Mari join..:)

Friday, November 30, 2012

Gadis Seperti Aku.


Masalah terbesar diri Udez ialah too low self esteem ataupun dalam bahasa Melayu nya keyakinan diri terlalu rendah.Dalam bahasa Arab tak pasti.Su'ul Yaqin kot.

Dan ternyata, masalah ni mempengaruhi kisah cinta Udez. Udez memang tak pernah dan rasanya tak akan confess kat sape2 pun. Boyfriend pertama tu pun, berjanggut dia tunggu Udez cakap I love u too.*malu*

Semua orang nak bahagia. Tapi Udez selalu terbayang yang Udez takkan bahagia. Gila kan? Ya, dan itu yang jadi dalam hidup Udez sekarang. Itulah, walaupun kita tak doa, tapi sebab hati kita ke arah itu, maka Allah lorongkan ke arah itu. Salah sendiri.

Dulu masa Udez kecik, Udez selalu sakit. Bukan sakit kritikal. Sakit dia tak la serius, tapi kerap sangat. Opah yang cakap, Udez ni kecik dulu banyak penyakit. Arwah Atok dulu sebelum meninggal ada sakit asma. Tapi buatan orang. Alhamdulillah, tak de sapa anak atau cucu cucu dia yang mewarisinya. Dulu aku pernah disyaki menghidap penyakit serius. Bukan doktor lah cakap, cuma simptom dia memang menakutkan. Lepas seminggu rungsing sorang2 aku beritahu kawan baikku Fizah. Dia yang temankan aku jumpa doktor.Alhamdulillah,tidak serius.  Tapi dalam masa nak jumpa doktor tu, bayangkanlah perasaan aku camna.

Selepas itu, aku belajar macam biasa. Masih dengan self esteem yang sama sehinggalah tamat belajar. Aku amik course yang agak kritikal iaitu Engineering. Sebenarnya aku tak la minat sangat. Tapi tak tau lah camna boleh apply. Maka aku bertahan sehingga tamat pengajian. Bila apply kerja, masalah mula timbul. Aku pergi berapa banyak interview, tapi cuma berjaya 4 kali. Kali pertama berjaya sebab 5 minit je.Maka keyakinan diri aku tak perlu pertahankan terlalu lama sehingga tak mampu lagi dah. Kali kedua sebab dah takde orang sangat kot. Kali ketiga lama sangat tapi mungkin sebab dia memang nak ambik aku berdasarkan pengalaman yang aku ada maka aku berjaya. Kali keempat lagi senang. Datang ja terus tanya, U nak datang kerja sini tak. Up to you. So I said yes. Huh.


Tapi selepas bekerja, masalah ini mendatangkan masalah juga kepada aku. Orang ragu-ragu dengan keupayaan aku. Diorang selalu ingat aku selalu blur dan tak tau apa-apa.Orang ingat aku tak serius dan suka main-main. hmm.

Kadang-kadang aku terfikir untuk mati saja. Sebab kadangkala aku macam tidak berguna langsung. Aku selalu suka bila dapat beri inspirasi dan semangat pada orang lain. Tapi aku tak mampu berikan pada diri sendiri. Loser me.



Aku rasa, aku kena selalu nyanyi lagu ni baru bole boost up confidence.


First time kot buh video kat dalam entri.Hehe.


Thursday, November 29, 2012

Udez is Undertaker.

Walaupun aku comel(sapa lagi nak puji kan selain diri sendiri) tapi name gelaran aku ialah Undertaker.Bukan sebab perkataan UDEZ datang dari perkataan UnDErtaker plus Z dari nama ayah aku, tapi sebab aku dikatakan ganas macam Undertaker.Ape cer?Udez yang comel dan lemah lembut dikatakan ganas pulak ni?

tak tahan sangat kate diri comel kononnye.


ganas habis.


Ceritanya di Matrik Perak.


Ade sorang kawan kelas aku ni minat kat aku.Haha takdela.Kawan yang agak rapat juge la. Sebab kalau dia minat kat aku mesti dia panggil aku Marilyn Monroe ke Lisa Surihani ke kan.Barulah cun.

Dulu sebulan sebelum masuk matrik, masa birthday aku yang ke-17, aku dapat satu beg comel bentuk Tigger daripada cousin ku yang kupanggil Yong Siti.



 
Aku takde gambarnye, dan beg tu pun ade kat kampung jadi takleh nak show off kat sini. Tapi imagine macam di atas, Tigger pakai baju kaler pink, ade pemegang pendek je kat atas nye dan ade satu tali panjang macam sling bag.Haa tengok betapa gagalnya diriku bile bab mendescribe sesuatu.
 
 
Beg tu memang menarik perhatian gile. Tambahan pulak orang yang bawaknye comelcomot. 
 

Jadinye kawanku ini yang kupanggil Abe, bukan orang kelate tapi nama dia memang start dengan Ab, tahu yang aku suka jugak tengok Wrestling. What?Udez tengok wrestling?
 
Tiba tiba teringat pakcik ku yang bergelar pensyarah kat UPM tu. Masa kat umah dia kami dok tengok TV bertiga dengan makcikku sekali. Aku pegang remote.Dok tukar2 channel sekali kat TV3 ada WWE. Aku pun tukar lah channel lain terus.Terus pakcik ku kata, haa jangan tukar. Ni kegemaran Ayah We ni. Haa tak sangka sungguh. Sebab dah teringat, aku pun Google image Ayah We aku ni. Saje je la. Alamak kalau sedara mara jumpa blog aku ni habisla.
 
 
 
 
Ok pusing balik cita Undertaker tadi.
 
 
Stail.
 
Walau bagaimanapun, aku sebenarnya tak kenal sangat Undertaker ni. Sebab masa tu aku minat Rey Mysterio je
 


 
 
skill dia memang cambest.mentang mentang la kecik boleh melayang suke hati
 
 
 
 
 
 
 
 
katanye ni muka dia tak pakai topeng.kiuuuuuutnye....
 
 
 jatuh cinta terus.
 
 
 
 
 
Pasni nak jadi peminat setia balik.
 
 
 
 

Malaysia vs Laos 4-1

Gile ahh Malaysia. Laos baru seri dengan Indonesia 2 sama kot.Maksudnya, Laos bukan lah senang sangat nak kena bantai sampai camtu sekali kan. K.Rajagobal sendiri cakap ni bukan kemenangan mudah sebenarnya.


Haritu masa Malaysia kena 0-3 dengan Singapore, rasanya macam tak nampak harapan dah untuk Malaysia ni. Nak nak pulak perlawanan persahabatan sebelum2 tu Malaysia tak berapa hebat cam selalu.Jadi semua penyokong Harimau Malaya pun macam tak semangat dah. Haritu habis game Malaysia vs Singapore penyokong semua macam naik hantu dah.Siap ada nak suruh coach letak jawatan lagi.




Even Perdana Menteri dan Sultan Ahmad Shah pun risau dengan team kita. Tapi nampaknya, sinar sudah muncul kembali. Walaupun belum tentu lagi kemenangan kat kita, sebab dalam football ni macam2 gak boleh jadi kan, tapi ada harapan la sikit.



 So, sapa nak belanja Udez tiket final nanti?
 
 
 
 
 

Kejadian GEMPAR di UNIMAS

SAMARAHAN – Seorang pelajar perempuan Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) menghadapi detik paling mencemaskan dalam hidupnya apabila dijadikan tebusan selama sejam oleh seorang lelaki Indonesia yang menghadapi masalah hutang kelmarin.

Kejadian pukul 5.15 petang berhampiran Koperasi Kolej Cempaka, kampus tersebut di sini itu menyebabkan Wan Nor Hayati Wan Mahmud, 22, dari Kelantan trauma apabila diacu pisat lipat oleh suspek.

Bagaimanapun, pelajar tahun tiga jurusan Ijazah Sarjana Muda Seni Gunaan dengan Kepujian (Pengurusan Seni) universiti tersebut tidak dicederakan.

Polis yang tiba sebaik menerima maklumat kemudian telah membuat rundingan dengan suspek sebelum lelaki itu bersetuju melepaskan mangsa.

Difahamkan, suspek dari Lempur Danau, Jambi Indonesia berusia 30 tahun tersebut datang ke negara ini pada Sabtu lalu untuk mencari pekerjaan.

Sebaik tiba di Kuching, suspek telah tinggal di rumah kongsi bersama seorang rakannya yang bekerja sebagai buruh binaan di dalam kawasan kampus tersebut.

Sebelum kejadian, suspek dikatakan telah menerima panggilan dari kampung mengatakan anak dan isterinya telah ditahan dan diugut ah long kerana hutang yang dibuatnya.

Suspek yang berang apabila majikan tidak mengizinkannya pulang kemudian nekad menggunakan jalan mudah untuk dihantar pulang dengan menjadikan mangsa sebagai tebusan.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Sarawak, Datuk Zulkifli Hassan berkata, semasa menahan mangsa, suspek memberitahu pelajar itu supaya ‘jangan bimbang saya takkan cederakan kamu, panggil polis saya banyak lakukan dosa.’

Katanya, sebaik tiba, pihaknya tidak mengambil masa yang lama untuk membuatkan suspek menyerah diri dan melepaskan tebusan.

“Kita masih menyiasat motif sebenar kejadian tetapi tidak menolak kemungkinan suspek berbuat demikian kerana masalah keluarga di kampungnya.

“Kita juga percaya suspek berbuat demikian untuk mendapat perhatian polis supaya dihantar pulang,” katanya ketika dihubungi Kosmo!.

Tambahnya, mangsa tidak mengalami sebarang kecederaan.

Menurut Zulkifli, suspek kini direman bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan iaitu melakukan ugutan jenayah.


 
 
 
Yang aku musykilkan, macam manalah lelaki ni boleh terfikir nak pergi Cempaka untuk cari tebusan. Kalau dia masuk ikut kampung yang ada dalam UNIMAS tu kolej paling dekat Alamanda or Bunga Raya la. Hurmmm...
 

Mendengar cerita ni,aku teringat masa form 4 kat Taayah, ada lelaki masuk Rumah Merah yang semua form 2 duduk, tawan tebusan sebab tak puas hati ngan sekolah. Tapi yang tu lagi teruk sebab budak tu kena kelar kat leher. Dahla pukul 5 pagi,kejadian kat bilik air pulak tu.


Berjaga-jagalah wanita di luar sana....



 



The road not taken.versi gedix

Dulu masa Form 4, kite kena belajar Literature. Ada satu buku teks kecik Selected Poem and Short Stories. Start batch kite kot ada literature ngan Sastera ni (sama maksud tapi lain bahasa hehe) dari form 1 lagi. Tapi kite tak kisah sebab kite suke baca. Ramai orang dapat buku teks tapi diorang tak nak baca sebab tak minat jadi bila nak exam semua pakat beli buku rujukan dan hafal sungguh sungguh. Kite jenis malas baca buku rujukan jadi kite baca cerita tu je pastu masa exam kite tak payah baca buku rujukan dah. Nanti dapat kertas pekse kite pandai2 buat pengajaran ke latar masa latar tempat semua sendiri.Hehe.
 
 
Ade satu poem (puisi) dalam buku Form 4 ni yang sungguh famous. Sampai Robert T. Kiyosaki yang tulis buku Rich Dad Poor Dad tu pun masukkan poem ni dalam buku dia tu.
 
 
 
 
Kenapa kite suka poem ni? Sebab isi dia agak jelas. Kalau English jenis so-so macam kite ni,bace sekali pun dah leh paham ape die nak sampaikan.Cewah. Konon terer sangat kite ni kan.Hehe
 
Pada adik2 yang nak SPM taun depan, poem ni memang kompem kuar punya.Dengar le cakap akaq ni.Hehe.Pandai2 je.
 
 
 
How do I relate to this poem?
 
Dari kecik kite memang tak suke bab2 pilih ni.Kalau baju memang sume mak kite makcik kite ayah kite pilih.Sebab tu mase sekolah dulu kite comot je.Bukan nak kate mak kite tak pandai pilih.Tapi mase tu die pun banyak adik2 nak pikir jadi sepatutnye anak die yang sulung (kite le tu) kena pandai la urus diri sendiri tsk.Sebenanye sampai sekarang pun kite comot jugak..+.+
 
Mase nak masuk sekolah menengah kite nak masuk sekolah same dengan adik ayah kite yang bongsu kite panggil mak long dulu sekolah.Sebab ramai orang kate sekolah tu bagus.Pastu sebab mak kite asyik cakap perangai kite macam mak long.(Tak tau ape kaitannya.Pastu masuk sekolah tu kite dapat kelas 1T ngan 2S jugak.Tapi mase form 3 mak long dapat kelas 3R tapi kite dapat 3S(konon nak kate diri pandai la masuk kelas first tuh pirah kat diri sendiri)
 
Pastu masa nak masuk form 4 kite tak nak sekolah tu dah.Mase form3 kawan2 sume sibuk isi borang mrsm tapi ayah kite tak kasi kite pindah sekolah jadi kite tak isi la ikut kawan2 kite.Lepas result trial pulak,cikgu bagi kite borang SBP suh isi tapi ayah kite buat tak tau je pastu die g company trip jadi kite tak dapat nak anta borang yang lengkap.Takpela takde rezeki.
 
Pastu dah redha sikit nak masuk form 4 kat sekolah yang same kite konpius pulak nak masuk kelas mane.Kite suke math tapi kite tak suke biologi.kalau amik kelas sains ada sains tulen je kat sekolah kite tu.Kalau amik kelas akaun kite tak minat akaun pulak.Dulu Tok Wo kite suruh pegi Mesir.Kalau nak g Mesir kena masuk kelas Thanawi.Kite suke Arab tapi kite lagi suke matematik tambahan.kalau masuk thanawi takde Add Math pastu kite kene jadi budak baik.hehe
 
Jadi ape yang kite buat?
 
Kite tunggu je surat tawaran sampai mane yang sampai yang tu le kite amik.hehe
 
Surat tawaran sampai--->4 Sains 2
 
Maksudnye kelas Sains Tulen.Pastu kite bercite2 kononnye nak amik exam Thanawi demi Tok Wo kite tapi last2 tak jadi.Tak ingat sebab ape.hurmm
 
 
Mase form 5 kite dok fikir nak masuk form 6 or matrikulasi.Kite tak nak amik diploma sebab nanti nak amik degree lambat nanti kite dapat degree kite dah 25 kot.Mase tu ade orang dok cakap yang lepasan matrikulasi tak berkualiti pastu sijil die tak laku nak mintak keje pun.Tapi lepas tu ade orang cakap jugak nak mintak degree nanti diorang ambik budak Matrik baru amik budak STPM jadi saya terus decide nak matrik.
 
Kite dapat matrik dekat ngan umah jadi kite seronok sangat.Mase ni kite tembam gile.Ayah kite datang ikut suke die je anto makanan macam kat sekolah dulu sebelum cikgu nazri jadi cek e gu disiplin.lepas cikgu nazri jadi cikgu disiplin die halau ayah kite tak bagi masuk.sian ayah kite.terus die tak suke cikgu nazri same macam kite jugak.
 
Pas matrik kite dengan kawan kite cik Nabila Illani same2 nak masuk unimas tapi pastu die masuk Unisel jadi kite sorang2 je dapat sane. Kite boleh je tak nak pegi tunggu lagi setahun dapat tawaran lain tapi kite tak nak bazir umur kite pastu kite dapat course Telekomunikasi yang kite nak sangat tu jadi kite pegi je tak nak tengok pilihan lain.
 
Habis belajar,kerja pertama kite kat shah alam tapi sebab keje kontrak pastu gaji kurang dari kat penang tu kite pegi penang. rasenye tu kali pertama kite buat pilihan.sebenarnye sekarang ade rase nyesal sikit tapi rasenye ade hikmah juge kite pegi penang.ehem.
 
 
ape yang kite nak sampaikan sebenarnya ialah bagi sesetengah orang, die jumpe banyak pilihan dalam hidup die. tapi alhamdulillah,walaupun tak banyak pilihan kite rase syukur sebab kite jenis tak pandai bab membuat keputusan jadi kalau ade banyak pilihan mesti kite pening kepala kan.Sebenarnye kite ade rahsie sebab tu kite tulis entri ni. kite dah buat satu keputusan besar dalam hidup kite.tapi kite tak bagitau pun kat orang2 yang penting dalam hidup kite sebab kite tak nak diorang susah hati sebab kite.Lagipun kite amik jalan yang orang jarang lalu (I took the one less travelled by) jadi kite tak tau lagi jalan yang kite pilih tu betul ke tak. Korang doakan la ek. Love u all.xoxo
 
 
 
 
 

 

Wednesday, November 28, 2012

Bila lelaki lepaskan tangan..

Situasi #1

BF ajak jumpa setelah sekian lama tak dating.Sambil makan2 mereka berbual bual secara minima macam tanya "harini kerja camna?","housemate ok?" dan sebagainya secara minima. Tapi si GF hairan, BF tak macam biasa. BF dia nampak resah semacam. Dia rasa tak sedap hati.

Tak lama kemudian, setelah selesai makan BF ajak GF jalan2. BF tak banyak cakap dan tak nampak gembira. GF tambah tak sedap hati.

GF tanya BF,

GF: I tengok U tak macam biasa.Ada benda ke U nak cakap dengan I?
BF: Tak de apelah. I macam biase je..

Sunyi.

GF: Kalau ade pape cakap la.I dengar

Jeda.

BF: Erm.. U.. I sebenarnya nak cakap sesuatu. I rasa.. Erm.. I nak breakup.
GF: Break?Napa U?Apa salah I?
BF: U tak salah pape. Cuma I rasa kita dah tak sehaluan.
GF: U dah ade perempuan lain?
BF: I mintak maaf. Tapi I rasa ini terbaik untuk kita...


Situasi #2

GF tengok henfon dia. Sekarang ni henfon dia makin jarang berbunyi. Bila SMS pun, kadang2 reply, kadang2 tidak.

Satu hari, mereka berbual panjang. Gembira nampaknya. Tiba-tiba..

BF: U, U tak rasa nak cari lelaki lain?
GF: Eh, U cakap apa ni? Takkanlah I nak cari bf lain. I kan dah ada U..
BF: Yelah..I kan selalu takde masa untuk U. Manalah tahu U dah cari pengganti I.
GF: U ni merepek la.. I setia tau.Ni mesti ada pape ni tiba2 cakap camni.
BF: Takde ape.. Tapi kalau U dah ada pengganti, I tak kisah. I harap U hepi..



Situasi #3

Ada satu missed call kat telefon GF. Dan menyusul satu SMS dari penelefon misteri tadi.

Lelaki Misteri: Hai, boleh berkenalan?
GF: Sapa ni?Mana dapat nombor ni?
Lelaki Misteri: Adala.. Boleh kita kawan tak?
GF: I dah ada boyfriend. Sori.
Lelaki Misteri: Betul ke..Tapi orang yang bagi nombor fon U tu cakap U takde boyfriend.
GF: Sapa yang cakap camtu?
Lelaki Misteri: Si polan (nama BF)



Situasi #4

GF dan BF asyik bergaduh sekarang ni. Dia tuduh GF curang dengan rakan sekerja.

BF: U ni I tengok asyik dengan A je. U ni kerja ka bercinta?
GF: I kerja la U..Dah namanya partner. Bukan I yang pilih pun.
BF: Yelah..Tapi I tengok U dengan dia mesra semacam je. Jangan2..
GF: Hah,mulala tu. I dengan dia kawan je la.
BF: Ala macamla I tak tau U main kayu tiga dengan dia. Tak payah tipu I la. Perangai pompuan ni semua dalam kocek I.
GF: U ni cari pasal kenapa? I tak curang pun.
BF: Sukati U lah nak mengaku ke tak.


Tak bercakap.Gaduh besar.


Seminggu kemudian, GF nampak BF jalan dengan pompuan lain. GF pegi tanya kat BF.

GF: U, sapa pompuan ni?
BF: Girlfriend baru I.
GF: Girlfriend? Habis tu I ni ape?
BF: U kan dah ada boyfriend baru. I cari la girlfriend jugak.
GF: Bila masa pulak I ada boyfriend baru? Sekarang pun I jalan sorang2 je kan.
BF: Sudahla. I takde masa nak layan penipu macam U.


Tak lama lepas tu GF dapat tahu, BF tu dah kapel dengan girlfriend baru sebulan yang lepas.



 

*dari blog berita semasa
 
 
 

Tuesday, November 27, 2012

Kat mana nak cari boyfriend ni?

 
Ha. Ini adalah soalan yang sering ditanyakan oleh kawan2 yang single pada kawan2 yang lain. Lebih2 lagi pada kawan yang dah berpunya. Sebab dah ada pengalaman ngorat dan dingorat kan.





Masa sekolah aku tak minat pakwe-pakwe ni. Aku fikir diorang ni gatal. Dan aku geli. Sampai aku masuk matrik dan mula minat-minat orang pun,aku masih tak berminat nak kapel. Walaupun aku memang suka orang tu sangat. Sebab aku rasa macam ada beban pastu yang lebihnya aku rasa rendah diri ya amat sebab aku ni serba serbi tak perfect. Aku rendah diri?Memang aku rendah aku tak nafikan. Tapi bila tengok cermin, aku sendiri malu. Jadi aku bayangkan camna lelaki pulak yang tengok aku? Mesti tak sior(tak hingin)
 
 
 
 
 
Dulu memang fikir, tak nak kapel la sampai bila bila pun. Tunggu la mak paksa kawen pastu aku terima ja tak kisahla laki tu camna pun janji dia terima aku seadanya. Sebenarnya sampai sekarang aku masih berharap begini. Mungkin satu dunia taknak kena paksa tapi aku memang rela dari dulu sampai sekarang.Adakah aku sadis sangat?
 
 
 
 
 
Tapi dari dulu sampai sekarang, ibu bapa aku merupakan ibu bapa terbaik. Mereka tak pernah paksa kami ikut pilihan diorang. Macam aku nak amik course apa, belajar kat mana. Cuma masa nak pegi Sarawak tu ayah aku berat hati sikit. Sebab jauh sangat kan.
 
 
 
 
 
 
Jadi demi orang2 single yang sedang mencari jodoh, saya tanyakan soalan ini.
 
 
 
 



cara mak sekarang SMS.

Dulu mak aku tak pandai pakai henfon. Sampai nak angkat call pun tak tau. Tapi kami semua suruh mak belajar. Maka tak lama lepas tu, mak dah pandai jawab call.

Lepas tu, mak tau cara nak call opah, mak teh, ayah, pak long dan sebagainya maka setiap kali nak call dia akan suruh anak-anak dia atau suami dia (ayah aku la tuh) untuk tolong carikan orang tersebut dalam phone book.

Lepas tu ayah belikan telefon rumah yang berbentuk henfon supaya senang nak call emak dan emak senang nak call dia bila ada kecemasan. Henfon tu start dengan 05 sebab tu aku gelarkan telefon rumah.Tapi dia sebenarnya sebuah telefon bimbit. Cumanya, ia tak boleh digunakan di luar kawasan Perak.


Kemudian, timbul satu masalah. Mak aku ni tau nak baca mesej, tapi tak tau nak taip mesej. Kadang2 dia boleh bukak henfon aku dan baca mesej. Nasib baik takde mesej lucah.Mana la tau kalau2 orang salah anta kan. Kan dah bagi impression buruk kat mak tu? Langsung dia tak bagi aku merantau nanti. Jadi nya, adik aku yang anak emak tu jenuhla mengajar. Mak bukan lambat tangkap, cuma dia yang malas malas belajar sebab asyik kata susaaaaah je.


Lama lama, henfon ni ditamatkan penggunaannya. Sebab bil kan. Maka nya, mak cakap dengan ayah nak beli henfon baru. Tapi ayah bising.Dia cakap telefon kat rumah ni punya banyak nak tambah lagi. Memang banyak pun. Sebab henfon aku ja dari start aku pandai beli henfon sampai sekarang dah henfon ke 5 ni semua ada kat rumah. Tu tak masuk henfon ayah lagi. Henfon ayah ada dua. Henfon adik adik aku lagi. Jadi ayah bising. Mak pulak bising kat kami anak anak dia katanya "ayah selalu tukar henfon takpe.mak nak beli dia tak bagi" haa konflik kami anak anak.Hehe



Akhirnya, mak beli henfon juga.

 
Lepas mak beli tefon, mak dah pandai dah taip mesej. Awal2 dulu, dia taip mesej camni:
 
 
"Buat apa itu" 
 
 
Lebih kurang ayah jugak cuma ayah sebut "tu" bukan "itu" dan ayah pun tak suka buh tanda soal.
 
 
 
Kalau aku, walaupun jarang hantar mesej tanye orang watpe kan, kecuali kat whatsapp, aku akan taip:
 
 
"weh watpe?"
 
 
walaupun tak baku, tapi aku memang jarang nak singkatkan sangat perkataan, apetah lagi nak mesej camni:
 
 
"abg uat apew tu?bby nk tito la..nantok cgt..luv u abg"
 
 
 
euw.muntah 10 kali.
 
 
 
Tapi tadi, setelah hampir 3 bulan pandai SMS, mak aku taip camni:
 
 
 
"Pk we menntu oph cik bndg mninggl smlm, dpsir slk."
 
 
 
 
Sapela yang ngajo mak aku ni.
 
 
 


saya seorang multilingual Malaysia.

Selepas mendapat slip keputusan SPM 8 tahun lalu, saya merumuskan saya mempunyai kecenderungan terhadap subjek Bahasa.

 
*curik kat Google

Dulu saya ambil 12 subjek semasa SPM dan 3 subjek di atas sekali ialah Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan Bahasa Arab Tinggi. Jadi masa mula mula dapat result kat tangan, saya nampak result bagi 3 subjek ni dulu. Walau bagaimanapun, sebenarnya masa mula mula dapat result saya tak nampak pun Arab dapat berapa. Lepas kawan saya Siti Sarah Aisyah tengok slip saya barulah saya perasan. Hehe..Kenapa result Arab menjadi signifikan di sini? Sebab dulu selalu kena marah dengan Ustazah Rotipah..:')
 
 
 

 
 
Saya berasal dari daerah Perak Tengah. Bagi anda yang biasa tengok filem Mamat Khalid, di rumah itulah slang bahasa yang saya gunakan. Bagaimanapun, emak saya yang berasal dari Selangor tidak berapa gemar jika anaknya terlalu kuat slang Perak sebab katanya kalau pekat sangat nanti kena gelak dek orang.






Kemudian saya masuk asrama di mana pelajarnya berasal dari seluruh Perak, maklumlah sekolah di bawah pentadbiran kerajaan negeri.Maka slang ini tidak menjadi relevan untuk digunakan. Sebab bukan semua paham kan. Dan pernah sekali bila baru balik dari kampung setelah tamat cuti sekolah yang panjang, seorang kawan saya menegur slang saya itu..=.='



Jadi berbalik kepada bahasa Arab tadi. Rata-rata kawan kawan saya memang tak berapa minat subjek ni. Lebih2 lagi yang tak skema sebab budak tak skema kan tak suka sekolah jadi alasan utama tak suka sekolah ialah Arab la kan.Walaupun saya budak tak skema dulu, saya memang minat Arab dan suka belek kamus Arab.Rasanya tak ramai pun kawan saya yang perasan sebab kebanyakannya nampak saya yang suka tidur..tsk.


Saya pernah bercita-cita jadi penterjemah semasa kecil sebab suka cari maksud perkataan dalam kamus pastu suka tulis kat buku cerita bagi nampak penuh.hehe. Dan selepas masuk sekolah menengah,saya punya lebih alasan untuk bukak kamus sebab selain 9 subjek PMR,kami ada 10-11 subjek I'dadi yang diajar dalam bahasa Arab. Dan I'dadi pun ada periksa besor dia masa Tingkatan 2. Alhamdulillah, saya antara 9 orang yang dapat Jayyid Jiddan.

 
 


Kemudiannya, tok sedara saya sangat berhasrat agar ada keturunan dia yang pergi Mesir. Maka disebabkan saya sekolah agama, harapannya disandarkan pada saya..:') Tapi walaupun saya suka Arab, saya tak nak pergi Mesir sebab saya tak nak belajar jauh jauh.Kesian Tok Wo hampa lagi.



Masa kat sekolah menengah, saya pernah terfikir. Kalau saya dapat suami yang tak da loghat negeri, senangla saya nanti tak payah susah2 nak belajar. Maka saya menetapkan ingin mencari jodoh orang Pahang or Johor(masa tu tak tau yang Pahang pun ada loghat, susah gila pulak tu). Hasilnya?Jeng jeng jeng...



Lepas tamat SPM,saya dapat masuk sini. Memang pilihan pertama. Tak sampai setengah jam dari rumah. Kat sini takdela subjek bahasa ke apa. Cuma nak cerita saya kenal lelaki pertama yang kononnya bakal calon suami kat sini. Nak gelak pulak sebut bakal calon suami sebab bila nak bayangkan sekarang, sangatlah tak relevan nak bayangkan dia sebagai itu.

 
Jadi teka dia orang mana?
 
 
 
Dia ni gabungan dua negeri sebab tinggal kat Besut tapi kampung kat Pasir Puteh. Wah detail gitu. Bagaimanapun, aku cuma berkawan ja dengan dia.Tiada luahan perasaan ke apa. Tak sempat belajar loghat Pantai Timur pun dengan dia.
 
 
Tamau cita lebih2 la.
 
 
Pas habis matrik aku dapat masuk sini:
 


 
Keputusannya?


Lelaki kedua.



Cakap ja bakal calon suami konon, padahal sebenarnya dari masuk UNIMAS sampai konvo aku tak pernah bercakap sepatah pun dengan dia. Sebab? Lidah kelu jantung degup laju usah nak kata lah. Tapi ia sejarah ok. Cumanya, dia berjaya membuatkan aku rajin belajar loghat Sarawak dari kawan serumahku Cik Dewi dan sebilikku Miss Angela Ee.
 
 
 
Habis belajar, aku balik kampung dan menganggur 10 bulan. Dalam tempoh tu, aku dok ulang alik rumah-KL dari satu rumah pakcik ke rumah pakcik yang lain dalam proses mencari kerja la konon nak sambung master kat UPM la. Tapi last2 aku terbekerja jap kat Shah Alam. 2 minggu je. Jadi takde story. Kalau baca entri lepas lepas, mungkin ada la story pasal 2 minggu tu.Hehe
 
 
 
Start bulan April, aku memulakan tugas di Butterworth, Penang. Tak perlu cerita banyak. Di sinilah wujudnya lelaki ketiga yang aku gelarkan Gemuk itu. Yang speselnya dia berbanding 2 orang sebelum ini ialah, aku selesa dengan dia. Tak macam sebelum ni jantung bunyi apetah pastu tangan sejuk je bila jumpa tengah jalan.Haru. Disebabkan sampai sekarang aku masih di Penang, dan orang utara ni tak berapa suka orang suka cakap KL ni, maka saya agak fasih juga la loghat Penang sekarang. Tapi ikot mood jugak.Hehe
 
 
 
 
Jadi di manakah bakal calon suami Pahang atau Johor tu?
 
 
 
 

Monday, November 26, 2012

mimpi membawaku ke Youtube.

 
 
 
disebabkan mimpi malam tadi, saya terus search kat Youtube. klik sini untuk lihat apa yang saya jumpa. OMG tolong la tampar aku sekarang supaya aku boleh bangun dari mimpi sebelum orang itu cakap aku poyo dan membenci aku tiba tiba.

zaman kecik Udez



Tetiba nak imbau kisah silam.


Saya jenis yang suka merengek pada waktu malam bila lapar. Jadi disebabkan tanggungjawab menjaga saya terserah pada ayah, maka emak saya tidak akan bangun pada waktu malam untuk saya, jadi ayahlah yang akan melayan saya hampir setiap malam. Makanan favourite saya masa tu bukanlah jenis yang kompleks sangat. Ni je:



*ihsan dari Google
 
 
Biskut lemak ni, dengan air kupi. Air kupi ye, bukan kopi atau kopu. Waktu kecik memang aku sebut "ayah..nak air kupi" jadi sampai besar mak dan mak menakan pak menakan opah semua ingat cerita ni. maklumlah, cucu sulung. Comel pula tu (hehe)
 
 
Sebenarnya sampai sekarang pun saya masih makan benda ni. Harga biskut ni kat kebanyakan tempat ialah RM4.20. Haritu masa singgah kat Pasaraya Wah Seah Maju kat Manjung pegi menganto adikku di IKM Lumut aku jumpa RM3.40. Masa tu ada diskaun. Terus beli 3.Stok sebulan kononnya. Hehe..
 
 
 
Sejak kecik, dari apa yang saya ingat, saya akan sentiasa follow ayah ke mana jugak. Dan tempat yang kami selalu pegi? Rumah arwah opah dan kedai Taslim. Disebabkan rumah opah tak sampai berapa minit pun dari rumah kami dengan menaiki motosikal, maka boleh kata setiap hari ayah akan pegi menjenguk opah. Kedai Taslim pula? Kerana boleh kata setiap hari ayah akan membelikan buku conteng untuk aku. Nak tau sebabnya?Hehe.. Saya telah menconteng semua buku buku emak dan ayah (juga dinding) jadi untuk mengelakkan semua ini terjadi lebih teruk, maka mereka sepakat belikan buku conteng untuk saya. Habis, beli lain. Habis duit diorang kat situ ja.Huhu nakal Udez ni.
 
 
Tapi disebabkan ini, saya menjadi minat dengan buku catatan. Dulu semasa kecik, saya suka buku tulis yang gambar depan dia ada peta (cuba cari Google tapi tak jumpa), pastu makin besar saya suka buku catatan yang kecik ada ring kat tepi atau kat atas dia(pengaruh ayah la):
 

 
Sekarang ni pun, saya masih gila dengan buku camni. Lagi2 kalau depan dia cover cantik. Sekarang ni, saya menggunakan 7 buku catatan dengan gaya dan cover berbeza. Setiap satu mempunyai fungsi berlainan. Gila tak?
 
 
Dan dari kecik, saya jadi rambang mata bila masuk kedai buku. Bukan kedai baju. Ingat lagi, setiap bulan ayah akan bawa kami ke Kedai Buku Chee Ming. Sampaikan masa Darjah 5,masa tu saya beli buku Math Form 1, terus dia tanya kat ayah, "Siapa anak u yang dah masuk sekolah menengah ni? Bukan semua sekolah rendah lagi ka?" Haha advance sangat.
 
 
Pernah sekali, saya betul betul mengidam nak buka kedai buku. Masa tu saya baca satu novel ni. Tajuk dia Mencari Cinta karya Leeya Myra.Heroin dia Annessa. Hero dia nama Ilham. Annessa tu ada kedai buku.
 
 


Aku suka gila cita ni dulu. Walaupun ending dia tak macam yang aku harapkan. Sebab? Ada hero kedua kacau daun. By the way, aku sekarang dah matang jadi aku dah suka ending dia sekarang. hehe..


Tapi aku harap, one day, aku boleh bukak satu kedai buku yang cambest. Nama? Biarlah rahsia..hehe..




oh cakap pasal rahsia, suddenly out of nowhere malam tadi aku mimpi gitaris Sonar Instinct. Dia ni junior aku masa kat UNIMAS. Cute tu cutelah. Tapi yang boleh masuk mimpi aku tu pe cita? Detail mimpi takleh diceritakan tapi aku boleh memberi jaminan ia bukanlah mimpi basah atau mimpi aku kawen dengan dia.Oh malunya pegi cita kat orang..Jangan bagitau diorang plizzz. 





 
 
 
 
 
 
 
 

Perempuan dan maharnya


Hari ini tiba-tiba mood kahwin.



Apa itu mahar?


Menurut istilah syara`, mahar adalah suatu pemberian yang wajib diberian oleh suami kepada isteri dengan sebab pernikahan. Antara dalil kewajipan memberikan mahar kepada wanita adalah surah al-Nisa` ayat 24;

Maksudnya; ((Maka isteri-isteri yang telah kamu nikmati (campuri) di antara mereka, berikanlah kepada mereka maharnya (dengan sempurna) sebagai satu kewajiban, dan tiadalah mengapa bagi kamu terhadap sesuatu yang kamu telah saling merelakannya. Sesunggunya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.))


Mahar adalah hak murni wanita dan dalam perkahwinan perlu ada pemberian harta dari pihak lelaki kepada wanita sebagai mahar. Adapun jenis dan kadar mahar adalah berbeza-beza bersesuaian dengan kemampuan masing-masing.


Pemberian mahar suami adalah sebagai lambang kesungguhan suami terhadap isteri. Selain itu ianya mencerminkan kasih-sayang dan kesediaan suami hidup bersama isteri serta sanggup berkorban demi kesejahteraan rumahtangga dan keluarga. Ia juga merupakan penghormatan seorang suami terhadap isteri.


Walau bagaimanapun, mahar tidaklah termasuk di antara rukun-rukun nikah atau syarat sahnya sesuatu pernikahan. Sekiranya pasangan bersetuju bernikah tanpa menentukan jumlah mahar, pernikahan tersebut tetap sah tetapi suami diwajibkan membayar mahar misil (yang sepadan). Ini berdasarkan satu kisah yang berlaku pada zaman Rasulullah SAW di mana seorang wanita telah berkahwin tanpa disebutkan maharnya. Tidak lama kemudian suaminya meninggal dunia sebelum sempat bersama dengannya (melakukan persetubuhan) lalu Rasulullah mengeluarkan hukum supaya wanita tersebut diberikan mahar misil untuknya.


PEMBERIAN MAHAR

Memberi mahar kepada isteri hukumnya wajib. Menurut Abu Hanifah, isteri berhak mendapat mahar apabila akad nikahnya sah. Manakala dalam mazhab Shafi`e pula diwajibkan mahar bukan disebabkan akad nikah yang sah sahaja tetapi juga dengan persetubuhan. Sekiranya akad nikah itu fasid (tidak sah), suami tidak wajib memberi mahar kepada isteri melainkan setelah berlakunya persetubuhan.

Dalam satu riwayat disebutkan; Abdul Rahman bin Auf pergi berniaga ke pasar dan mendapat untung. Pada hari berikutnya dia pulang dengan membawa susu dan minyak sapi untuk keluarganya. Beberapa hari kemudian dia membawa lagi minyak za`faran yang semerbak bau wanginya. Rasulullah SAW bertanya, "Apa yang telah terjadi?" Dia menjawab, "Ya Rasulullah saya telah berkahwin dengan wanita Ansar." Rasulullah bertanya lagi, "Apa maharnya?" Dia menjawab "Emas yang seharga lima dirham."

Dalam satu riwayat yang lain, Rasulullah SAW bersabda kepada lelaki yang meminang wanita; "Carilah mahar walaupun berupa cincin besi."
KADAR MAHAR

Islam tidak menetapkan kadar serta had yang paling maksima dan minima bagi menentukan mahar seseorang wanita. Ianya bergantung kepada uruf iaitu keadaan semasa dan suasana sesuatu tempat dan masyarakat. Sungguh pun demikian, Islam menganjurkan agar kita mengambil jalan tengah iaitu tidak meletakkan mahar terlalu tinggi dan tidak pula terlalu rendah. Rasulullah SAW menggalakan kita agar mempermudahkan mahar sebagaimana sabda Baginda;

أعظم النساء بركة أيسر هن مؤنة

Maksudnya; "Kebanyakan wanita yang berkat perkahwinannya ialah yang mudah (rendah) tentang perbelanjaan (mahar)." -Riwayat Ahmad dan al-Hakim.

Hal ini diperteguhkan lagi dengan ucapan Ummar bin al-Khattab, 'Ketahuilah janganlah berlebih-lebihan dalam menetapkan mahar para wanita, kerana sesungguhnya jika (mahar yang mahal) itu dimaksudkan dengan bukti kemuliaan di dunia atau sebagai kemudahan bertakwa kepada Allah, maka orang yang paling bertakwa di antara kamu adalah Rasulullah SAW, namun baginda tidak pernah menetapkan mahar kepada seorang pun di antara isteri-isteri baginda, begitu juga kepada puteri-puteri baginda melebihi 12 Uqiyah (1 Uqiyah = 40 dirham), Sesungguhnya bila seorang lelaki dikenakan mahar yang tinggi, nescaya dapat menimbulkan permusuhan dalam dirinya kepada isterinya

Rujukan saya ambil dari sini.Terima kasih..



Jadi melihat pada trend sekarang, kebanyakan orang lagi lagi yang dihebahkan perkahwinannya melalui media massa suka meletakkan mahar yang terlampau tinggi dengan majlis yang gilang gemilang macam anak raja zaman dahulu kala sampai berhari-hari lamanya. Tidaklah salah sebab bukan duit kita yang diorang pakai pun. Tapi rasanya baiklah kita mengikut sunnah kan...



Yang paling memberi kesan ialah sabda Nabi s.a.w di bawah:


"Pernikahan yang paling berkat adalah yang paling mudah perbelanjaannya."


"Sesungguhnya semulia-mulia perempuan itu ialah yang paling mudah urusan maharnya."



 
 
 



Saya ingin menjadi perempuan yang mulia dan mendapat pernikahan yang berkat itu.

Friday, November 23, 2012

hargai pasangan.

memutuskan hubungan dan "cari lain" memang mudah. Tapi sebenarnya kita tak sedar, kebahagiaan kita sudah ada dengan kita cuma kita yang tak hargai...

kisah cinta saya dan Anne Ngasri

Setelah membaca kosmo pagi tadi, aku tersentak. Bukan kerana kisah cinta aku ditulis, tapi kerana kisah cinta aku yang lebih kurang sama dengan kisah cinta Anne Ngasri. aku tidak pernah berkahwin seperti Anne, cuma apabila membaca luahan Aliff Aziz, aku rasa kisah aku lebih kurang sama dengan kisah Anne, mengikut apa yang aku baca la. aku pun tak kenal diorang secara peribadi.
 

Apa yang sama?
 

Menurut Aliff, dia bersikap endah tak endah terhadap Anne sebelum ini. Ya, boyfriend aku juga sama. Bila aku luahkan, dia cakap memang dia mahu aku rasa yang aku takde boyfriend. Aku betul-betul tak faham. Memang bagi orang lain, kalau diorang jadi aku diorang akan mintak putus terus. Sebelum ni banyak kali juga aku minta putus. Tapi dia cakap kat aku "jangan merepek." Sebenarnya itu yang aku tak faham. Apalah tujuan aku berada dalam hidup dia. Sebagai peneman mak dia kah? Sebagai despatch? Sebagai orang yang sayang dia tapi takkan membalas sayang aku?Begitu?
 
 
Sebelum ni aku memang ada suka 2-3 orang lelaki. Tapi aku tak pernah ada boyfriend. Sebab walaupun suka, aku takkan cakap pun dengan laki tu.Usah kata nak luahkan perasaan, berbual bual biasa pun tidak.Aku dah biasa jadi pencinta dari jauh.
 
 
Tapi yang ni berbeza. Sebab bukan aku yang suka dia dulu. Tapi aku dengan mudah boleh jatuh cinta. Hanya dengan beberapa patah ayat saja buatkan aku suka terus dengan dia. Tapi biarlah aku simpan saja kan apa ayat tu. Mungkin dia tak ingat pun apa yang dia pernah cakap tu. Mungkin dia ingat aku suka dia sebab dia kacak. Atau sebab takde orang suka kat aku. Well, dia salah. Walaupun tak cantik dan tak keperempuanan sangat, pernah juga la ada orang confess kat aku. Tapi hati aku tak boleh terima diorang tu. Walaupun diorang ada rupa. Jadi di sini memang tidak timbul soal aku suka dia sebab dia kacak. Aku cuma suka. Begitu saja.
 
 
Persamaan lain ialah: aku agak rapat dengan family boyfriend aku. Walaupun datang rumah dia beberapa kali sebelum jumpa family dia, cuma untuk bagi barang pada dia atau melawat dia (walaupun dia tinggal sorang kat umah tapi aku bawak sorang kawan bersama dan kami tak tutup pintu depan pun jadi jangan fikir bukan bukan) tapi tak pernah jumpa secara terus. Sehinggalah hari mak dia nak pegi umrah. Aku menyatakan hasrat ingin jumpa mak dia sebelum mak dia berangkat. Dia kata pergilah lepas balik dari keja(Dia keja shif malam masa tu).Pakai baju elok sikit(sebab aku selalu pegi keja pakai t shirt ja kan. Jadi dia suruh aku pakai kemeja haritu) Mula mula aku agak seram nak pegi. Yalah,mana lah tahu kot kot dia ja yang tahu aku nak datang. Nanti mak dia tanya "Sapa ni" malulah teman kan.. Tapi alhamdulillah,mak dia sambut dengan baik. Selepas tu kadang2 mak dia yang suruh aku datang rumah.Even rumah kakak2 dia pun aku dah pegi. Orang jemput kan...
 
 
Aku memang tak harapkan apa-apa walaupun selepas aku mengenali  keluarga dia sebab ya, jodoh di tangan Allah.Mak dia juga cakap camtu (dalam erti kata lain, mak dia pun taklah harap sangat3 aku bakal jadi menantu dia walaupun boyfriend aku kata dia doakan kami masa kat Mekah) jadi aku pasrah...
 
 
 
Cuma satu saja aku tak faham. Lelaki sayang perempuan tu tapi buat endah tak endah. Apakah itu maksud sayang?
 
 
Comel macam ni pun orang boleh buat tak layan. apatah lagi aku.
 

Thursday, November 22, 2012

poo poo.

 
 
ni mesej yang aku send jam 4.33 pagi tadi:
 
 
Xleh tdo..nk poo poo tp oversize. susah..
 
 
I used this word "poo poo" because so segan nak sebut benda tu dalam bahasa Melayu dengan dia. Well you know who. And actually at that moment that words just appeared from nowhere. Just trying to be cute la konon using that word. But at the same time I keep thinking the meaning of this word  actually. Because I think in Korean this is mean "kiss", not affectionate kiss. Just kiss from mother to son, ataupun yang sewaktu dengannya. So how is kiss related to my situation?hurmm.
 
 
dan reply pada mesej tersebut pada 8.57 pagi:
 
 
poo poo ape?
 
 
 
So I googled.
 
 
Here is the definition of poo poo by Urban Dictionary:
 
 
1.poopoo188 up, 43 down
A substance (usually brown) very much like logs that is the result of digested food. It comes out of your anus as you sit on the can. It can also come out of your anus at any other given time.
see
poop or shit
My poopoo is on the floor, i couldn't hold it in any longer.
 
by boboJul 6, 2004share this add a video

2.
Poopoo99 up, 55 down
Something stinky, a very terrible and and inconciderate insult. It is more terrible then being a meanyhead
My friend Frederick VanShnogglehoff the IV is such a Poopoo.

3.
Poopoo23 up, 34 down
An expression of disgust, usually accompanied with a wrinkle of the nose, expressed by young girls (and boys) who attend private schools, and also old-ish women (and men) who associate with children of the age of 5 and below.
Tends to make international people double up in laughter.
Avanti: i want that bag!
Tash: POOOOOOOOOOOOOOOO its SOOO CHAVVYYYYYYYYY.
poopoooo, u chaaavvvvvvv.
Avanti looks bemused.
 
 
 
 
 
 
 
 
Malu.
 
 

Gadis Pilihan

Menjadi gadis pilihan adalah saat paling bahagia dalam hidup seseorang gadis. Tak kiralah bagaimana rupa, kerjaya, kekayaan, atau perilaku lelaki tersebut.
 
 
 
 
Jadi, bagaimanakah agaknya perasaan gadis yang menjadi gadis pilihan lelaki bujang paling hot Malaya?
 
 
 

Wednesday, November 21, 2012

movie review 2:Istanbul Aku Datang...

wah gitu. lepas dating dengan Daniel Craig boleh buat lagi satu movie review plak. dasat ye cik Udez.



Setelah berada di kampung seminggu, Jumaat aku memulakan tugas dengan lambakan kertas memenuhi mejaku yang memerlukan 5S segera ditambah pulak barang yang nak keluar haritu punyalah banyak ya ampuuunnnn sebab Khamis cuti kan. Dan haritu, aku punch out dekat jam 7 malam untuk menyelesaikan segalanya yang perlu selesai minggu itu juga.
 
 
Sabtu?Cuti lah.
 
 
Selepas menghadiri kenduri kawan-sama-dapat-A1-untuk-IT-SPM 2004-Taayah di Kepala Batas berseorangan dan kemudian malu nak pegi makan sebab datang dahla lambat pastu sorang2 ya aku ni seorang yang pemalu tahap kritikal maka dalam perjalanan balik singgah makan laksa dan air kat tepi jalan depan MRSM Kepala Batas tu baru pulang ke rumah.
 
 
Sesampainya di rumah...bermalas-malasan dan jeng jeng jeng..timbul idea untuk tengok wayang.. maka dengan kadar segeranya mengupdet status kat facebook; "nak tengok ajiboy or instanbul aku datang" maka sudah tentulah memang takde pun pakwe yang offer nak temankan maka dengan pasrahnya memang ingin pergi tengok seorang. Maka teruslah browse guna Galaxy Y saya showtime kedua-dua cerita itu dan tempat pilihan tentulah TGV Jusco Perda yang dekat dengan rumah juga tak perlu bayar parking dan parking insyaAllah selamat tak macam Pacific or sunway Carnival yang parking masyaAllah lecehnya.
 
Ajiboy
Sunway Carnival:1845 2050
Pacific:1830
 
Istanbul Aku Datang
TGV Seberang Prai: 1950

Aku kerling jam pada henfon: 1815

keputusan:Istanbul Aku Datang
 
 
Jadi aku pun menukar baju kebaya di tubuh ke baju biasa maklumlah nak pegi tengok wayang seorang diri lepas tu kalau mandi nanti sejuk pulak takde orang nak peluk kan ok tak tak saja tak mandi sebab baru sangat mandi orang demam tak leh mandi sangat tapi pegi jalan jalan takpe kalau demam pun hehe
 
here I come!
 
haha poyo je padahal dok berbelah bagi nak tengok cita ape dan going to decide bila sampai kat tempat beli tiket sebab tengok kat tenet apahal sikit sangat cita yang ada kat TGV ni?hurmm.
 
 
Review starting...
 
Seperti yang ramai maklum (pada yang rajin baca sinopsis movie) Lisa Surihani adalah girlfriend Tomok yang sanggup datang Istanbul dalam misi untuk berkahwin dengan Tomok sebab Tomok tak propose dia pun jadi dia ingin "mendesak" Tomok dengan cara romantik la kononnya...Dia ada beberapa plan tapi tak dinyatakan secara jelas maka aku assume ada plan A dan B ja. Ini ialah step dalam cerita ni:
 
Step Pertama: Datang ke Istanbul selepas research course pendek (3 bulan) yang ada kat universiti boyfriend. Dia tak bagitau course apa tapi lepas beberapa scene tau lah k
 
Step Kedua: Sampai Istanbul dan naik teksi ke rumah boyfriend
 
Step Ketiga:Naiki anak tangga yang sangat banyak ke rumah Azad dengan mengangkat 3 beg sendirian sebab takleh mintak tolong boyfriend maklumlah surprise.Dan sebab pakai heels, hampir jatuh dan disambut oleh seorang lelaki Turki haa mulalah tu nak pikir yang dia terjatuh cinta dengan lelaki Turki pulak.Tungguuuuuuu
 
Step Keempat: Lelaki tadi tolong angkat beg sampai depan rumah boyfriend dan as soon as boyfriend open the door, "Sayang!" jerit Lisa kepada boyfriendnya sambil peluk boyfriend. By the way, boyfriend dia tak la happy mana sebab nampak ada lelaki Turki kat sebelah. So dia terus tanya "Siapa ni?" instead of "Baby,miss u so much!!napa xbagitau nak datang?" wah buat skrip sendiri
 
Step Kelima: Dijemput masuk ke rumah. Dan sudah tentu lah boyfriend tolong angkat semua beg dalam bilik dia kan. Dan girlfriend merajuk sebab boyfriend dia dok bebel pasal girlfriend yang terlalu mudah percayakan orang. (he reminds me of someone.oh this type of men are all the same) Dan of course, dia pujuk balik la girlfriend dia maklumlah girlfriend tersayang kalau aku merajuk dapat bye bye jelah.

 
Seterusnya, mungkin ada yang ingat, akhirnya Lisa akan kawen dengan Tomok atau kawen dengan housemate dia tu. Pada orang yang suka ending cliche, dia mesti ingat Lisa akan dengan Tomok akhirnya. Tapi ending cliche dah tak relevan ye di zaman ini. Nak nak pulak kalau hero CURANG. Aku rasa cita ni memang relevan di zaman sekarang. Sebab nak cari lelaki yang setia di zaman ini memang payah. Dan lelaki yang setia ni pulak ada, tapi kengkadang kurang digemari perempuan untuk dijadikan pasangan sebab pompuan lagi suka sedih2 kena tipu ngan balak playboy daripada gembira-tapi-boring dengan balak setia. Apakah?


Tapi aku memang suka dengan watak Beto. Sebab walaupun dia nampak mengambil kesempatan di saat Lisa sedih, tapi nampak yang dia memang bersungguh sukakan Lisa dan cuba gembirakan Lisa. I like him.


Aha, ada satu part lagi aku suka pasal movie ni. Lisa ada blog!!BLOG ye kawan2. Nama blog dia D is for Diva kot. Eh, aku Google dan blog tu memang wujud! Biar betul ni..

 
 
 
Tapi dalam movie tu blog dia memang cun la. Tak macam blog aku. Aku tak kreatif pun create background yang cambest.
 
 
 
 
 
Cerita sampingan: disebabkan aku pegi sorang, dan first time aku pegi beli tiket sendiri, maka aku dok fikirlah kat mana aku patut duduk. Disebabkan movie ni pecah panggung punya, aku fikir mestilah ramai orang. Sabtu pulak tu. Jadi aku fikir nak dok tepi. Tapi kalau dok tepi, takut duduk sebelah couple plak.Oh tak sanggup. Sebab? Saya akan nampak sungguh kasihan masa itu. Tengok kisah cinta pula tu. Tapi dugaan saya meleset. Masa saya beli tiket lebih sekurang sejam awal daripada masa tayangan, baru 4 orang yang ingin menonton cerita yang sama, not including me. Wah ini sudah bagus. Penjual tiket yang agak cumil itu macam kesiankan aku ja bila aku cakap aku nak satu tiket sahaja. Tapi dia tak cakapla..Dia cuma bertanya di manakah aku ingin duduk dan menyatakan baru 4orang ja yang dah beli tiket. jadi aku tanya dia balik. Mana tempat yang best? Dia cakap L11. Wah center of the world gitu. Dahla sorang. Macam panggung ana yang punya ja..hehe.. Pada sapa sapa yang frust macam saya, anda boleh tiru saya. Jadi bila anda menangis sorang sorang pun takde sapa yang tahu.