Mari join..:)

Monday, February 4, 2013

Tips berniaga.

Daripada buku yang saya baca, saya senaraikan beberapa tips menjual barang. Sapa pun boleh:)

1. Minat penting. Nak masuk bidang apa pun, cari yang kita betul minat. Jadi kita takkan mudah putus asa buat benda tu. Tak kira la bisnes ke apa sekalipun.

2.Cintakan barang yang kita jual tu. Kalau tak cinta, kita main jual ja. Macam tak syok nak jual. Betul tak? Bila tak syok, kita takda passion, camna orang leh ada passion nak membeli pulak. Apa yang kita fikir dan rasa boleh transfer kat orang lain macam bluetooth taw.

3. Kenali barang secara mendalam.
Yang ni memang penting. Ko jual ape pun. Orang mesti nak tanya memacam. Apa yang bagus barang kita ni,how our product worth their money, napa barang kita bagus dari barang lain seangkatan dengannya, ingredients, macam macam lagi lah.

Ce kalo kite tak tau. Hah, ade ke orang yakin nak beli.. Sendiri jawab la kan. Hihi

4. Ikhlas menjual. Jangan pikir nak untung ja. Janji dapat duit. Tak bagus. Nanti tak berkat. Pastikan barang kita jual tu berguna untuk pembeli. Ikhlas sangat penting hokey.

5. Jap. Ada lagi ke? Hehe.. Tu lah yang aku ingat.

Buku apa yang aku baca? Tunggu I habiskan dulu eh baru leh cite. Hihi

No comments:

Post a Comment