Mari join..:)

Thursday, November 29, 2012

The road not taken.versi gedix

Dulu masa Form 4, kite kena belajar Literature. Ada satu buku teks kecik Selected Poem and Short Stories. Start batch kite kot ada literature ngan Sastera ni (sama maksud tapi lain bahasa hehe) dari form 1 lagi. Tapi kite tak kisah sebab kite suke baca. Ramai orang dapat buku teks tapi diorang tak nak baca sebab tak minat jadi bila nak exam semua pakat beli buku rujukan dan hafal sungguh sungguh. Kite jenis malas baca buku rujukan jadi kite baca cerita tu je pastu masa exam kite tak payah baca buku rujukan dah. Nanti dapat kertas pekse kite pandai2 buat pengajaran ke latar masa latar tempat semua sendiri.Hehe.
 
 
Ade satu poem (puisi) dalam buku Form 4 ni yang sungguh famous. Sampai Robert T. Kiyosaki yang tulis buku Rich Dad Poor Dad tu pun masukkan poem ni dalam buku dia tu.
 
 
 
 
Kenapa kite suka poem ni? Sebab isi dia agak jelas. Kalau English jenis so-so macam kite ni,bace sekali pun dah leh paham ape die nak sampaikan.Cewah. Konon terer sangat kite ni kan.Hehe
 
Pada adik2 yang nak SPM taun depan, poem ni memang kompem kuar punya.Dengar le cakap akaq ni.Hehe.Pandai2 je.
 
 
 
How do I relate to this poem?
 
Dari kecik kite memang tak suke bab2 pilih ni.Kalau baju memang sume mak kite makcik kite ayah kite pilih.Sebab tu mase sekolah dulu kite comot je.Bukan nak kate mak kite tak pandai pilih.Tapi mase tu die pun banyak adik2 nak pikir jadi sepatutnye anak die yang sulung (kite le tu) kena pandai la urus diri sendiri tsk.Sebenanye sampai sekarang pun kite comot jugak..+.+
 
Mase nak masuk sekolah menengah kite nak masuk sekolah same dengan adik ayah kite yang bongsu kite panggil mak long dulu sekolah.Sebab ramai orang kate sekolah tu bagus.Pastu sebab mak kite asyik cakap perangai kite macam mak long.(Tak tau ape kaitannya.Pastu masuk sekolah tu kite dapat kelas 1T ngan 2S jugak.Tapi mase form 3 mak long dapat kelas 3R tapi kite dapat 3S(konon nak kate diri pandai la masuk kelas first tuh pirah kat diri sendiri)
 
Pastu masa nak masuk form 4 kite tak nak sekolah tu dah.Mase form3 kawan2 sume sibuk isi borang mrsm tapi ayah kite tak kasi kite pindah sekolah jadi kite tak isi la ikut kawan2 kite.Lepas result trial pulak,cikgu bagi kite borang SBP suh isi tapi ayah kite buat tak tau je pastu die g company trip jadi kite tak dapat nak anta borang yang lengkap.Takpela takde rezeki.
 
Pastu dah redha sikit nak masuk form 4 kat sekolah yang same kite konpius pulak nak masuk kelas mane.Kite suke math tapi kite tak suke biologi.kalau amik kelas sains ada sains tulen je kat sekolah kite tu.Kalau amik kelas akaun kite tak minat akaun pulak.Dulu Tok Wo kite suruh pegi Mesir.Kalau nak g Mesir kena masuk kelas Thanawi.Kite suke Arab tapi kite lagi suke matematik tambahan.kalau masuk thanawi takde Add Math pastu kite kene jadi budak baik.hehe
 
Jadi ape yang kite buat?
 
Kite tunggu je surat tawaran sampai mane yang sampai yang tu le kite amik.hehe
 
Surat tawaran sampai--->4 Sains 2
 
Maksudnye kelas Sains Tulen.Pastu kite bercite2 kononnye nak amik exam Thanawi demi Tok Wo kite tapi last2 tak jadi.Tak ingat sebab ape.hurmm
 
 
Mase form 5 kite dok fikir nak masuk form 6 or matrikulasi.Kite tak nak amik diploma sebab nanti nak amik degree lambat nanti kite dapat degree kite dah 25 kot.Mase tu ade orang dok cakap yang lepasan matrikulasi tak berkualiti pastu sijil die tak laku nak mintak keje pun.Tapi lepas tu ade orang cakap jugak nak mintak degree nanti diorang ambik budak Matrik baru amik budak STPM jadi saya terus decide nak matrik.
 
Kite dapat matrik dekat ngan umah jadi kite seronok sangat.Mase ni kite tembam gile.Ayah kite datang ikut suke die je anto makanan macam kat sekolah dulu sebelum cikgu nazri jadi cek e gu disiplin.lepas cikgu nazri jadi cikgu disiplin die halau ayah kite tak bagi masuk.sian ayah kite.terus die tak suke cikgu nazri same macam kite jugak.
 
Pas matrik kite dengan kawan kite cik Nabila Illani same2 nak masuk unimas tapi pastu die masuk Unisel jadi kite sorang2 je dapat sane. Kite boleh je tak nak pegi tunggu lagi setahun dapat tawaran lain tapi kite tak nak bazir umur kite pastu kite dapat course Telekomunikasi yang kite nak sangat tu jadi kite pegi je tak nak tengok pilihan lain.
 
Habis belajar,kerja pertama kite kat shah alam tapi sebab keje kontrak pastu gaji kurang dari kat penang tu kite pegi penang. rasenye tu kali pertama kite buat pilihan.sebenarnye sekarang ade rase nyesal sikit tapi rasenye ade hikmah juge kite pegi penang.ehem.
 
 
ape yang kite nak sampaikan sebenarnya ialah bagi sesetengah orang, die jumpe banyak pilihan dalam hidup die. tapi alhamdulillah,walaupun tak banyak pilihan kite rase syukur sebab kite jenis tak pandai bab membuat keputusan jadi kalau ade banyak pilihan mesti kite pening kepala kan.Sebenarnye kite ade rahsie sebab tu kite tulis entri ni. kite dah buat satu keputusan besar dalam hidup kite.tapi kite tak bagitau pun kat orang2 yang penting dalam hidup kite sebab kite tak nak diorang susah hati sebab kite.Lagipun kite amik jalan yang orang jarang lalu (I took the one less travelled by) jadi kite tak tau lagi jalan yang kite pilih tu betul ke tak. Korang doakan la ek. Love u all.xoxo
 
 
 
 
 

 

No comments:

Post a Comment