Mari join..:)

Thursday, February 21, 2013

Cara jawab azan.

Tadi dengar azan. Tetiba rasa nak jawab. Tapi tak pasti nak jawab ape. Konon belajar sekola agama tapi benda camni pun bole tak ingat kan.

Bila muazzin sebut Allahu akbar (2x)
Kita jawab: Allahu akbar (2x)

Bila muazzin sebut Asyhadu alla ilaha illallah
Kita sebut: ulang balik apa yang dia sebut

Bila muazzin sebut Haiya 'alal falah, haiya 'alassolah
Kita sebut: La ilaha illaallah..

Tapi azan subuh yang "Assolatu khairumminannaum" (solat lebih baik dari tidur) tu tak pasti pulak jawab ape. ade sape nak tolong bagitau saya?

6 comments:

 1. Boleh refer kat sini..

  http://www.google.com.my/search?q=jawab+azan&hl=ms&safe=off&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=99AnUdO7DMiPrgfKn4CQDw&ved=0CC0QsAQ&biw=1280&bih=800#biv=i|0;d|D_d5N4dpVrSmHM:

  ReplyDelete
 2. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 4. Menjawab seruan Azan:

  Jika kita mendengar seruan Azan yang dilaungkan muadzin (tukang azan @ bilal), hendaklah kita menyahut, mengikut atau menjawab apa yang diucapkan dalam Azan yang diserukan oleh muadzin dengan perlahan-lahan, cuma pada bacaan:-

  "Haiyaalas solah" dan "Haiyaalal falah" maka kita ucapkan "Laa haulawala quwwata illa billa hil alyyil aadzim" maksudnya "Tiada daya upaya dan kekuatan ku kecuali dengan pertolongan Allah".

  "Assolaatu khairun minan naum" maka kita ucapkan "Syadaqta wa barirta waana mina syaahidiin" maksudnya " Benarlah dan mendapat kebaikanlah engkau dan aku adalah daripada yang menyaksikan".

  ReplyDelete