Mari join..:)

Wednesday, March 13, 2013

Jangan simpan hutang!!!

Ade orang cakap. Sesenang mana pun buat hutang,jangan lupa yang kita tetap kena bayar walau sesusah mana pun. Scary isn't it?

Habis SPM ja masuk diploma degree master PhD majoriti orang pakai loan. Kecuali yang mampu bolehla disupport oleh mak ayah. Juga terkecuali pada yang berjaya mendapat tajaan biasiswa.

So most orang yang dah bekerja sekarang ada loan belajar. Diploma 21k kot. Degree 28k. Perghh. Tapi selalu macam diambil mudah oleh orang. Sampai diorang buat macam2 sebab nak orang bayar balik.

Pastu dah keje. Masing2 nak pakai kete. Motor takpe lagi sebab sebulan biasa bawah RM200 je,maintenance pun tak berapa tinggi. Tapi kalau yang bergaji banyak mesti nak kereta hebat. Maintenance lagi. Nanti nak hidup roadtax. Pastu nak joli,jalan sana sini. Banyak mana gaji pun tak cukup kan. Pastu bayar hutang pun payah.

Pas rasa payah ngan hutang rasa nak kena naikkan gaji, nak kena wat part time,nak kena cari sugar daddy. Pastu enjoy lagi. Amik kete lagi besor pulak. So last2 tak senang2 jugak.

Senang kata, jangan buat hutang. Ok la,minimumkan hutang seboleh mungkin. Kalau tak sampai bila pun susah. Sekian dari udez pembebel tak sedar diri.

No comments:

Post a Comment