Mari join..:)

Thursday, February 7, 2013

tukar tayar myvi.

Tengok condition tayar aku.Scary kan. Dengan berabuk sungguh tu. Dengan botaknya. Nanges tengok.

Maka dalam seminggu dua ni,aku rajin google brapa harga tayar, katna ok nak buat. Mahal2.kalau tayar second hand lehla dapat RM60 camtu.Tapi tak berani. aku kan kaki pecut.

masa google tu. barula aku tau macam2.saiz tayar 175/65.tarikh tayar dibuat ada pada tayar tu.alignment balancing tu biasala tengok ayah aku buat.siap sempat usyar apek yang buat alignment tu.Tak hensem tapi stail ja keja dia. taste aku pelik.ye i know.

Sebab takut meletup.Takut lebih banyak duit perlu dikeluarkan. Maka balik dari temuduga tanah tu,aku terus gi teluk intan ke kedai tayar. kol ayah siap2. nak tukar brapa,camna,katna.

Ada satu kedai ni la yang aku tau ok. sebab sebelum ni penah gi tampal tayar sana. kedai dia besar. silverstone.sebelah ten ten teluk intan. harga ok jugak dengar kata orang la.area situ ada lagi satu kedai tayar tapi tak ramai gi.mungkin tak ok kot.

Tanya pekerja tu(comel gak weh,ada sorang tu cina jugak tapi muka cam Afgan..i likeee) dia tanya nak tayar brand apa. Ada satu brand china murah.apatah tai hujung dia. Rm130. Silverstone rm140.aku kata nk tuka 2bijik je.dah bajet kurang.tayar dpn yg kritikal.blkg bole thn lg.ak rasa la. Tp dia kata blkg pn botak dah. Dia cakap kalau tukar 4 ada promo. Oh ni yg aku tak suka gi sorang.

Jadi total tuka tayar sahaja rm580. Bulan ni ngan bulan depan miskin la..-.- pastu kepala tiub pun tuka. Ada 2jenis. Getah dan besi. Getah murah,rm5 je tapi kurang tahan. Besi mahal sikit tapi tahan. Rm10. Takpela dah alang2 kan.

Alignment free so takpela. Tapi alignment pun sebenarnya takla mahal mana. Biasa dalam rm15 je.

Taw apa itu alignment? Nak bagi tayar straight. Haha. Sape yang tak tau kan. Dulu keja honda jenuh nak wat alignment. Tu baru motor. Keta lagi la. Tapi bukan aku yang buat. Tengok orang repair buat je. Hehe.

Cara nak tengok alignment ok tak. Masa tengah laju tu, try lepas stereng. Kalau dia tetiba senget ke kiri or kanan,alignment lari la tu. Dia jadi camtu antara sebabnya ialah kerap langgar lubang dan masa keta berenti,kita tak straightkan tayar. Tapi masa keta dah benti,jangan pulas stereng. Tu pun tak elok. Ceh macam bagus je cakap kan.Hehe.

Ok lah, konon nak buat macam cite TOP GEAR la tu. Cite tu takpela suma orang terer pasal keta. Ni dah namanya pompuan. Bawa keta tau lah. Haha.

5 comments:

  1. Myvi kena jaga alignment n balancing sbb stereng dia ringan.kalau balancing teruk,handling mcm sampah.Baru 120,dah rasa mcm nak tbabas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat! thanx for your advice..:)

      Delete
  2. Hi I tgh nk tukar tire tgh carik yg murah. U tuka tyr kt kedai mane area mana
    So far plg murah I carik sebijik rm160

    ReplyDelete
  3. G serdang. Slverstne 145, falken 125 utk myvi

    ReplyDelete
  4. Nak cari tayar? Cuba website http://mytayar.com
    Ada 20 kedai di Klang Valley yang feed harga kat website. Harga yang dipaparkan dah masuk balancing dan valve. Free alignment kalau beli 4 tayar. Confirm tak kena tipu dengan kedai sebab semua terms + conditions dah dijelaskan di website.
    Anda hanya perlu masukkan spec tayar terus ke website. Website akan menunjukkan info mengenai offer dari Network Workshops kami. Anda boleh pilih apa yang penting untuk anda samada harga, lokasi, jenama atau model tayar.
    Kita akan pantau kedai supaya mereka tak menipu customer website. Anda hanya perlu bayar 5% deposit online. Lepas tu website akan hantar email info mana nak pergi. Balance 95% bayar terus kat kedai.
    Terima kasih tuan tanah.

    ReplyDelete