Mari join..:)

Saturday, April 3, 2010

mari baca

S alam and Good Day,

Just nak sharing satu cerita dari seorang kawan. Petang semalam semasa menunggu
shutter KL-IPOH saya and kawan berbual-bual.
Kami berbual perkara halal dan haram. Nak di jadikan cerita, kawan saya pun beritahu yang abang ipar dia bekerja di jabatan ----- ----- di unit serbuan.
Saya terkedu seketika mendengar cerita kawan saya. Ya Allah berapa banyakla benda haram dah jadi darah daging saya ni…Nauzubillah. .
Patutlah budak2 sekarang degil2, tak dengar cakap…ermmm ..
Ceritanya macam nie:-

Jabatan ----- ----- pernah buat serbuan di kilang memproses ikan sardine.Apa yang di jumpai amatlah memeranjatkan. Kalau kenkawan bau kuah sardin tu hanyir dan lagi satu sedap kan …nak tahu apa recipenyer…kalau tak percaya terpulang lah…..tau kenapa org cina suka makan katak??? So agak2 kenkawan dapat tak jawapannya….kilang tu telah mencampurkan
daging katak sebagai perasa untuk menyedapkan lagi rasa kuah sardin tue..huhuhu. .itulah yg ---- jumpa tapi amat sadis kenkawan bila pegawai yg bertugas hantar report…report tu telah di ‘zip’ oleh pihak tertentu atas sebab akan merugikan pihak ‘besar’. ..kenkawan tau sardin jenama apa??? ..yg paling mahal dan glamer…’
AYAM BRAND’…itulah hakikatnya…abang ipar kawan saya pun tak mampu untuk buat2 apa kalau report telah di zip..apa yang mampu diheboh mulut ke mulut untuk menjaga ummah semua…..

Dan lagi satu serbuan telah dibuat di syarikat membuat makanan yg ternama….kankawan tahu apa yg dijumpai…agak2 pernah tak rasa
daging cacing?????. ..mesti kenkawan selalu minum milo kan .....yes. .daging cacing telah di campur dengan serbuk milo…..kalau ada bau hanyir itulah dia…kalau kenkawan nak lagi confirm try buat macam nie….milo + gula sahaja lepas tu tengok ada tak minyak/lemak kat milo tu…kalau ada confirm…ini apa yg diberitahu oleh abang ipar kwn saya jer…
Tapi saya tak tahu tahun bila mereka buat serbuan…???..dan adakah pihak yg bertanggung jawab telah mengambil tindakan yang sewajarnya untuk mengikut garis panduan halal yg telah ditetapkan oleh jabatan Agama Islam m’sia… wallahhualam…

dan lagi satu
kod nombor yg ada di emailkan tu jadikan lah panduan masa nak beli makanan kat pasaraya..kalau ada kod E110 ker dan yang tersenarai jangan lah beli…that is confirm ada benda ‘alah’ tu…print lah kecik then laminated simpan dalam purse…memang leceh tapi kalau nak amalan diterima, makanan kita lah salah satu nya jaminan…kalau dah haram..hukum nya tetap haram..tak kisah walau disentetikkan pun..tetap haram……saya hanya menyampaikan perkara ni kepada kenkawan islam saya sahaja..samaada nak percaya atau tidak terpulang lah…kalau kenkawan rasa cerita ni tak sahih, proceed lah makan cam biasa ek…kalau kenkawan memang penggemar ikan sardin..keluaran org melayu kita ada buat sardine ni ..dari terengganu tp saya tak perasan lagi kat Shopping complex..kawan saya kata rasanya memg kurang sedap tapi yg penting halal…kalau nak sedap letaklah daging katak..huhuhu. .

milo orang melayu pun dah ada kat pasaran tapi tak sesedap dan seenak milo yang sedia ada sekarang….

Untuk makluman kenkawan Islam semua, article ini bukanlah article rasmi ataupun cuba menghasut tapi lebih lepada peringatan..…terpulang kepada kenkawan untuk menerima atau tidak…
Saya hanya menyampaikan amanah sahaja…tepuk dada tanya iman….
wallahhualam… sumber: got from my email....





~aku dapat ni dari kawan kepada kawan aku kat facebook..


credits to:http://www.facebook.com/note.php?note_id=376803702212&id=100000091466910

No comments:

Post a Comment