Mari join..:)

Tuesday, December 9, 2014

Saya siapa..awak siapa

Bila baca novel cinta,aku yang jiwang ni memang selalu terbandingkan ceritanya dengan kisah hidup sendiri. Sebenarnya sebelum aku mengenali novel lagi aku selalu mengarang kisah sedih dalam otakku. Tak taulah kenapa. Dan selalunya jadi bila semua orang dah tidur pastu nangis sorang2 dalam kelambu. Tah pape je. Novel pertama aku baca milik mak long Rah,adik bongsu ayah. Kenapa panggil maklong? Sebab adik beradik ayah lebih 10 orang. Anak second last dipanggil maksu,maka yang bongsu jadi mak long. Katanya jugak,tak sangka akan ada anak lagi selepas maksu tu. Mak long ni tua 11tahun dari aku, dan ayah aku banyak tolong urusan mak long. Camne nak cakap eh. Ala macam bila maklong nak balik Sarawak(dulu dia kena posting cikgu kat Lubuk Antu Sarawak) ayah aku hantar airport. Things like that. Adik bongsu kan,tambah pulak ayah paling dekat dengan arwah opah dan atuk. Okey tujuan memperkenalkan watak maklong ialah,dia banyak buku dan aku banyak mewarisi sifat2 dia. Sebab utama aku apply masuk Taayah sebab maklong ni. Masa kecik2 biasa datang Taayah main2 dalam bilik asrama dia. Aku ingat lagi,dia 1T dan 2S. Aku pun sama. Huhu. Okey back to novel. Novel tu tulisan bekas wartawan TV3. Aku tak ingat nama penulis dan tajuk,tapi watak heroin tu Ana dan dalam tu dia jadi cikgu tadika. Dan ada lirik lagu Roy dalam tu. Masa aku mula berkawan rapat dengan you-know-who, aku masih ingat first time aku datang rumah dia.Aku sangat nervous,masa tu jiran2 dia pun ramai sebab mak dia nak pegi umrah.Mak dia cakap "ni kawan Iwan.." Jiran2 dia cakap tangan aku sejuk masa salam. Haha. Ingat lagi mase tu anak buah dia Qasih tu kecik lagi. Comel sangat. Aku pangku Qasih,dan makcik Gemok tangkap gambar kami.Macam candid. Masa tu Gemok kerja syif malam,jadi aku bertambah nervous sebab sorang2. Pagi tu Gemok hantar mak dia pergi airport. Katanya semua makcik2 dia dah tengok gambar aku,semua pesan suruh kawan elok2 dengan Huda. Masa tu aku sangat terharu... Aku tak ingat aku reply ape,tapi dia cuma cakap "Huda sapa..wan sapa.." Hurmmm.

Friday, December 5, 2014

hang macam free je ude?

Haha hari2 entri mesti ada kaitan dengan group whatsapp Taayah. Layankan je k. Dalam bulan lepas kot,ada award kat group. Contoh macam ahli paling hero,heroin,ahli paling aktif dan sebagainya. Disebabkan aku hampir 24jam ada dalam group, maka diorang sebulat suara buh nama aku ahli paling aktif. Haha ampun sebab terlalu talkative, jangan sampai menyampah k. I also know my talkativeness is sometimes over the limit. Hewhewhew(gelak gedik sat) Haha aku bukanla free sangat takde kerja sebenarnya. Tapi aku suka multitasking.(haha alasan sangat!) Sebabnya aku jenis susah nak concentrate. Contoh dalam kelas Ethics. Bosan dow kelas tu. Maka sambil mendengar bukak jugak email dari Pejabat Razak (email ni memang selalu datang bagitau perubahan kelas, progress report submission and all..high priority ni),bukak whatsapp,wechat,kekadang tu sempat pi serang orang kat COC. Ala 3minit je pun perang kan. Cuma dalam masa 3minit tu aku kena concentrate la pada base yang aku serang tu kang kalah wat rugi jer.Macam haritu dah 40% damage tetiba terkeluar dari game.Tak pepasal kalah. Haha padahal Gemok dok lecture aku yang total piala tu tak penting sangat pun.Lagi penting base tu sendiri haha.Yes aku tau lah TH aku baru level 5 upgrading to level 6. Lagi 2hari level 6 la.Masalahnya lambat la nak kumpul gold,elixir suma bagi cukup nak upgrade. Nak merompak loot sampai 200k gold macam Gemok tu memang tak dapatla. Semangat dia screenshot tunjuk kat aku attack log dia, nak bagitau dia merompak loot juta2 tapi aku tak faham.Aku nampak tulisan spain dia ja. Hahaha. Selain dari tu bila baca jurnal,haha memang takleh tumpu. Aku tengok je jurnal tu bila tak faham certain term terus google tengok. Pastu rasa macam stuck jup otak,bukak fon lagi. Sambil jem bukak fon lagi. Sambil tunggu makanan bukak fon. Bangun tido tengok fon cari good morning wish.Haha yang last tu memang takdela. Sape la yang rajin nak wish good morning kat aku setiap pagi. Kalau ada setiap pagi,confirm pagi-pagiku akan ceria semedang. Huhuhu. Sekarang ni aku kerja tak ada punchcard kan.So ikutlah 8jam tu camne aku bagi cukup. Contoh start kerja kol 9,habisla kol 5 kan. Camtu. Lagipun dok hostel ni tak gaduh jem.Paling2 pun setengah jam je kat Jalan Semarak ni.Walaupun sebenarnya jarak dari U ke hostel 2km je. Macam kalau compare dengan JCY tu,macam jarak dari Plant 2 nak pergi Plant 1 kot.Dekat je. Tapi nak jalan kaki memang tak la. Dahla ada lembu situ (lembu lagi) pastu tak masuk kebarangkalian diragut lagi. Jalan besar kan.Orang macam2 ada. Setakat ni baru sekali aku naik bas U. Masa nak gi apply hostel dulu. Sebab tak tau jalan. Dekat je hentian bas dengan opis,tapi malas lak nak naik. Sebab aku salu sorang2 je,orang mesti fikir aku ni kera sumbang ke apa.Masa degree+diploma kawan memang ramai, dah naik master memang nan hado la. SO sekian press conference harini. I sometimes je betul busy,especially bila kat kampung sebab takde line tenet. Daaa

Thursday, December 4, 2014

GPS ooo GPS

Sejak duduk KL ni GPS dengan Cik Udez berpisah tiada. Tak la hari hari guna.Cuma kalau kena pergi tempat yang tak biasa pergi tu,wajib lah. Sebab aku bukan tau kedudukan tempat2 ni. Nak ikut signboard tu memang boleh,tapi kang punye la jauh. Tak pun kesesatan dalam jem pulak tu. Erghhh tak sanggup. Haritu kena pergi Uitm dengan UM. Aku redha je sebab aku suke jugak kalau dapat keluar sekali-sekala. Macam masa kerja Honda,dapat gak keluar pergi tangkap gambar tempat eksiden,gi kedai motor tengok kecederaan motor. Satu Penang la pusing. Selepas2 tu kerja dok dalam kilang je, stres tak hingat. Huhuhu. Tapi yang UM tu betul stress. Dahla kat Bangsar tu jem,jalan bukit lak tu. Kete dahla sume besar2. Ngeri I. Huhuhu. Baru2 ni fon aku bermasalah sikit. Dia selalu restart sendiri. Hang je restart. Kadang tu dia restart dalam poket pastu tersend mesej tah pape kat orang. Macam haritu tersend kat member aku Asy. Ada perkataan "kill". Tak ke haru namanya haha. Dia pun heran. Nasib tak terhantar kat group. Kalau tak tak pasal je kena bahan setahun. Hahah. Pastu sekarang ni dia lagi menjadi lak bila on GPS. Haritu aku pegi Shah Alam. Pagi tu ada kelas Ethics sampai pukul 1. Balik tu gi makan ayam penyet,dalam pukul 3 gerak. Dari pukul 1 tu henset aku gelong kejap2 restart. Kejap2 hang. Sampai nak tangkap gambar ayam penyet pun takleh. Last2 habis gitu je. Dahla meredah hujan yang tetiba lebat. Haru rasanya. Pastu gerak ke Shah Alam,on the way tu kejap2 fon hang. Tak ke stres. Dahla tak tau jalan. Pastu aku pun straight jela. gelabah gila dah masa tu,rasa macam dalam sauna. Sampai Shah Alam,GPS tu tunjuk tempat yang takde pulak. hampeh. Kena la kol studen tu tanya arah. Nasib tak jauh. Habis sesi, nak balik rumah balik. Sebelum tu aku roger Wani ZF ajak makan. Tapi dia awal la pulak,sesi aku tak habis lagi. Lepas tu roger Ecah, elok lepas ajak je henset hang. Masa tu tengah on GPS, dalam SMART tunnel dia call. Tapi notification call tu kat atas je. Yang button nak angkat tu tak keluar. Faham tak maksud aku? Aku nak angkat tapi button tak keluar. pastu terpaksa biar je dia letak sebab tak leh buat ape. Pastu GPS stuck. Arghhhh nak kena hempuk jugak fon ni. Dahla first time masuk situ,pastu lorong ada 2 je,kat hujung dia cabang dua arah.T_____T Sampai je Jalan Semarak,aku lega dah. lantak hang la nak hang ke ape,aku tau dah jalan ni. Hang tak diperlukan dah.Hahah. SEBAIK SAHAJA aku sampai bilik, henset yang 24jam hang tu ok dengan serta merta. Segala whatsapp dari segala macam group,juga Gemok masuk. What the fish. GPS ni nak aku dok rumah je keeeee T____________T Baru la aku boleh reply segala mesej2 tersebut. Paksu mesej petang tu tanya balik tak pun aku leh baca ja,baru nak reply dah ter-restart. Urghhh. Petang tadi aku pegi Shah Alam lagi. Lega dia tak main restart dah sekarang. Cuma kejap2 not responding. Pastu boleh pulak member call masa nak masuk Mahameru tadi. Nasibla traffic slow pastu jalan straight je.Aku pun layan la pertanyaan member,dia cakap nak sambung master gak. Terharu lak aku ada orang call aku semata2 nak tanya. Padahal ada je kawan lain yang dah habis master pun. Noob macam aku yang terpilih. Huhu. Nak balik kolej senja tadi,aku kol Nina. Dia nak ajak aku makan kot. Pastu aku cakap kat dia pasal masalah GPS yang hang kalau ada orang call. Aku cakap mujur la hang tak call aku masa aku on GPS.Kalau tak memang bara aku. Dia cakap Juwita pun mengalami masalah yang sama. Ok ingatkan fon aku sorang je yang bo**h.Huhuhu. Sekarang ni line asyik gelong je kat kolej. Nak connect wiFi,laptop dah connect wifi. Nak connect handphone takleh dah. mungkin dia limit satu user satu device je kot bole login wifi.Or tak taulah masalah Telco ke masalah kawasan kolej ni. Nama ja tengah KL, tapi kolej ni macam kampung ja. Stres aku nak pegi U tepi2 tu ada lembu. kalau lembu tu buat gila pegi sondol kete aku camne? Dapat ganti tak? Haha meroyan. Line cepatla ok,aku nak bukak COC tak dapat lagi ni. p/s: Harini ade 3 orang mesej tanya pasal master. Wani Rosley, Elly dengan kak Nurul. Good luck semuanya! Mmuahhh love u all!

Jangan main facebook!

Biasala with smartphone ni. Facebook Insta Whatsapp Wechat mesti ada. Haritu kan lamaaaaa tak jumpe supervisor. Ethics banyak kerja pastu macam takde mood sangat nak belajor. Motivation takde sebab geng aku gi makan,karok,tengok wayang takde.Alaaaaa tauuuuu kaaaaaaann. Pastu satu hari tu aku kena gi ambik surat untuk join bengkel penulisan tesis. Rabu biase la kelas ethics. Kelas tu wajib,4 jam je seminggu tapi masing-masing rasa terbeban sebab kerja dia banyak jugak. Kena buat conference paper,assignment with presentation and report. Haha motip merungut kat sini. Saya bukan jenis suka merungut pasal kerja,cuma pagi tadi akak tu merungut kat aku. Maka aku tolong sampaikan di sini. Huhu.Ok balik pada cite tadi. Dalam 10.30 camtu aku pegila jumpa supervisor. Dah alang-alang jumpa tu. Dr pun tanya lah progress aku. Haha tak tau nak jawab ape sebab ada 4 hari straight tu aku bukak je jurnal tu tapi baca ada la seperenggan camtu sehari.-.-" Pastu aku cakap saya still membaca lagi Dr. Dia tanya gaji dah masuk kan. Takleh la curi tulang,nanti tak berkat. Ok sentap jap. Pastu dia tanya,awak main facebook banyak sangat kot. Haha,memang aku bukak jugak facebook tu tapi takla ralit pun. Rasanya kalau kumpul2 dalam satu hari bukak facebook tak sampai setengah jam pun. Rasanya member aku Aimi tu lagi ralit bukak facebook. Bukak kat desktop lagi tu. Pastu Dr tanya lagi,ke awak ada kerja lain. Haha yang tu betul sikit. Ada la few times pergi shah alam tu pergi mengajar orang. Kalau pergi shah alam memang macam habis setengah hari aku kat situ. Nak pergi tu dah memang jem,pastu tak masuk kalau tersalah jalan lagi haha.Pastu balik confirm penat. Bukak jurnal pastu boleh tertido sambil tu. So dia nasihat aku buat cepat2 sebab master 3 semester je,risau aku tak sempat. Pastu dia ulang lagi yang PhD kalau slow takpe sebab ada 8 sem. Huhu baik Dr.Memang saya nak cepat grad pun.T_T So 2 hari bengkel penulisan tesis using Microsoft Word tu memang ok. Sebab participant tak ramai,maka lebih senang masuk.Tapi stres sikit sebab first day tu aku tak bawak laptop(kes tak baca surat tu betul2 lah) so aku guna ja PC kat situ. PC tu Word 2010. Laptop Word 2007. Banyak feature lain sikit. Stress haku. Sambil stres bukak COC jap upgrade ke ape pastu dengar balik bengkel haha. Isnin tu kena jumpa supervisor kol 12.Maka kalut la membaca apa yang patut sepanjang weekend.Takla weekend sangat.Ahad je sebenarnya sebab Jumaat malam Sabtu tido Bukit Subang pastu esok paginya Pak Uda ajak pegi MAHA. Tu pun balik dari tu masa pak uda suh ubah keta masuk parking dalam,aku langgar divider and skirting aku hancur. Sedih rasanya. Back to thesis. Maka Ahad tu satu hari cuba listkan apa yang aku tak faham etc. Sebab topik research aku memang dari dia,so bagi dia its a piece of cake la. Walaupun aku degree Telecom tapi banyak benda aku tak tau sebenarnya. Dahla telecom ni macam IT jugak,fast develop. Harini macam ni,esok dah macam lain. Pastu mujur la tak kena bambu sebab slow progress. Aku memang susah nak concentrate belajar sebab dah lama bermalasan. Tapi jangan risau, I will get back on track. Stres tak kerja ni sebab elok ja start belajar cermin depan retak la,skirting hancur la. Takut lak aku dengan masa depan. Chaiyok Udez!!! p/s:Rasanya ni entri paling berhemah dari aku. haha

Sunday, November 30, 2014

Bila kehilangan...

Seperti yang sesetengah readers tahu, aku baru kehilangan seorang adik kandung 6 bulan yang lepas. Tanggal 18/5/2014 yang mencatatkan peristiwa sedih untuk kami sekeluarga. Sebenarnya kami pernah hilang seorang adik juga 9 tahun lepas, tapi adik itu belum berusia 2 bulan pun masa tu,meninggal di dalam perut. Jadi kehilangan itu tidak dirasai sangat. Tambah pula,kami cuma tahu kewujudannya setelah mak aku keguguran.Tapi yang ini, adik yang hidup dengan kami hampir 17tahun. Pastinya dirasai. Adik yang sewaktu kecilnya,serupa perempuan. Berkulit cerah,berambut kerinting halus,bibir merah,bulu mata melentik. Lahir masa aku darjah 3. Semasa aku masuk asrama untuk pertama kali,dia belum pun 3 tahun. Setiap kali ayah datang melawat, mereka sibuk bermain di kawasan sekolah aku. Main lari lari dalam longkang,aku ingat lagi. Sehingga aku di Matrik Gopeng, kawasan sekolah aku masih jadi kawasan permainan diorang. Sebab sekolah aku tak sama dengan sekolah adik2 aku yang lain, maka semua sekolah aku digelar "sekolah Yong".Asalkan pergi Ipoh atau Gopeng,bila lalu depan sekolah je "sekolah Yong".Walaupun dah tak belajar situ lagi. Kemudian tingkatan 1, dia masuk asrama. Biasalah,budak lelaki bila semakin besar akan kurang rapat dengan keluarga.Mereka banyak habiskan masa dengan kawan2 dan bila di rumah,banyak masa bersendirian.Main game kat laptop,Facebook dan lain2.Cuma nasib baik, adik2 aku semuanya suka duduk rumah.Biasalah di kampung,bila remaja lelaki ini gemar melepak,mudah terpengaruh dengan gejala rokok dan dadah. Alhamdulillah,perkara tu tak berlaku buat masa ini. Dalam 4 orang adik lelaki aku,dia ni paling metroseksual. Dia suka modify kaki seluar bagi kecik. Dah kurus kan. Paling banyak barang kosmetik. Hair gel,pencuci muka,ubat jerawat. Yang lain tu asal boleh je.Pencuci muka ayah je diorang pakai.Arwah dia beli sendiri.Dia paling hensem la dalam adik beradik laki.Tak tau muka dia ikut sape. Jumaat lepas,disebabkan rindu dia. Aku pegi Bukit Subang rumah Pak Uda aku. Anak2 Pak uda ramai yang seiras dengan adik beradik aku.Dah adik beradik kan.Anak sulung Pak Uda,Fazira muka macam adik aku yang nombor 4,Saadah. Anak kedua,Naim lebih kurang muka arwah Azam. Semakin besar ni,lagi nampak persamaan tu. Aku rasa,mak aku mesti rasa happy kalau jumpa Naim sebab terubat sikit rindu dia.Kami yang anak2 ni pun rindu,mak apatah lagi. Memang mak selalu cakap muka diorang sama. Aku kalau masa kerja tak teringat sangat. Tapi setiap kali on the way balik kampung,aku mesti teringat dia.Mungkin sebab dia meninggal on the way balik rumah.Aku kerap terfikir apa yang dia lalui masa tu. Masa dia koma,aku nampak dia menangis.Mungkin dia nak bangun tengok kami yang ada di sekeliling dia,tapi tak boleh... Aku harap,dapat tolong arwah capai hajat dia hantar mak pegi haji.

Sunday, November 23, 2014

macam mana kalau mengandung?

Few times jugak la mimpi mengandung. Dan takut sangat sebab tau diri belum kawin lagi pastu masih suci. Tetibe bangun dari tido tengok perut besor. Ngeri2. Nasib mimpi. Dan nasib baik bukan mimpi beranak. Tu bahaya. Mak aku pernah mimpi beranak dan anak tu sempat menyusu. Bangun tido sakit dekat tu. Badan mak aku memang selalu ada lebam. Area kaki. Minggu lepas beberapa hari aku usung laptop. Tak tau laptop ni lagi berat ke tak dari laptop toshiba aku dulu, tapi aku just jalan dari parking ke kelas, lepas tu pegi ofis. Belakang aku rasa sengal sengal. Sampai aku tampung berat laptop dengan tangan. Dah lama tak angkat benda berat kot. Masa aku less than 2 years old, aku pernah jatuh tangga kat rumah opah Sungai Dusun. Aku tahu masa aku darjah 2 sebab aku gi klinik pastu ayah cerita kat doktor pasal tu. So aku kena makan ubat dan sapu area tulang belakang dengan satu krim. Bayangkan masa tu bila rasa tulang belakang lenguh aku akan lenturkan badan ke belakang pastu tulang aku bunyi. Bila bunyi tu rasa lega sangat. Tapi dah besar sikit ni bila lentur pun takde bunyi dah. Mungkin tulang aku dah kuat kot. Lepas tu takde dah sakit belakang ni sampai masa form5 aku rasa sakit. Masa tu aku nangis kot pastu belakang rasa sakit. So ayah bawak ke klinik esok paginya. Doktor cakap susahla kalau mengandung nanti. Masa tu rasa masa depan macam gelap je. Aku pernah baca, ada perempuan yang kena stay kat ward masa sarat mengandung sebab tulang belakang tak kuat T__T Ada sekali tu mak cerita kat sorang sedare ni,aku ni menyusahkan sebab banyak penyakit. Kesimpulannya, tak payahlah aku kawin. Kesian je kat orang yang nak menanggung aku nanti.

my new life.

Currently I'm in KL. Trying to make some improvements for myself. Trying to make my parents happy also, especially after the loss of one son. Well its the only way I can do best. Sebenarnya aku tak cerita banyak pasal sambung belajar ni. First, sebab aku tak yakin. Yelah, kadang kadang cerita banyak sangat sampai last last tak jadi. Itu yang selalu jadi bila aku terlampau banyak cakap. Itu pun sebab aku nak tahu macam2 dari kawan se-batch yang menyambung belajar,maka diorang tahu la pasal aku sambung master. Kawan kawan JCY pun tahu sebab itu alasan yang aku bagi masa nak resign. Masa tu aku tak dapat pun lagi tawaran tu. Baru tengah survey.Sebab sebenar resign ialah sebab dah boring jadi engineer. Sebab rasa macam perjalanan yang takde kesudahan. Dan minat aku dah hilang di situ. Gemok sangat marah bila aku cakap nak resign,jadi aku sorokkan dari dia pada mulanya. Sehingga hari terakhir aku di Penang,aku bagitau dan ya,dia meletup. Fizah cakap of course la dia sangat terasa sebab aku sangat close dengan dia.Aku tak bagitau dia sebab tak nak dia marah, lagipun bukannya lama aku belajar. Habis belajar aku cari kerja kat Penang jugak. Dan takde alasan untuk tidak lagi berkawan bila ada jarak yang memisahkan. Semua terletak pada hati. oh,itu cuma pandangan aku. Bagi Gemok mungkin sebaliknya. Peringkat permulaan hidup baru sangat meresahkan. Dari segi kewangan,terutamanya. Tapi mungkin sebab dalam proses menyesuaikan diri. Dah lama tinggal zaman student,I have so many things to catch up and adapt to. Dari segi bahasa juge. Sebab sini KL. Masa kat sarawak kena cakap sarawak,masa kat penang kena cakap penang. Untuk layanan lebih mesra hehe. Sampai KL tetiba ada kecelaruan komunikasi pulak.Tah pape. Postgrad students,mostly yang berkerjaya. Manager ramai. Yang kerja top company pulak tu. Ada juga yang baru graduate degree.So aku kira kelas pertengahan. Masa pergi UiTM haritu jumpa seorang lecturer, dia tanya aku engineer ke.Aku cakap ya,previously. Tapi dah berhenti. Peliknya masa aku jadi engineer,jarang aku bagitau kerjaya aku. Kalau orang tanya,aku cakap kerani. Serius. Kecuali masa report polis ke,atau dengan pakcik makcik. Dah sah sah diorang tau aku belajar engineering. Masa belajar kalau orang tanya aku course ape,aku cakap kosmetik. Most probably sebab nak orang lebih selesa dengan aku. Kawan2 masa Unimas budak biotech,ekonomi,kaunseling. Kawan2 aku masa kerja kilang technician,operator. Budak engineering biasa kawan sama course je. Its boring. Sebab kebanyakan orang cakap budak engineering berlagak. I have nothing to be proud of. Aku masih budak kampung,dan always be. Ok, need to prepare for progress report. there's a lot to do, tapi tak semangat sebab tak dapat bukak COC. Huh.

My diet story

I have never concerned about my weight before. Start masuk asrama memang aku dapat rasa kegemukan itu. Biasala dok asrama kan makan 6 kali sehari. Masa form 1 berat aku 36kg. Masa darjah 1 berat aku 18kg. Double wehhhhhhhh. Masa matrik lagi la.Makan sedap-sedap setiap hari. Aku perasan kegemukan aku bila baju kurung melekat kat badan. Baju kurung tu,bukan kebaya. Masa Unimas, kawan2 apartmen aku. Amsal dan Yanah sibuk diet. Amsal hari-hari makan sup atau ikan rebus. Hari-hari aerobik dalam bilik. Dia turun dalam 5kg satu minggu. Pastu dia takut sebab berat turun mendadak. Ada kawan dia sampai tegur dia sakit ke. Few months earlier. Aku dan Gemok mengalami kenaikan berat badan melampau. Bukan sebab sangat bahagia. Sebab usia dah meningkat kot. 2011 around akhir tahun, aku tak ingat exact date. Masa tu dah lama tak jumpa Gemok walaupun kerja satu kilang. So satu malam tu after dia habis kerja syif malam,dia datang rumah. Masa tu dia nak sambung belajar. Sebab kalau dia kerja syif malam dia masuk kol 3.25petang dan balik pukul 12, tu la masa yang boleh jumpa. Nak bagi few brochures kat dia. Kat kilang banyak mata memerati gamaknye, tu yang tak jumpa kat kilang. At that time dia cakap, "lama tak jumpa huda,kurus dah". Aku macam "really?" Tak perasan,seriously. Tapi lepas tu aku sedar baju memang longgar sikit.haha. Then lepas berhenti honda,aku kerja dua kilang ni. Dua dua takde kantin. Kilang kecik. Kilang first selalu tak sempat makan breakfast sebab selalu sampai lambat. Prai kan jem pagi pagi. Kalau sampai sebelum pukul 8 sempatla makan kuih seketul dua. Kilang yang second tu dekat dengan umah Gemok.Setiap pagi aku breakfast kat pantri Nescafe 3 in 1 dengan biskut lemak beberapa keping. Tengahari macam kebuluran nak nasik nak nasik.Malam tu kadang2 makan.Kadang tak.Dan kerja aku hari hari akan turun naik tangga sebab ofis tingkat atas,production kat bawah. Berat aku sekitar 42-44kg. Tu kira sangat kurus dah sebab Fizah pun cakap "kurus sampai aku takut tengok hang" Masa tu aku rasa macam ikan bilis pakai helmet. Sebab kepale aku besor T_T Pertengahan 2012 Gemok datang rumah. So jumpa la mak aku. Balik tu,dia sibuk suruh aku gemok. Dia cakap aku takkan gemuk sebab mak aku kurus. Stres pulak aku nak kena gemuk. Lepas tu aku kerja JCY. JCY ni kilang besor,maka ada la kantin. Setiap pagi nasi campur.Kadang nasi campur beserta roti canai. Tengahari nasi atau mee goreng or laksa. Yang ni ikut member ofis. Sebab hari hari ada rombongan.Tapi rasanya dalam seminggu banyak nasik kot. Lepas tu petang minum lagi. Malam pun kalau lapar makan jugak.Cuma kalau aku OT,pastu terus pegi tuisyen biasanya tak sempat makan.Habis tuisyen baring atas sofa terus lena sampai pagi. Sebab umah tuisyen yang satu tu biasa dihidangkan air je.Kalau yang kat Gelugor tu memang ada hidang kuih atau nasik. Bukan merungut k,sebab makcik tu sibuk dan jarang ada kat rumah pun. Tapi start 2014 hari hari ada ja dia hidang makan sampai aku lak takut. Huhuhu Ok senang kata JCY yang menggemukkan aku balik. Ada satu hari tu aku gi umah Gemok. Dia nampak je aku terus cakap "dah tembam".Esoknya aku sibuk tanya kawan2 aku betul ke aku dah gemuk T___T Tapi diorang cakap biase je. Hujung November 2013, adik aku nikah. Every week aku balik kampung. Makan sedap-sedap pulak. Hujung Januari 2014, aku eksiden kan. Masa tu kan takde kenderaan. So mula tu Gemok yang bawak aku ke sana ke mari. Selalu datang hantar makan. Kalau dia jemput balik kerja mesti pegi makan dulu. Masa tu aku dapat rasa aku bakal gemuk. Sebab kalau makan dengan dia,confirm makan banyak. Kalau makan dengan dia pastu order mee tomyam,dia akan bising sebab tak makan nasik. "cakap lapar sangat,pastu makan mee je.tak habis lak tu" Lepas dapat balik kereta, lagi la syok nak pegi makan. Nak chicken chop setiap minggu. Satu hari bila aku sedar, baju-baju aku banyak dah sendat dan kena beli baju baru,okey timbang timbang berat dah 52 kg T_____T Gemok masa mula aku kenal dia,rajin pegi gym. So badan dia kira ok la. Lengan jenis keras tu. Lepas tu 2013 tu dia start gemuk dan buncit. Mungkin sebab bahagia sangat kot. Enough pasal Gemok. Sejak aku pindah KL, aku duduk Rawang or hostel ni. Ada dilema pulak aku bila duduk Rawang. Paksu setiap pagi akan beli nasi lemak. Bukan nasi lemak kosong. Nasi lemak ayam masak merah atau daging rendang. Setiap hari tanpa gagal.Pernah sekali tu hari minggu aku bangun 3 petang. Masa tu paksu habiskan nasi lemak aku sebab takut basi. So hari tu jela aku terselamat. huhu. Malam pulak,hari-hari nasik. Ada sekali tu je aku cakap nak burger. Sejak tu hari-hari paksu tanya nak makan ape malam.hehe Aku ada la cite dengan Gemok pasal apa yang aku makan masa mula duduk sini. Lepas tu dia cakap "ingatkan nanti bila jumpa huda balik,huda kurusla. tapi tengok ni macam selera ja makan". Sebelum aku pindah KL kitorang pernah bet sapa yang kurus dulu. Tak taula ayat tu merujuk pasal bet tu,atau ingatkan kalau tak jumpa dia aku akan tak selera makan sampai jadi kurus. Hohoho. Jadi untuk mengelak nasi lemak,lagipun rasa tak sedap tumpang rumah paksu lama lama,aku pun stay la hostel. Duduk 3 hari je kat hostel,aku rasa baju longgar dah. Sebab makan biskut or burger je 3 hari tu. Memang berkesan la bila tak makan nasi. Cuma kalau hari ada kelas,aku kena makan nasi jugak tengahari sebab takde pilihan. Lagipun kalau lapar nak dengar lecture pun tak mampu dah. Bak kata Intan kawan aku "huda ko kalau lapar memang tak dapat dibendung" haha. Ingat lagi dia akan perangai aku yang satu tu. Kalau lapar macam nak mengamuk. Ingat lagi birthday aku yang ke24, kuar dengan Gemok pusing Penang pastu aku lapar tapi dia sibuk lagi ronda mall tu. Pastu aku senyap je sampai la kat kedai makan tepi laut tu. Last last dia mesej je aku sebab aku tak nak bercakap. Dah kenyang baru la aku cakap balik dengan dia. Cantik punya perangai cik udez huhu. Ok masuk harini dah 4 hari straight tak balik rawang. Lets see Rabu nanti berat aku berapa. Huhuhu. Tolonglah paha,mengecik la.

Tuesday, November 4, 2014

Lelaki ini.

Ⓜ Siapa LELAKI!!!!!
LELAKI adalah ciptaan TUHAN yg paling indah. Dia mula untuk bertolak ansur dari umur yang sangat muda.
  Dia korbankan coklatnya.. untuk adik beradik perempuannya.
Dia korbankan impian.. hanya untuk melihat orang tua nya tersenyum.
  Dia membelanjakan kesemua duit untuk beli hadiah untuk gadis .. yang dia cinta.. hanya untuk melihat dia tersenyum
Dia korbankan kehidupan masa muda nya hanya untuk isteri dan anak2.. dengan bekerja lewat malam tanpa sebarang keluhan.
Dia bina .. masa depan meraka sekelurga dengan membuat pinjaman daripada bank dan membuat bayaran balik sepanjang hayatnya.
Dia telah pun bersusah payah tapi masih dimarahi ibu, isteri dan boss.
Kehidupan dia berakhir hanya untuk bertolak ansur demi kebahagiaan orang lain
Kalau dia keluar rumah, jadi dia lalai
Kalau dia duduk dirumah, jadi dia malas
Kalau dia marah anak2, jadi dia raksaksa
Kalau dia tak marah, jadi dia lelaki yang tak bertanggungjawab
Kalau dia tak benarkan isteri daripada bekerja, jadi dia seorang yang mengongkong
Kalau dia benarkan isteri bekerja, jadi dia adalah orang yang hidup dibawah pendapatan isteri
Kalau dia dengar cakap emak, jadi dia anak emak
Kalau dia dengar cakap isteri, jadi die hamba isteri
  Hargai setiap lelaki dalam hidup anda.Anda tidak akan pernah tahu apa perngorbanan yang sudah dilakukan buat anda.
Berbaloi dihantar ke semua lelaki supaya mereka tersenyum & ke semua wanita supaya mereka sedar yang lelaki itu amat berharga
HAPPY MEN'S DAY"
Which never comes.
Have a great Day!!!! 

Sian gak depa ni...

Dibenci.

Pagi tadi Ecah ada bagi motivasi kat group Taayah. Untuk tidak terlalu memikirkan kelemahan diri sehingga menutup peluang untuk mengexplore kehebatan diri. Lebih kurang camtu ayat dia.

Malam ni aku takleh tido. Sibuk membaca nota sambil merenung kelemahan diri. Maksudnya,sambil membaca sambil teringat benda lain. Dah habis baca,hati tetap begini. Sedih.

Aku pernah kena serang masa form1. Ada satu kejadian masa first day aku di Taayah. Dari kesilapan kecil,aku mula dicop. Selepas itu timbul satu isu pulak mengenai nama panggilan. Kawanku yang baik hati telah memberitahu senior aku suruh kawan2 aku panggil aku dengan nama itu sedangkan dia yang nak panggil camtu. Aku awal lagi dah melarang.

Kemudiannya wakil diorang datang. Akak tu cantik. Dan agak terkenal. Dia datang tanya aku soalan macam2. Pedih. Satu benda yang aku ingat jugak. Dia cakap aku perasan ada akak minat aku. Memang aku selalu senyum pada akak tu. Tapi bukan sebab minat. Tapi sebab dia buat baik pada aku. Mungkin ada perkara lain yang aku tak ingat. Tapi aku ingat yang aku tak berminat untuk mempunyai kakak angkat. Takdela pegi bagi surat apa kat orang. Dan takde rapat dengan mana2 senior pun. Relationship sebegitu,aku tak berminat untuk menyibukkan diri. Banyak benda lain yang aku fikir. Contohnya, betapa tak seronoknya kehidupan asrama. Walau bagaimanapun lebih kurang masa tu,ada sorang akak yang betul minat aku. Dia dan kawan dia datang melamar. Erkk. Geli lak ayat tu. Tapi kejadian dimaki itu,aku ingat sampai sekarang. Dan pernah sekali dilaser kerana tudung baru menggantikan tudung getah. Tahukah mereka,mak aku yang jahitkan tudung2 itu. Adakah patut untuk aku membuang atau menolak benda yang mak aku buat? Kami bukan orang kaya pun. Dan aku jenis jarang meminta atas alasan tak mahu menyusahkan.

Aku ada satu sifat iaitu ambil mudah. Aku tak suka serabut. Benda yang akan  buat aku tak senang duduk akan aku elakkan. Benda yang aku rasa menyusahkan aku takkan buat. Ya,couple salah satunya. Fikirkan. Bila couple,macam ada saty rasa tanggungjawab. Kena fikir macam2. Paling aku stres pasal dressing dan muka. Muka aku ada parut. Berapa orang yang sudi terima parut di muka. Kadang2 aku nampak raut jijik di muka kawan bila pandang aku walaupun dia tu perempuan. Baru perempuan. Lelaki lagi la. Pastu aku takde duit beli baju cantik,mekap dan topup lebih untuk mesej dan bergayut(masa belajar kisahnya). So aku tak kisah tak couple. Juga, sebab belajar sekolah agama juga aku tahu dosa bila couple.

Aku tak suka berada di tempat yang sama terlalu lama. Contoh duduk dalam kelas masa prep. Atau dok dalam kelas dengar cikgu mengajar. Aku tumpu dalam 5minit pastu aku buat kerja lain. Aku suka belajar sendiri sebab aku bebas untuk faham macam mana pun. Kalau aku ambil masa nak faham pun,aku ja yang susah. Kalau harap pada cikgu mengajar, cikgu banyak lagi student kena bagi perhatian. Takkan nak tunggu aku seorang faham baru boleh gi next chapter. Dan lagi satu,otak aku bergerak sangat pantas masa belajar sendiri. Takkan mengantuk.

Eh apa aku melalut dah ni.

Kemudiannya semakin besar semakin susah untuk puaskan hati orang. Dah besar baru jumpa kawan yang jenis suka kutuk orang kat belakang, pastu aku pun jadi mangsa jugak. Dan tak semua benda tu betul. People make their own judgement and believe theirs are true.

Sebab ambil mudah jugak aku dapat banyak masalah. Sometimes bukan sengaja pun. Aku mudah terlupa dan bila aku ingat,dah terlambat dan kemudiannya kena tuduh macam2. Sebab tu walaupun dok kelas first tapi kena pandang slack je dengan classmates sebab asyik buat hal. I looked playful but I'm serious about studies. Because I have much better performance in studies than other things,also I have good brain among my siblings. I have to get good grades to make my parents proud. I dont have ambition actually. And now, I'm taking Masters for the same reason.

Feel lucky enough, I had someone who accept me for who I am and been with me through the worst things happened in my life. I couldnt say how grateful I was, but things changed. Apparently,I am not that lucky. I am still ugly duckling but with ugly heart. At least the ugly duckling have good heart and then transform beautifully.

Feel alone in this world again.








Saturday, October 25, 2014

You are too perfect.

This blog is where I express my feeling. As a therapy. I do not write to raise sympathy or to please readers. I have right to express myself didnt I? I also have right to have 1001 type of feelings. Is it wrong for me to be sad or angry? I never cried to you for help. Why you always act like you miss-know-it-all? Im always the weak type, always let others do or say anything they want because I dont like argument. Now that I looked angry,you said that I shouldnt be angry because Im the one who crying for attention and support at the first place. And now when people giving their care and support,why should I angry???!

Im sooooo curious. Just when do I ask for the support? Do I write everyday asking people to help me?To give attention to me? To sympathize me? I never forced anyone to read everything I wrote before. You can block or go away from it if you feel sick of my melancholy. I  have no problem with that. Its your right. But my sad stories are all here and in wechat status. You are not my follower in any of that,arent you?

And one more thing, do you know every little things I went through to judge me? Do you know what EXACTLY happened? Yes you can say what you want. But you dont know what you were saying. You just read what they are saying and made some judgement. I was not comfortable to talk about that topic, thats why I chose to be silent. How do you expect me to respond to your idea then?

1. Yes dear,I will do that
2. Oh, I forgot him already
3. I dont want to move on :(
4. Help me forget him!
5. Thank you my dear friends,I love you!

Number 5 is soooo correct. I never found nice friends as you guys. But if I wrote that,will I stop the topic?

I just want to avoid the topic and all Gemok story in that group. I did mention about Gemok sometimes to share something about the topic. Thats all. Hes my bestfriend and always with me during my worst time. I love him but he doesnt. Im okay with that. Its not something that can be forced. Again,my melancholy is a way I release the pain, not to make him love me. He will if he want to. And I dont want to have another love because I just dont feel like it. I will when the time comes. Its not something that can kill me if I dont.

I never judge you, I always think you are super cool. You got many talents, I somehow idolized you.

You are too perfect. Just ignore this loser. And stop this already. I already have piles of problem right now,well..it might sound tiny for someone mighty as you.

Thursday, October 23, 2014

I am okay lah.

Kat group whatsapp siang tadi diorang dok kerjakan aku.siap buat hashtag special. Pastu heran nape aku menyepi sepanjang hari. Saje malas nak masuk.

Sebabnya? Diorang komen macam aku meroyan tak dapat Gemok. Padahal aku okey je. Kat wechat tu nampak je macam aku buat ayat frust menonggeng. Tapi sebenarnya aku okey. Ade la sorang member yang memahami datang private message aku cakap bertabahla, kite je tahu apa yang kita lalui. aku terharu,tapi sebenarnya aku okey je. Dan aku boleh je nak cari lelaki lain. Tak la sampai nak clingy sangat kat Gemok. Tapi aku malas nak cari. Kan aku baru sambung belajar.life tak stabil. Finance pun tak stabil. Kalau aku gatal nak bercinta sekarang bukannya bole kawin dalam masa terdekat pun. Aku tak minat bercinta sebenarnya. Sebab tu la aku selesa kawan dengan Gemok. Sebab kawan tanpa cinta. Lelaki lain cuma nak cinta je kalau tak,taknak kawan rapat. 

Seriously,aku tulis segalanya dalam blog sebab aku nak luahkan ape je yang aku rasa dan fikir tanpa perlu fikir apa yang orang lain akan fikir tentang aku. Kalau dalam fb or wechat, orang akan tanya "what happen darling,are you ok","be patient darling" and so on. For me blogging is dead end. Apa yang aku tulis tu berhenti kat situ je. Dan seriously aku pun kadang kadang lupa apa yang aku pernah tulis kat sini.


So please,just read and forget. Everything ends here. I dont want to talk about what I blogged. This is my other life. And please,mind your words toward others. Im not perfect, I might hurt others with my words too. Sorry guys. Please do not judge others.



Wednesday, October 22, 2014

Gemok tak rindu hang ke?

Amboi soalan. Disebabkan aku sebut nama Gemok dalam 2 topik harini. Maka nama Gemok muncul lagi dalam group whatsapp kami. Bukan sengaja nak sebut. Satu pasal basikal. Kan ke susah nak cite "kakak n abg ipa mmbe aku pun dok main basikal". Menimbulkan keraguan lak kan. Pastu tak cite lak adik di kampung pun berbasikal. Tapi basikal kanak kanak la haha. Satu lagi pasal moto GP hujung minggu ni.

Pastu diorang mula keluarkan soalan wartawan. Tak perlu kot paste kat sini nanti kena mintak tolong stickwithu.com sebab tak dapat lulus interview kerja.haha.ok tak da kaitan

Antara soalan tu "ko rindu Gemok eh", "Gemok tak rindu ko ke?" Suruh tanya direct kat Gemok. Jawapan aku senang je. "Kalau dia tak tiba2 mesej cakap dah sampai kat KL,maksudnya dia tak rindu aku la tu" Simple but deep.

Lepas tu aku cakap kat diorang yang aku akan cite kat sini jawapan Gemok.

Jawapannya.

Aku dah tanya direct tapi dia tak jawab yang tu. Dia jawab soalan lain. Hahaha.

Wednesday, October 15, 2014

Sayang sangat.

Andai kau juga mencintaiku..alangkah..hurmmm.. I'm ok.. As long as you are happy...

Tuesday, September 23, 2014

Saya tahu...

Maafkan sy sebab haritu..Kalau ingat sy semula nnt cari lah sy...

Maaf atas segalanya.

Wednesday, September 17, 2014

I wish.

Harap dapat jumpe lelaki yang macam ni nanti. For him I'm the best regardless what others think about me. Ya,that's jodoh. I already knew since last year me and Gemok are impossible except for Allah.

Tuesday, September 16, 2014

Setia?

Sebab Sayang , Aku Tak Cari Yang Lain .
Sebab Sayang , Aku Tak Pandang Yang Lain .
Sebab Sayang , Aku Sanggup bersabar 
Sebab Sayang , Aku Masih berharap untuk kau 

3 hari berturut.

Huhu. Start Sabtu,Ahad,sampai semalam.

Sabtu nak servis kete kononnya. Pas balik keje. Tapi nak amik minyak itam full sintetik kat kawan Gemok,kawan dia takde la pulak. Keje. Pegi beli filter dulu then ke ropewalk kat Bagan then tunggu punya tunggu last2 ke Penang ke kite. Tengok wayang. Sebenarnya Jumaat malam nak tengok dah. Tapi moto Gemok block retak la pulak so busy. Nak tengok maze runner. Sold out. Tengokla Lagenda Budak Setan. Tapi dia tipu aku. Masa tu aku kat bawah. Dia pegi beli tiket. Aku naik je. Dia kata suma sold out. Lagenda budak setan pun. Dia cakap kite tengok cite Cina. Tak ingat tajuk,tapi ade la kat dinding tunjuk now showing,kat atas tu tulis Flemington Hotel. Macam love story. Tak kisah pun,aku memang suke tengok cite cina.huhuhu

Masuk dalam aku nampak ramai Melayu. Aku dapat agak dia ni tipu. Kalau cite cina mesti ramai cina dalam tu. Ni sorang pun takde. Ces.

By the way,lagenda budak setan tak best. I prefer the novel. Huhu.

Balik singgah makan kat area Tokong Ular. Makan chicken chop lagi.


Ahad. The Maze Runner lak. Hero muka macam Paul Walker muda. Aku suke Newt dalam cite ni sebab rambut dia cantik. Rasa nak belai. Huhuhu. Minho yang korean tu hensem dan nampak gagah sekali masa berlari. Ahh terpesona...




Maze runner sangat okey. Cuma part terkejut tu haha Gemok dah pandang slek kat aku sebab over terkejut. Out of control ok. Lagipun aku tutup mata je bukan sampai gi peluk dia. Ceh.

Ahhh Newt. Betul la aku memang tengok rambut dulu baru tengok muka. Kalau hensem tapi rambut out,huh. Tapi yang ni tak nampak sangat rambut cantik tu. Kena tengok sendiri kat movie baru nampak.

Then Isnin. Gemok kata dia busy. Aku redha jelah. Aku pun banyak keje. Gi mengajar pastu pegi Junjong amik stok. Stok ape? Haa nanti teman kabor kan. Kat next entri okey. Balik tu mase tunggu burger dia mesej. Tanjat gegurl. Euw gedik sangat ayat nih. Kahkah. sebab ingat dia nak hilang 2hari. Dah makan burger gi makan tomyam lak ngan dia. Masa makan dia ajak aku gi satu tempat.

Dia cakap confirm aku nak. Aku tanya "nak gi beli baju ke?" Haha lampik. Rupanya karok! Huhu dari minggu lepas cite nak karok tak habis lagi. Kak Ilya pun busy sangat barang baru nak kuar. NPI katekan. Anak buah Hann Tan. Tak dapat le ke karok lama dah.

Gi kat Sungai Bakap. First time. Pilih lagu baru masuk bilik. Bilik karaoke bukan bilik lain okay. Aku pilih 6 lagu,dia pilih 4 je. Tak best sangat,tak banyak pilihan lagipun tak banyak lagu baru. Aku pilih-Nurani (Kristal),lagu wajib karok aku la tu, Noktah Cinta, Mungkinkah terjadi,flying without wings(westlife), Love u like a love song(selena gomez),I dont wanna miss a thing. Dia pilih Harapan (Hyper act), Baldu biru(duet),Penglipur lara dan lagi satu aku tak ingat. Huhuhu...lama dah tak karok dengan dia. Last 3tahun lepas kot. T_T  Dia taknak bawak aku gi karok sebab katanya tempat tu bukan elok sangat. Huhu


Haritu aku cakap mungkin tu last kami kuar. Tapi sekali hambikkk kau huhu. Mesti korang rasa aku drama queen sangat haha. Aku tak harap pape pun tapi aku ade gak bagi hint kat dia. Tapi aku agak sendiri je,aku yang sedih lelebih nanti hahaha. Dia mesti cool aje. Haha bye







Saturday, September 13, 2014

Saranghamnida

,;*"*;,;*"*;,
*;,    I    ,;*
    "*;,;*"
,;*"*;,;*"*;,
*;, ℓσνє  ;*
    "*;,; *"
,;*"*;,;*"*;,
*;,   υ    ,;*
    "*;,;*

Wednesday, September 10, 2014

Ku mahu kau tahu...

Di sudut termenung jauh...
Mengenangan nasib kita
Kita miliki separuh
Berbentuk hati cinta namanya

Walau kau jauh
Ku sentiasa menunggumu
Inginku imbas kembali memori

Walau kau jauh
Ku berjanji kan terus tunggu
Dipisah lautan biru

Ku mahu kau tahu
Aku kan terus menunggu

Jaga benar gambarku dalam telefon bimbitmu
Jangan pernah sekali kau buang
Seperti cinta ini yang terbuku
Akan bersemi jua

Walau kau jauh
ku sentiasa menunggumu
Inginku imbas kembali memori

Walau kau jauh
Ku berjanji kan terus tunggu
Dipisah lautan biru

Ku mahu kau tahu
Aku kan terus menunggu

Terus menunggu
Kita kan bersatu
Terus menunggu
Ku mahu kau tahu

Tuesday, September 9, 2014

Semuaaaa buruk aku dia nampak

   
Seperti biasa. Cerita Gemok. Cerita Gemok sekarang banyak peminat. Hahaha. Yela sangat.


Seperti yang orang sedia maklum. Aku ni kurang ciri keperempuanan. Bukanla aku tomboi. Aku lemah lembut,tapi ciri2 lain tu kurang. Macam skill memasak,skil bergaya dan sewaktu dengannya.

Gemok ni dia lelaki yang pelik sikit. Sebab dia suka barang perempuan. Contoh deoderan Nivea pink yang untuk perempuan tu. Nivea kan ada untuk lelaki gak. Tapi dia tak suka. Minyak wangi suka Flora Gucci. Syampu pakai Loreal merah. Dulu dia pernah pakai Sunsilk pink. Rambut memang dia jaga. Pakai conditioner bagai. Tapi tak rebonding walaupun lurus berkilat. Sebab family dia memang semua rambut lurus. Kakak2 dia pakai tudung. Memang tak rebonding la kan.

Beza dengan aku. Aku pakai apa saja ikut dan. Sebab aku ada masalah kelemumur,syampu yang rasi dengan aku Head&shoulders la. Sekarang pakai Clear ok la juga. Pencuci muka yang basic. Masker sume tu tak reti. Minyak wangi aku tak reti sangat. Dulu pakai yang Silky Girl tu je. Ok jugak.

Mula2 aku kenal dia. Aku memang sesimple nye la. Keluar dengan dia pun comot je. Lepas tu lama2 baru la dia tegur macam2. Tegur elok2 je la. Tapi buat aku malu gak la. Huhuhu

Sebab tu la last2 dia jadi consultant aku. Beli baju tanya dia. Beli tudung tanya. Seluar pun. Kasut. Barang dalam aku tak tanya la. hahaha. Conditioner ape bagus pun aku tanya dia. 

Dan lastly,pasal lelaki pun aku tanya. Dia selalu gak bebel pasal ciri calon suami yang aku kena pilih. Aku tengok jambu je. Hahaha. Masalahnya kalau aku nak pun,bukan orang tu nak kat aku. So why so serious kan? Main2 sudah cuci mata. Nanti jodoh sampai tak nyempat2 je tetibe terus kawin.haha bye.

Monday, September 8, 2014

Mungkin yang terakhir kali?

Kisah semalam. Di Penang.

Dalam 9 malam he picked me up. Then singgah uptown sebelum ke Penang ke kite.

Sampai Penang cari makan dulu sebab wayang start pukul 12.25. Cari kedai makan tepi laut. Kali ni cari kedai lain pulak after few times makan kedai yang sama. Chickenchop dia sedap. I like.  Sekali Una cakap kedai tu banyak hantu..T___T

Pastu Gemok cakap nak karok after habis wayang. Macam tau2 aku memang teringin nak karok pun. Tapi habis wayang 1.55. Kol 3 karok tutup dah. Tak sempat. Tengok jam baru 10.30 aku suh dia gi bayar cepat gi cari karok. Gigih. Haha.

Cari karok terdekat tapi full lak situ. Kawasan Indon memang penuh puak tu la. Grrr.

Then pegi funfair area Queensbay Mall tu sebab frust tak dapat karok. Aku tak pernah pegi funfair. Masa unimas ada mini funfair tapi yang paling best pun rumah hantu la. Yang tu pun seram gak. Mula2 wat ilek wat pis tapi dah masuk tu teringat kadang2 hantu join sekali hantu. Paham tak? Hantu sebenar, bukan pelakon. Tskk.

So naikla Ferris wheel. Mula2 ok. Tapi elok2 kami kat atas. Masa tu berenti pulak kat atas dalam 2-3minit sebab nak ambik penumpang.Benda tu goyang2 lak. Aaaa serammmmm.kaki aku dah rase ngilu. So aku pijak kaki dia. Dia kan pakai kasut. Haha

After tu tengok permainan Hammer. Yang kena pukul kuat2 guna hammer besar satu button ni. Pastu keluar markah. Lupa nak record aksi Gemok tapi markah dia aku ingat. 661. Rupanya pemegang tukul tu licin. Patutla susah nak menang. Apa pun dapatla zirafah tali handphone tu. Thanks! Hihi.

Start cite Lucy tu aku macam dah ngantuk. Time tidur aku kan. Tapi bertahan sampai akhir gak sebab syok pulak. Satu2 nya clue yang aku ada sebelum tengok cite tu ialah lastnya Lucy jadi pendrive. Hampeh. Padahal sebenarnya bukan. Lucy tu jadi apa tak tau. Macam invisible la. Pendrive tu maklumat yang dia tinggalkan untuk researchers dan manusia sekalian.

Amboi. Sempat review Lucy. 

Habis wayang ronda Penang. Malam tu ada marathon keliling Penang. Tengok makcik pakcik lari memang hebat. Kalau aku memang surrender siap2.


Akhirnya masa berpisah tiba. Aku tak tahu apa akan jadi lepas ni,tapi aku tak berani nak fikir apa2. Cuma ingin simpan kenangan ini saja. Adakah kami akan still be best friends forever or instead? I dont have the answer.


 I I sedang cover kegayatan.
 Chickenchop nyaman.
 Comel la kononnye tu.wekkk.haha

Selamat malam semua.

Sunday, September 7, 2014

Betul kan kawan2?

Kadangkala...
Kita TIDAK BOLEH MEMAKSA Hati Seseorang Untuk MENERIMA Kita...

Walaupun...
Kita Terlalu BERHARAP Dia Akan Hadir Sebagai Peneman Hidup Kita... Kerana...
Ketentuan Dan Takdir Allah Telah Aturkan Bagi Setiap Hambanya...

Mungkin...
Insan Yang Kita Berharap Itu LEBIH BAHAGIA Dengan Insan Yang Dicintainya...

Apapun...
Janganlah IRI HATI Ataupun Bersifat BERDENDAM Melihat Kebahagiannya...

Malah...
BERDOALAH Agar Kebahagiaan Yang Sedang Dia Miliki Itu...
Mampu...
Juga Akan Kita Perolehi Bersama Insan Yang Lain...Suatu Hari Nanti.

Saturday, September 6, 2014

Mulut vs hati

Mulut Berkata : Aku Nak Dia Jumpa Yang Terbaik Dari Aku      
Tapi Hati : Aku Taknak Kehilangan Dia 

Mulut Berkata : Aku Taknak Ambik Kesah Pasal Dia         
Tapi Hati : Sesaat Pun Nama Dia Tak Pernah Hilang Dari Fikiran Aku  

Mulut Berkata : Buat Apa Nak Jelous ?          Tapi Hati : Jelousnya Aku
        
Mulut Berkata : Aku Okay lha        
Tapi Hati : Sakitnya Hati
        
Mulut Berkata : Takde Masa Aku Nak Rindu Dia         
Tapi Hati : Tuhan Sahaja Yang Tahu Betapa Aku Rindu Dia         

Mulut Berkata : Takde Masa Aku Nak Menangis Untuk Dia         
Tapi Hati : Tunggu Malam Nanti Baru Aku Nak Menangis Puas2         

Mulut Berkata : Aku Dah Move On          Tapi Hati : Aku Tetap Sayang Kau  .

Mulut Berkata : pergilah kau.        
Tapi Hati : menangis dan merayu agar tak ditinggalkan.  :( 

Thursday, September 4, 2014

Dia semakin sibuk..

2-3 minggu ni dia semakin sibuk. Aku memilih untuk tidak mengambil tahu. Facebook memang lama dah tak friend. Sebab mengetahui update diri dia macam menikam pisau ke jantung sendiri.

Dulu bila dia sibuk aku menangis. Duduk dalam bilik berkurung. Baca mesej lama2 dari dia. Tengok gambar dia. Fikir bukan2.

Sekarang. Bila dia sibuk, cuma ada satu jawapan. Jelas sekali. Tiada teka teki lagi. Ya aku sedih,tapi tak berpanjangan. Cepat2 aku cari jalan supaya tak bersedih. Keluar dengan kawan2. Buang masa di mana2. Lepak. Borak. Facebook. Group whatsapp Taayah. Aku tau kawan2 ku mesti pelik dengan keaktifan aku yang luar biasa di media sosial. Macam aku takde life sebenar sebab sentiasa aktif di alam maya. Kadang2 aku main game. Dan hari minggu aku balik kampung. Bukan lari,tapi tempat yang takde line memang ade kebaikannya dalam saat saat begini.

Teringat aku yang dulu. Yang innocent. Aku fikir aku cuma mahu bercinta sekali. Dan terus berkahwin. Kerana aku tak mahu nanti apabila sudah berkahwin aku tiba2 teringat pakwe lama. Aku tak sampai hati melukakan hati suami sendiri. Tak adil untuk dia kan.

Betul lah,manusia hanya mampu merancang.....

Aku ada sifat buruk. Aku gemar melakukan sesuatu untuk orang lain tanpa mendapat apa2. Kadang2 berlebihan. Aku bahagia bila dapat menyumbang sesuatu. Sifat ini yang merisaukan Gemok jika aku berpacaran dengan lelaki lain nanti. Dia bimbang aku dipermainkan. Tentulah dia tau,dia juga lelaki. Lelaki yang suka mengambil kesempatan bertaburan di muka bumi. Tentulah aku tahu,ramai kawan lelaki seangkatan dengan ku juga begitu.

Teringat kisah dulu. Aku yang sudah balik kampung untuk cuti Raya Qurban,sanggup berpatah balik ke Penang pada pagi raya kerana Gemok masuk hospital. Terlalu risaukan dia... Sedangkan siapalah aku padanya...

Selalu. Aku beria-ia pergi kepada kawan untuk spend masa bersama sedangkan kawanku tidak pernah berbuat begitu. Aku memilih untuk tidak berkira dalam persahabatan. Tapi banyak kali,aku rasa seolah tidak dihargai. Di waktu aku memerlukan,siapa yang bersamaku? Di waktu aku sepi,siapa yang sudi menemaniku?

Selalu aku rasakan kehadiranku tak diperlukan dalam dunia. World might be much better place without loser like me. Tapi aku yakin I'm still here for some reasons. Bila ada yang memerlukan aku,aku sedia untuk hadir. Bila tiada yang memerlukan,aku teman diri sendiri.

Apalah guna aku sebenarnya? Adakah aku akan dihargai sepenuh hati nanti? Seperti aku menghargai ramai orang dalam hidupku? Teringat drama I'm sorry I love you. Heroin tu macam aku. Selalu ada tapi orang tak pernah "nampak". Dan akhirnya dia mengalah. Kemudiannya mencintai seseorang yang "nampak" dia...


Masa aku disisimu semakin suntuk...Tidakkah kau menyedari yang kita bakal berpisah? Akankah kau bersedih kerana membiar aku pergi begitu saja? Akankah kau menyesal melepaskanku?






Lagu cinta untukmu...

ku pilih hatimu tak ada ku ragu
mencintaimu adalah hal yang terindah
dalam hidupku oh sayang
kau detak jantung hatiku

setiap nafasku hembuskan namamu
sumpah mati hati ingin memilihmu
dalam hidupku oh sayang
kau segalanya untukku

janganlah jangan kau sakiti cinta ini
sampai nanti di saat ragaku
sudah tidak bernyawa lagi
dan menutup mata ini untuk yang terakhir

setiap nafasku (setiap nafasku)
hembuskan namamu (hembuskan namamu)
sumpah mati (sumpah mati)
hati ingin memilihmu (ku milikmu)
dalam hidupku oh sayang
kau segalanya untukku ooh

janganlah jangan kau sakiti cinta ini
sampai nanti di saat ragaku
sudah tidak bernyawa lagi
dan menutup mata ini untuk yang terakhir

oh tolonglah jangan kau sakiti hati ini
sampai nanti di saat nafasku
sudah tidak berhembus lagi
karena sungguh cinta ini cinta sampai mati

tolonglah jangan kau sakiti cinta ini
sampai nanti aku tidak bernyawa lagi
dan menutup mata ini untuk yang terakhir

oh tolonglah jangan kau sakiti hati ini
sampai nanti di saat nafasku
sudah tidak berhembus lagi
karena sungguh cinta ini cinta sampai mati
cinta sampai mati

Tuesday, September 2, 2014

Say hi to makcik Udez.

Tak cantik kan aku pakai selendang camni? Ok bye.

Perfection never exist.

Peringatan buat diri ku dan diri mu......
Satu kisah:
 Suatu hari, aku bertanya kepada guruku: "Bagaimana caranya agar kita mendapatkan sesuatu yang paling sempurna dalam hidup..?"
 Guru : "Berjalanlah lurus di taman bunga, lalu petiklah bunga yang paling indah menurutmu dan jangan kembali kebelakang..!"
Setelah berjalan dan sampai di ujung taman, aku kembali dengan tangan hampa..
Lalu Guru bertanya : "Mengapa kamu tidak mendapatkan bunga walau satu pun..??"
Aku : "Sebenarnya tadi saya sudah menemukannya, tapi saya tidak memetiknya, karena saya fikir mungkin yang di depan pasti ada yang lebih indah. Namun ketika saya sudah sampai di ujung, baru saya sedar bahawa yang saya lihat tadi adalah yang TERINDAH, dan saya pun tak mungkin kembali kebelakang lagi..!"
Sambil tersenyum, Guru berkata : "Ya, itulah hidup.. semakin kita mencari kesempurnaan, semakin pula kita tak akan pernah mendapatkannya kerana kesempurnaan yang hakiki tidak pernah ada, yang ada hanyalah keikhlasan hati kita utk menerima kekurangan.."
• Bila tak kuasa memberi, jangan mengambil.
• Bila terlalu sukar & sulit utk mengasihi, jangan membenci.
• Bila tak mampu menghibur orang, jangan membuatnya sedih.
• Bila tak mungkin meringankan beban orang lain, jangan mempersulit/memberatkannya.
• Bila tak sanggup memuji, jangan pula mengeji.
• Bila tak mampu menghargai, jangan menghina.
.."JANGAN MENCARI KESEMPURNAAN, tapi sempurnakanlah apa yg telah ada pada kita"...

Di kongsi dari sahabat, mudah2han bermanfaat

Saturday, August 23, 2014

Saya...

Saya Sukakan Awak Sampai Saya Terlupa Yang Saya NI Hanya KAWAN BIASA...

Saya Rindukan Awak Sampai Saya Terlupa Yang Saya NI BUKAN Sapa² pun...
 
Saya Cintakan Awak Sampai Saya Terlupa Yang Saya Hanya Bermain Dengan Perasaan SENDIRI...

Saya Nak Sangat Memiliki Awak Selamanya Sampai Saya Terlupa Yang Saya TAK LAYAK MEMILIKI AWAK...

Saya Hanya Dapat Dekati Awak Dan Buat Awak Tersenyum Di Saat Awak BERSEDIH...

Saya Tahu Kehadiran Saya Hanya SEKETIKA...

First date dengan jiran sebelah.

Tajuk kemain. Hahaha bertabahlah. Entri ni panjang berjela.

Aku rasa pernah cite pasal jiran aku ni. Bukan jiran rumah. Tapi jran meja di opis.  Dia pernah tanya kenapa Melayu tak boleh celebrate Valentine Day dulu. Aku de cite sini.

Masa mula masuk JCY dulu aku disuruh duduk sebelah meja dia. Meja tu penuh dengan tray barang,tooling semua. Dia kan section Head untuk Tooling,NPI dengan AQ. Memang jenuh dia mengemas.

Lepas tu budak baru masuk NPI. Diorang susun semula kedudukan tempat duduk. Mula2 Izat tu duduk sebelah kanan Tan. Aku dari mula masuk dok sebelah kiri Tan. Lepas tu bila Zati masuk diorang susun balik bagi engineer2 NPI duduk sebelah2. Aku tak faham mula2 tu aku kena pindah mana. Pastu Tan yang terangkan "Izzat dengan Zati dok sebelah Nadia,Shuhada tukar duduk tempat Sunder,Sunder pindah tempat U. U dok tempat Izzat. Jangan risau U tetap dok sebelah I."Ayat akhir tu sambil dia sengih. Haha dia ni kadang2 bole jugak bergurau. Cuba time dia tengah stres. Kalau lawak gila pun tak dilayan.

Nak kate rapat sangat pun tak jugak dengan dia. Cuma rasanya sebab dari dulu meja sebelah dia kosong. So bila aku masuk baru dia ada jiran/teman.

Habit dia ni tengahari@lepas lunch dia selalu tertidur. Aku mula2 tak perasan. Sebab masa tu aku selalu duduk cleanroom. Jarang dok opis. Tapi member yang cite. Mungkin sebab dia ni comel pastu single,so akak2 opis tu minat nak usik2 dan perati dia.

Aku tak pernah la tegur habit dia. Tapi ada sekali tu ada cabutan bertuah kat opis. Dia dapat pati ayam. Masa dia minum tu dia yanh cakap dengan aku dia selalu mengantuk. Aku suruh dia beli pati ayam Brands. Esoknye dia bawak dah. Tapi rasanya sama je kot dia mengantuk jugak. Hehe jangan marah ye Tan.

Dia hari2 makan ubat. Sekali tu ubat Klinik Kulit Lim. Muka dia flawless je so aku heran dia makan ubat ape. Tapi dia tak cakap. Just cakap bukan untuk cantik. Mungkin dia ada gatal2 kot.  Sekarang ni ubat lain pulak. Dalam paket2 kecik. Sehari 2bijik. Warna coklat. Tak taulah ubat ape.

Tiap kali salah seorang dari kami cuti. Mesti akan tanya kenapa. Sekali tu aku tau dia pergi Johor. Aku ingat melancong. Rupanya pakcik dia meninggal. Rasa bersalah aku sebab aku terus mintak souvenier bila dia datang kerja. Masa adik aku meninggal aku cuti seminggu. Mungkin dia ni tak aktif facebook kot so tak nampak status dan gambar kat hospital. Aku datang tu dia terus tanya "eh u cuti lama kan.seminggu.pegi mana?holiday eh?" Aku jawab "takla my brother passed away." Dia pulak nampak bersalah.

Dia ni selalu ingat aku takde kawan. Masa aku baru masuk. Dia tanya kawan aku Amira "u tak ajak Huda makan dengan u ka" Padahal memang hari2 aku makan dengan Amira tu. Huhu.

Ada sekali tu. Dia mintak nombor fon Izat. Sah2 la aku takde. Sebab kan masing2 ada speed dial. Kalau ada pape call je speed dial. Lagipun aku jarang ada kerja sekali ngan Izat tu. Dia cakap kat aku ape tau. "U ni memang tak campur dengan orang eh. Nombor fon kawan2 takde. Facebook kawan2 JCY pun takde" I is sentap okey. Memang lepas benti dari Honda aku memang tak berkawan sangat dengan budak2 kilang yang aku masuk lepas tu. Ada pun cukupla 4-5 orang rapat.

Lepas tu dia pegi tanya orang lain nombor Izat. Bila dia duduk balik aku tanya la "dah dapat ke nombornye?" Dia tanya aku nak ke. Izzat single. Mie tu pun single. Hampeh. Nyesal tanya. Tapi aku tak ambik pun nombor diorang. Aku amik nombor bos aku,and few numbers lagi yang penting. Sambil tu dengan selamba mintak nombor dia sekali. Nasib dia bagi tak banyak soal. Pastu aku nampak noti ade wechat rupanya. Boleh tahan jugak. Mesti ada main shake jugak kadang2 ni. Haha.

Satu benda memalukan aritu aku beli pad Lexee kat Rahman. Rahman ni da kawin so tak malu la nak beli. Masa nak bawak kat meja aku sorok2. Tapi Tan ni cepat pulak processor dia masa tu.tau pulak dia aku beli pad. Dia cakap kat aku "Kenapa U nak sorok. Rahman lelaki,I pun lelaki. U beli pad kat dia takpa tapi dengan I u malu pula" Cis. Tak pasal kena gelak.

One day ada jamuan raya kat opis. Ada one guy ni bawa lemang masuk opis bagi kat kak Mazni. Aku tak perasan pun. Tiba2 dia cakap "huda favourite food u". Aku macam hah? "Tu lemang Amran bawak". OMG dia tau aku suke lemang. Huhu terharu sangat.

Okey pasal first date.

Ceritanya bermula 1-2 minggu ni. Hann Tan tanye bila aku last day. Aku bagitau dan tanya balik "kenapa,nak belanja I eh?hehe" Dia angguk dan jawab "yela" dengan serius. Tapi kat kantin. Ceh. Ape kelas kan belanja makan kat kantin. Sobssss.

Pastu Jumaat kan berkabung. Aku whatsapp dia malam tu suruh pakai baju grey. Sebab aku pakai baju kurung grey haha. Siap pesan aku nak kek secret recipe. Dia cakap ok. Tapi aku takla harap sangat sebab dulu masa aku mesej dia bagitau dia naik pangkat pun dia cakap nak belanja tapi sampai sekarang takde ape.T_T

Pagi tu dia pakai baju hitam. Hurmmm.Tapi rasanya jarang dia pakai baju tu. Nampak baru. Lupa dah la tu.

Pastu tengahari tu aku hulur tangan kat dia. Dia tanya kenapa? Kata nak bagi kek... Dia kata "malam nanti la kita pegi" Aku terus erkk betul ke ni? Dia cakap betul la... Hoyeahhhh.. Kak shud pulak pasang telinga dengar Tan cakap nak bagi kek. Huhu

Petang tu aku datang kat meja aku dia yang tanya pukul berapa nak pegi. Kat secret recipe mana. Dia kan selalu balik kerja lambat. Aku ingat nak balik dulu la mandi ape. Dia cakap "oh u tunggu I kat rumah eh" Haha kalaula dia datang jemput kat rumah memang kecoh la opis nanti. Aku suruh dia mesej je bila dia nak balik. Dia kata dalam 7.30.

Aku pulak relak2 je. Nervous lak tu. Pikir lak nak pakai baju pe haha. Keluar dengan Gemok pun pikir tapi tak kisah sangat sebab Gemok bukan pakwe aku pun. Hann Tan ni sebab ni mungkin first and last dapat dinner berdua. Diorang cakap dia bukan jenis suka keluar malam2 gi makan ape ni. Berdua lagi la tak.

Tapi aku heran 7.30 aku keluar dari rumah pun dia tak mesej. Mungkin dia lambat. Takpela gerak dulu. On the way dia call. Rupanya whatsapp dia tak masuk kat fon aku. Tau la line kat umah ni kadang2 gile. Dia cakap dia dah on the way ke autocity. Aku suruh dia bawak 30km/j sebab aaa aku tak suke orang tunggu. Dahla dia nak belanja pastu kena tunggu lak. Ish ish ish. Siap pesan dia suh main candy crush sambil tunggu aku.

Secret recipe Autocity memang biasanya tak ramai. Mostly Chinese. Pekerja pun chinese. Yang Seberang Jaya tu banyak Melayu. Jusco aku malas gi sebab parking susah. Lagipun takut kantoi dengan budak kilang.

Masa aku sampai memang nervous. Orang lain pandang pelik sebab yelah,lelaki Cina eating with Malay Girl. Walaupun aku chinese look(muntah.haha) tapi dah pakai tudung tu memang Melayu habis la. aku duduk terus silentkan phone. Tebiat habis aku ni. Dia pun tengok aku pelik masa sedang menyilentkan phone tu. Yela aku dok sebelah dia 15 bulan macam2 ringtone aku pakai. Kan aku selalu set ringtone untuk mesej Gemok. Kalau time Gemok rajin mesej aku berapa puluh kali la dia dengar ringtone phone aku dalam satu hari. Tetiba kat luar aku sibuk lak kan nak silent haha.

Hann Tan memang matang dan gentleman. Whatsapp dia yang tak sampai tu berbunyi "are you ready to come out?" Bayangkan kalau betul jadi boyfriend. Ahhh cair. Pastu masa aku dok tengok menu. Tanya dia kek ape sedap. Dia bagi cadangan la few cakes. Tapi aku teringat dia mungkin lapar so aku suruh dia cepat order. Dia tanya "u dah buat pilihan eh?" Lepas tu aku macam "aa dah"

Sebenarnya masa dia dok sebut order dia baru aku decide nak makan ape. Kalau gi dengan kawan2 atau Gemok aku dan kawan2 aku jenis suka biar waiter tunggu lama. Gemok selalu bebel pasal ni.Huhu. Pastu Hann bebel sebab last2 aku pilih chocolate indulgence gak. Kek yang mula2 aku tengok pastu kata tak mau tu.haha

Tapi tapi tapi.dia ni memang kesihatan. First time aku makan dengan orang yang order fresh milk. =.="

Aku pulak makan sangat tak sihat. Dengan latte nya. Kek lagi. Total different. Dahla kek 1slice je pun besar. Dia ada sebut pasal gemuk makan kek tapi aku buat tak dengar haha

Sambil2 tu sempat capture gambar dia. Tapi fon aku ni spoil la. Bunyi shutter takleh silent. Pastu dia cakap "u tangkap gambar I curi2 eh" haha kantoi. Nak ajak selfie aku memang tak mampu. Aku kan tak suka bergambar sangat. Bila terpaksa tangkap mula la ekspresi muka terpaksa sangat. Satgi mesti gambar dengan dia tu tak jadi..T___T

Agak lebih sejam gak aku duduk dengan dia. Nampak pekerja kemas2 meja kat luar tu baru aku ajak dia balik. Sebenarnya aku sian dia balik kerja mesti letih. Aku dah siap berehat tadi huhu. Tapi sebab sayang nak balik aku makan la slow2 haha. Lagipun aku memang kenyang.

Tapi kan. Banyak2 benda yang dibualkan. Satu soalan yang aku paling segan sekali dari dia ialah "u masak ke kat rumah" haha adoiiiiiiii. Terkesima sebentar.

Mungkin dia perasan gak aku nervous kot. Aku sebenarnya tak suka makan dok depan laki. Sebab aku nervous bila nak cakap tu aku pandang dia,orang tu pun pandang aku. Dahla meja tu kecik. Aku sambil cakap sambil tengok kiri kanan jadinya. Arghh awkward. Ikut kajian katanya lelaki yang perangai cam aku. Prefer pompuan dok sebelah dia daripada dok berdepan. Sebab lelaki tak kisah tak nampak muka pun.asalkan dia tau pompuan tu ada kat sebelah je ok dah. Ni aku pulak yang awkward. Dia ok je. Mungkin gak sebab selama ni dok tepi dia ja so kalini dia teringin nak berdepan ngan aku pulak kan. Assumption apakah ini...haha redha jelah wehhh

Last tu dia cakap "jumpa lagi nanti bila ada peluang" Ada nampak sikit riak sedih (takpela bagila aku perasan sikit weyyyyyy) masa nak pisah tu.

Sedih lak aku bila ingat.

Kak ilya suruh aku gi ngorat dia. Aku ni dahla tak pandai ngorat pastu nak ngorat lelaki yang pemilih pulak kan. Gemok yang dah kenal aku 3tahun setengah pun reject aku yang serba serbi tak kena ni. Ni kan pulak dia. Dahla nanti memang banyak gak constraint yang akan ditempuh. Lainla kalau dia yang ngorat aku dulu. Aku ni dari beberapa tahun dulu dah cakap dengan mak aku yang mak aku akan dapat menantu Korea. So mak aku kompem ready dah. Mak dia nak ke menantu Melayu? Huhu dahla.

Yang lawak petang tu kak Ilya dok usik aku pasal nak makan malam. Dia tak cakap terus terang tapi just cakap malam nanti nak buat friendfinder cari aku.nak datang kacau la. Hann Tan yang sengih sengih.

Btw thank you Tan for being such a good friend. Dia ja yang buat farewell party untuk aku. Sobsssss.















Dibenci.

Lepas Gemok menjauhkan diri dan suruh cari lelaki yang lebih baik dari dia dulu,aku ada cuba berkawan dengan seorang jejaka di kilang. Sebab utamanya ramai cakap dia ni sangat baik dan single pula tu. Kita panggil dia M.

Satu hari. Keluar dengan kawan2. Kita panggil dia I. Bersama seorang kawan lain yang baru kenal. Dia sama kilang ngan kami tapi plant lain. Kita panggil dia ni L.

Masa tu aku rasa aura lain kat dia ni. Dia senyap ja masa lepak tu dan asyik dengan phone bermesej.

Then esoknya kot. Aku lepak dengan kawan2 yang sama tapi without L la of course. Aku cakap "jangan2 dia ni kapel dengan M". I tu terkejut dan tanya kenapa aku bole fikir camtu. Dahla L tu putih melepak. M tu hitam manis. Macam taik cicak katenye. Tapi aku tak jawab.

Satu malam tu gi makan dengan kawan2 termasuk I ni. Makan nasi ayam penyet. Naik kereta aku. Then after makan drop diorang kat kilang sebelum balik. Kebetulan masa tu duit aku hilang so aku pegi cari dengan kak Mas berdua kot2 ada orang jumpa tapi takde rezeki. Yang lain dah balik. Keluar kilang aku nampak L naik kereta M. Terus aku cakap dengan kak Mas "betul instinct saya"

Esoknya I cakap diorang dah tau lama pasal benda tu tapi sebab diorang bukan L so takkan nak cite. Well I'm hurt sebab kawan2 sembunyikan pasal ni. Bukan sebab M dah berpunya. Seriously aku rasa lega masa tu. Sebab aku tak la suka M sangat pun. Aku fikir aku cuma cuba mengalihkan perhatian aku dari Gemok dengan menggunakan M. Kalau M nak kat aku,aku rasa aku takkan berlapang dada terima dia sebab hati aku memang pada Gemok. Syukur aku tak menyusahkan hidup orang lain dengan harapan palsu.

Then hidup aku diteruskan macam biasa. Gemok masih kawan baik aku. Masa eksiden pun dia yang tolong aku macam2. Dan aku bersyukur ada insan yang sudi menghulurkan tangan di saat aku kesusahan...

Siang tadi aku cerita pada I yang M ada mesej mintak maaf kat aku. Sebab takut aku kecik hati pasal perbuatan dia dulu. Aku okey je sebab bukan ade feeling serius kat dia pun. Pastu I bukak satu cerita. Katanya lepas kami keluar sekali tu,L marah2. Dia tanya I hubungan aku dengan M. I jawab "huda tu main2 saja dengan M. Dia tengah gaduh dengan pakwe dia(Gemok) pastu pakwe dia suruh cari laki lain."

Oh. Maksudnya selama ini aku dibenci oleh L.

Bila mengetahui aku dibenci oleh 2 orang dari pihak berbeza,aku rasa loser sangat. Aku orang yang takde pape dan hanya bole mengimpikan saja untuk memiliki kebahagiaan dunia memang tak berkeinginan untuk menjadi perampas. Sebaliknya aku sudi menolong mereka mencapai kebahagiaan itu. Tu lah seorang yang bernama Udez. Sentiasa disalah tafsir dan seorang loser. Lebih baik aku pergi.




Thursday, August 21, 2014

Terima kenyataan

Menerima kenyataan tiada jodoh itu bukan mudah..kerana sayang itu tidak mudah pergi..biarpun masa sudah lama berlalu...

Hurmmm.

Wednesday, August 20, 2014

Sayang.


Air mata takkan menitis
Jika hati tak terluka...
Ketawa takkan wujud
Jika hati tak terhibur...
Rindu takkan hadir
Jika hati tak menyayangi...
Dan sayang takkan berputik
Jika hati tak mencintai...

Apabila aku kesepian
Hiburkan aku dengan suaramu
Apabila sakit
Ubati aku dengan kasih sayangmu
Dan apabila aku pergi
Kuburkan aku dalam hatimu

Tiada cinta tanpa air mata
Tiada rindu tanpa kasih sayang
Tiada kejujuran tanpa keikhlasan
Dan tiada yang akan berkekalan tanpa kesetiaan

Seseorang yang mencintai kamu
Begitu jarang memujimu
Tapi dalam hatinya
Kamu adalah yang terbaik.

Sesungguhnya SAYANG wujud dari sebuah pertemuan
Dengan sepuluh pertanyaan
Dan seratus keyakinan
Mewujudkan seribu pengorbanan
Serta berjuta kali perjuangan
Dengan hanya satu keikhlasan hati.

Cepat fedup.

Aku rasa aku jenis cepat fedup la dengan benda yang aku tak pandai. Macam tak suka gile sifat putus asa ni sebab banyak benda aku akan buat sampai habis. Aku tak suka berenti buat kerja separuh jalan. Macam kalau tengah buat sesuatu pastu kena buat kerja lain. Tunggu aku habis buat tu dulu baru aku gi yang satu lagi. Tapi aku tak suka orang tunggu. Sebab aku tak suka tunggu orang maka aku pun tak suka bila ditunggu. Rasa macam kena ketuk kepala banyak kali.

Mungkin sebab low self esteem kot. Contoh bila mekap. Baru pakai lipstick. Membe2 laki kelas dah ejek cakap tak sesuai la,ko lagi elok bila tak pakai pape la. Dah cewah2 kan aku. Terus tak nak mekap. Biarlah pucat dari kena ejek.

Bila pakai baju lawa sikit. Orang tengok lama2 aku mula la tak selesa. Walaupun aku suka baju tu tapi sebab tak suka orang tengok lama2 aku pun jadi malas nak pakai baju lawa tersebut. Perangai apakah ini? Anak dara patutla melawa kan. So kalau nak bagi aku pakai lawa2 jangan tengok lama2 atau tegur. Kalau tak confirm aku gi tukar baju lain nanti.

Memasak. Bila mood memasak aku datang. Pastu kena sound "itu pun tak tau" atau "tu la rajin sangat masuk dapur". Confirm aku letak balik senduk. Mood memasak aku tak datang selalu jadi baik diam bila aku nak masak. Cakap apa yang penting saja. Sakit hati terus bila ingat. Lagi2 kalau adik cakap "rajin pulak yong harini". Dia bangun tengahari aku tak cakap apa pun. Padahal aku dah buat macam2 dah sebelum dia bangun tu.

Kerja kemahiran tangan. Ni memang leceh sekali. Baik bertukang, melukis, even guna pembaris nak buat garis lurus pun boleh senget jugak! Aku pernah belajar jahit mata lalat ngan mak. Okey jugak tapi aku dah lupa dan mak aku tak cukup sabar tengok kecepatan aku membuat kerja. Mak aku memang A buat semua tu. Lukis,bertukang,jahit,buat kuih. Selalu cakap tangan aku takde seni. Even tulisan aku pun tak cantik walaupun masa belajar dulu berapa orang member sibuk nak tiru tulisan aku. Tak faham.

Oh aku jugak tak bagus dalam sport. Memang fedup masa sekolah rendah disuruh masuk lari 100m,4x100m sebab tak cukup orang. Pastu cara lari kena ejek. Tak nak masuk dipujuk masuk. Pastu ejek. Memang sakit ati. Mak pun ejek jugak. Nasib sekola rendah rumah sukan ade 3 je so semua orang dapat hadiah walaupun corot. Tetiba teringat masa form5 menang nombor 1 jalan atas bata haha.

Last sekali bawak motor. Aku belajar bawak moto 2009. Ayah suruh amik lesen moto. Kalau tak memang sampai sekarang aku tak pernah bawak moto. Aku tak pandai balance moto walaupun aku mahir berbasikal. Lepas eksiden kat sekolah memandu aku try bawak moto ayah area umah dan lancar. Tapi moto lain aku bawak jadi terhuyung hayang. Sampai sekarang lesen moto cuma hiasan. Bawak gi kedai pun tak mau. Rela aku drive gi kedai dari bawak motor. Kate je dulu keja kilang moto.

Lastly bercinta. Aku tak pandai mengorat langsung. Gemok cakap aku berkawan pun tak pandai. Memang pun. Dari kecik memang aku jarang bergaul dengan orang. Kawan2 masa kecik jiran sebelah rumah,sepupu2,pak anjang,mak andak dengan adik adik. Aku jenis dok rumah je. Sebab sekali tu bila berbasikal jauh pastu balik lambat. Terus kena marah dan hampir dirotan. Sejak tu malas jalan. Masuk sekola menengah pulak dah start pakai tudung,baju lengan panjang semua. Lagi la malas keluar. Dok je rumah sampai mak pun boring tengok. Kalau keluar pun dengan ayah.

Yang last ni aku malas nak fikir. Sebab lepas kawin bukan nak bercinta sangat. Tanggungjawab yang lebih. Sebab tu banyak orang bercinta pastu kawin tak bahagia. Sebab keadaan bercinta dengan kawin tak sama pun. Bercinta memang la indah je. Nak sedapkan ati sendiri ke aku ni haha. Sebab tak pandai bercinta,jadi aku kena tunggu la orang yang sudi bersabar dengan diri aku ni muncul. Sian.

Tuesday, August 19, 2014

Untuk ayah.

Cite ni dari beberapa tahun lalu..ditambah dengan ulangan cerita baru ni..maka ingatan segar semula...

Aku seorang yang selalu fikir negatif tentang diri sendiri. Sejak kecil lagi aku sensitip. Pastu suka nangis senyap2 waktu malam sebelum tidur or masa orang lain semua dah tido. Masa kecil kebanyakannya sebab mak. Bila dah besar sikit sebab pelajaran dan macam2 lagi. Of course,cinta juga termasuk. You know,sorang je kan laki yang wujud dalam blog ni. Okey ni bukan nak cite kisah cinta aku dalam entri ni.

Ayah aku ade sorang kawan baik. Nama dia Pakcik Harun. Pakcik Harun ni ada anak nama Liza. Liza ni masa form1 sama kelas dengan aku sampai la form3. 1T,2S,3S. Masa form2 dan form3 pulak sama bilik. RBBD. Tapi aku tau ayah kami kawan pun masa form1. Tak ingat pulak kejadian mula tau tu. Hehe.

Jadi nye dipendekkan cite. Pakcik Harun meninggal 2-3 tahun lepas. Tau dari media sosial. Terkejut sangat sebab dia sihat je. Raya tahun tu kebetulan ada di area situ,jadi ayah ajak ziarah. Masa tu benda pertama mak Liza ingat pasal aku ialah "oh budak pandai Math". Dia tak ingat pun aku satu bilik@kelas Liza tapi dia ingat yang tu. Adoila.

Pastu mak Liza bukak cite. Ayah2 kami ni kalau jumpa asyik sembang pasal kami je. Ayah selalu nampak tak kisah tapi sebenarnya dia sangat kisah cuma tak cakap. Aku rasa aku ada sifat ni. Dia dok luah perasaan kat pakcik Harun cakap dia risau anak nak belajar Sarawak. Memang ayah ada suruh aku tukar. Sebab ayah andak aku ada bagitau dia aku leh mintak tukar pastu suggest aku apply USM. Penang la tu. Tapi aku tak nak bazirkan masa setahun aku sebab kalau nak tukar pun,aku still kena pegi Unimas jugak belajar setahun baru boleh tukar. Dan aku bukan di"lelong". Unimas ialah 2nd choice aku selepas UTM. Dan kedua dua course yang aku apply tu ialah Telekomunikasi. UTM taulah,requirement tinggi. Pointer aku tak smpai 3.5 pun masa matrik. Banyak main.

Bagaimanapun,aku selamat dah graduate dari Unimas. Walaupun memang banyak cabaran yang aku da tempuh. Gila kena berdikari masa tu.

Back to ayah.

Mak Liza cakap lagi. Diorang tak sembang pun pasal anak yang lain. Topik utama diorang cuma kami anak anak sulung diorang ni. Pastu risau keputusan anak masing2. Can you imagine? Camne perasaan terharu aku dengar. Memang aku jenis banyak main. Tapi bila mengingatkan ayah mak kat kampung baru aku pulun belajar. Kalau tak,satu satunya subjek yang aku ambil berat cuma Math saja. Dari sekolah rendah memang camtu. Tapi biasanya ayah cuma tengok result dan gelak kalau nampak merah. Biologi la selalunya. Kalau biru pun markah cun 40. Haha.

Dah kerja ni. Aku rasa tak berguna. Aku tak mampu pun buat ape2 untuk ayah. Nak buat rumah besar,last2 ayah yang buat sendiri. Nak belikan kereta untuk family tapi last2 ayah beli sendiri jugak. Aku tak sempat benar2 membantu ayah. Memang itu yang buat aku lega bila lambat berkahwin. Aku rasa tak sampai hati nak kawin kadang2 tu sebab tanggungjawab anak pompuan lebih untuk suami selepas kawin. Teringat masa adik aku nak kawin dulu mak cakap "dia nak cepat2 pergi dari keluarga ni la tu". Bukan nak kata adik aku jahat,cuma mak terasa sikit kot masa tu sebab lepas belajar cepat2 nak kawin. Apa pun adik aku tu anak kesayangan mak. Takkanla mak nak sentap lama2.

Sekarang ni,doa aku biarlah aku dapat buat sesuatu untuk keluarga aku sebelum berkahwin. Dengan kudrat aku sendiri. Walaupun orang cakap "rezeki akan lebih lepas kita kawin" tapi dah orang taknak kat kite kan. Bukan boleh paksa. Kalau orang tu suka kat kite. Dia takkan bagi apa apa alasan untuk bersama dengan kite.


Thursday, August 14, 2014

Naluri lelaki.

Aku terfikir pasal ni sebentar tadi. Kadang2 aku rasa naluri Gemok ni boleh tahan tepat. Mujur la aku ni bukan jenis suka buat benda bukan2. Contoh dulu bila aku terbangun lambat dan lewat ke kerja. Tau aje dia. Padahal tak bagitau dia pun. Kerja pun lain tempat. Takkan dia pasang spy pulak kan.

Masa eksiden aritu. Nampak je kat fon aku kol dia. Dia dapat rasa aku eksiden langgar lori. Betul pun. Huhu.

Bukan naluri perempuan ja yang tepat. Naluri lelaki pun tak kurang. Untung aku budak baik. Hehe.

Wednesday, August 13, 2014

Novel yang realiti.

Pada post aku 2 hari lepas,kawan sekolah Taayah iaitu Sarah ada komen pasal cerita aku dengan Gemok macam realiti novel. Perghhh. Macam best bunyi nye.Huhuhu. Boleh challenge cita Jodoh kat Astro tak?


Walau bagaimanapun. Novel ini masih belum pasti kesudahan dan watak utama cerita ni iaitu aku masih belum nampak klimaks atau pengakhiran cite ni. Hihihi. Allah saja tau. Hero pun tak mungkin tahu. Manalah tau jika akhirnya hero menjadi orang lain? Atau heroin bertukar? Sedihnya bila membayangkan kedua dua kemungkinan ini terjadi.


Seriously aku bukan seorang yang berfikiran positif atau pemaksa. Aku terima apa yang datang dengan tawa atau air mata.Tapi aku selalu doa walau camna pun akhirnya,hati aku akan redha terhadap takdir Allah itu. Walaupun kadang2 aku hampir meroyan dengan takdir yang ku lalui. Aku rasa itu semua normal yang semua orang harus tempuhi. Dan normal untuk kita nampak orang lain bahagia dan mengharapkan bahagia yang sama walaupun mungkin keadaan diorang tak seperti yang kita nampak. Mungkin diorang dah banyak menangis sebelum tu?


Seriously aku takut hadapi masa depan. Dan takut buat keputusan. Tapi melihat keadaan sekarang,mungkin keputusan tu yang terbaik. Apa pun. aku doakan terbaik untuk dia.