulan lepas dok cite kat aku pastu suh aku install gak try main. Rasanya banyak bulan dah.dekat setahun dah kot. Tapi aku tak install pun. Aku kan slow sikit. Macam candy crush. Orang dah lamaaaaa main. Aku baru 3-4 bulan ni start. Tu pun baru level 199. Orang dah level 500++ pun. Sobsss.

Penangan game ni sampai Gemok cakap kat aku dia naik main game so jangan kacau. Ces. Nasib baik bukan laki aku. Kalau tak aku sorok dah fon dia. Haha. Member2 taayah pun komplen gak laki diorang dok main sampai bila mintak tolong dok cakap "tunggu sat.nak main sat." Geram je member. Dah ada anak pun cam tu. Huhu.

Ni clan dia baru join ni aktif pulak. Hari hari perang. Dengan bini member dia pun join clan perang gak. Hebat. Tadi menang perang dapat ratus ribu bonus excilir la ape la. Teringat pedang excalibur King Arthur. Lebih kurang je bunyi. Haha.

Sape mengalami situasi cam aku gak? Semuanya kerana clash of clan.