Mari join..:)

Friday, February 22, 2013

Air manis vs air masak.

Suka tak air manis2 ni? Air tin ke air kotak ke? Menurut kajian air tin mengandungi 12 sudu gula taw. Ish3 banyaknya.


Aku bukanla jenis yang health concerned sangat.Aku biase2 je. Suka,aku makan. Tak suka,aku tinggal.So aku memang tak suka benda yang terlampau manis ni. Kuih2 tradisional banyak aku tak makan sebab ni la. Dasar memilih makan.


Kalau makan nasik kat umah memang aku minum air kosong ja.Takleh terima air lain.Tapi kalau gi kedai makan aku tak penah order air kosong.Sebab rasa sangat scary.Macam tak masak.macam payau.Tak sanggup.Penah sekali aku makan satu kedai jual western food ni dengan Gemok.Aku paksa dia minum air kosong yang diorang memang bagi free tu.Sebab dia dulu ada sakit buah pinggang.Tapi aku tak minum pun.Pastu dia suh aku try dulu.kalau aku bole habiskan baru dia minum air dia.Sekali payau.rasa macam minum air yang ada lumut(macam la penah rasa kan).euwww.


Kalau kat umah. Aku jarang bancuh air.Kalau bancuh pun untuk orang.Yang selalu request.Adik bongsu tu.Dia tau aku akan bancuhkan punya.Tak pun.Dia mintak kakak len.Kakak tu suh dia mintak kat kak len.Ada 4 kakak kan. Tapi memang paling kerap mintak ngan aku.Sebab aku yang selalu ada rumah.


Dulu selalu ada iklan tv.Yang satu sudu gula ja tu. Memang aku buat.Contoh mak suh bancuh air.Aku kira berapa orang nak minum.Banyak tu la aku buh gula. So diorang selalu kata tawar.Bagi aku ok je. Tapi pastu kan. Kalau dalam drama tv kan selalu ada dialog. "Manis,semanis orang yang membuatnya." Maka lepas tu aku belajar buat air manis sikit.Motip?Haha.


Kalau gi umah pakcik makcik.Diorang mesti pesan milo ada mana,teh mana.Tapi aku tak buat pun.Pastu diorang bising.Aku wat air2 tu kalau aku nak cicah ngan biskut ja. Ada biskut aku menyicahla.Aku tak cakapla camtu.Aku cakap tak rasa nak wat je. Pastu kena cop malas.Sobsss.
Kalau gi mcD or kfc.Aku akan mintak milo.Sebab tu kengkadang aku malas gi sana.Sebab order mesti nak panjang sikit. hehe. Tapi sekarang okey dah.Sebab Gemok kuat minum air manis.So aku minum sikit air gas tu yang len suh dia habiskan. Dia cakap kalau kat umah dia takde istilah "manis sangat" ni."Kurang manis" ada.Oh takut.



Aku bole je minum milo or nescafe dalam tin.Tapi air gas takleh.Especially coke and pepsi.Memang takleh.Masa raya kat Sarawak,gi la mana rumah pun memang hidang air manis. Raya cina masa 3rd year kami gi umah diorang ni.Dok ada pepsi n coke la.Selamba ja aku order air kosong.Rumah orang tu.Huhu.


Aku sebenarnya ada penyakit.Bila minum air gas banyak sikit. Pinggang aku sakit sangat.so kalau nak minum boleh.tapi kena minum air masak dalam kuantiti lebih kurang air gas tadi. Kalau tak nak jalan pun dah bongkok2 sebab pinggang dah macam nak tercabut. Sakit siot. Tak taula sakit apa tu.


Anyway, marilah kita ke arah gaya hidup yang sihat. Contoh:


 
 
Less sweet! Sebenarnya 3 in 1 sangat banyak gula ye kawan2. Jadi kurangkanlah minum 3 in 1. Yang ni aku rasa memang tawar tapi tak taulah gula dia betul kurang ke tak. Anyway,tak salah cuba untuk kurangkan kan?
 
 
 

No comments:

Post a Comment