Mari join..:)

Thursday, November 8, 2012

Ad-Dhuha untuk aku dan anda

 
 
Baru-baru ini aku tergerak hati seperti hendak melakukan solat ini setiap hari.Antara sebabnya walaupun aku sudah bekerja,aku rasa makin susah.hutang makin banyak. Hutang kereta, hutang PTPTN, hutang mak ayah, hutang kawan pun ada. kata gaji banyak,tapi tak pandai urus. Nak kata shopping,aku memang bukan kaki shopping.Jadi kemanakah duit aku pergi?
 
 
 
 
Kelebihan solat Dhuha ni banyak. Antaranya, dibukakan pintu rezeki. Dikuatkan iman. Kita boleh lihat pada terjemahan surah ini dan renungkan sendiri. Betapa dalam maknanya.
 
 
Terjemahan Surah:
[1}Demi waktu dhuha,
[2]Dan malam apabila ia sunyi-sepi
[3](Bahawa) Tuhanmu (wahai Muhammad) tidak meninggalkanmu, dan Ia tidak benci (kepadamu, sebagaimana yang dituduh oleh kaum musyrik).
[4]Dan sesungguhnya kesudahan keaadaanmu adalah lebih baik bagimu daripada permulaannya.
[5]Dan sesungguhnya Tuhanmu akan memberikanmu (kejayaan dan kebahagiaan di dunia dan di akhirat) sehingga engkau reda - berpuas hati.
[6]Bukankah dia mendapati engkau yatim piatu, lalu la memberikan perlindungan?
[7]Dan didapatiNya engkau mencari-cari (jalan yang benar), lalu Ia memberikan hidayah petunjuk (dengan wahyu - Al-Quran)?
[8]Dan didapatiNya engkau miskin, lalu Ia memberikan kekayaan?
[9]Oleh itu, adapun anak yatim maka janganlah engkau berlaku kasar terhadapnya,
[10]Adapun orang yang meminta (bantuan pimpinan) maka janganlah engkau tengking herdik;
[11]Adapun nikmat Tuhanmu, maka hendaklah engkau sebut-sebutkan (dan zahirkan) sebagai bersyukur kepadaNya.Udez tidaklah dalam ilmu agamanya walaupun dulu sekolah agama, tapi walau siapa pun kita, kita masih ada ruang untuk berubah ke arah kebaikan. Pedulikan cakap orang. Yang penting pandangan Tuhan terhadap kita.

No comments:

Post a Comment